Брюксел ни наказа: Спря парите за наука и образование!

Ако бързо отстраним нарушенията, ще възстанови плащанията, но с корекции
Обновена: 13 фев 2017 12:00 | 13 фев 2017 11:49,
334
Брюксел ни наказа: Спря парите за наука и образование!
Снимка: архив Булфото

Европейската комисия спира плащанията по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Това обяви служебният просветен министър Николай Денков.

Причина за това са констатирани нарушения, които са изброени в предупредително писмо. В него се казва, че на България се спират междинните плащания. Ако страната ни отстрани проблемите в кратък срок, плащанията ще бъдат възстановени, но с финансова корекция.

"Същността на доклада, който получихме от ЕК, е че, това е така нареченото "предварително писмо", с което Комисията идентифицира набор от проблеми, в резултат на които тя спира междинните плащания“, каза министър Денков, цитиран от "Фокус".

Още по темата

Той обясни, че това означава, че ако България поиска да ѝ бъдат изплатени средства по оперативната програма, за момента ЕК няма да ги възстанови.

Денков съобщи, че забележките в писмото не засягат съдържанието и структурата на оперативната програма.

Докладът се отнасял за начина, по който министерство на образованието управлява дейностите по програмата във ведомството. Министърът уточни, че става въпрос за неясно разпределение на функциите между три вида звена - това, което дава парите; звената, които изпълняват проекти и звеното, което проверява изпълнението им.

Зам.- просветният министър Ваня Стойнева обясни, че вече са разработили няколко варианта за поправяне на нередностите. Те предвиждат обособяване на отделно звено за изпълнение на проектите, реорганизация на екипите, балансиране на състава им и включване на външни експерти. Планира се да бъдат привлечени и компетентни експерти, запознати с усвояването на евросредствата.

Вариантите ще да бъдат договорени с ЕК.

Стойнева обясни, че Комисията няма да отпусне пълните средства по проектите, по които са идентифицирани грешки и тези разходи ще бъдат за сметка на МОН. Тя уточни и че по програмата има 116 договора за 324 милиона лева. Общо 180 млн. лв. е стойността на проектите, за които ЕК е установила проблем.

Министър Денков обясни, че размерът на финансовите корекции зависи от това доколко се разпростират идентифицираните грешки.

"В някои от вариантите ще ни трябва до три месеца, в по-тежките реалистичния срок е около 6 месеца, така че ще се отиде и в следващото правителство" , каза още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
3
 
1
 
! Отговори
bigpick преди 7 години
Оставете се някой да дойде у вас и да се разпорежда. Няма да ви хареса. Е това е дереджето ни в ЕС.
236
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както винаги, при БСП парите спират.
235
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен #305Само едно ще кажа: народът, хората, са огромна сила!Ако бъде обявено, че тя ще е еврокомисар и народът масово се възпротиви, тя просто ще отиде в девета глуха. И нямя да има никакво значение дали и какви " совалки " си е правила!Щом народът прецени, че тя не става и отстоява мнението си, няма сила, която да я направи еврокомисар!Дори и в Брюксел ще се стреснат от народния гняв!
234
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еми те нас са ни нарочили за клоаката на Европа, преценили са, че наука тук не ни е нужна!
233
2
 
9
 
! Отговори
Американ преди 7 години
Излиза че парите са спрени, понеже работата е вършена по български - нещо уж се прави, ама не е ясно как се прави, какъв е резултатът и къде точно отиват парите. По подобен начин работят българските нарочени журналисти - пишат че нещо ставао, после го отричат, после се коригират и накрая не е ясно какво е ставало, къде и дали изобщо нешо е ставало някъде..
232
2
 
4
 
! Отговори
Раздразнен преди 7 години
До milioner.bg(307)Пиши на бългаски бе, ***...
231
5
 
0
 
! Отговори
milioner.bg преди 7 години
ne pak a otnovo ni pakazvat GIOYRITE 4eza nishto ne stavat - osven da ciganiosvat i mangalosvat v evropa gi smetat za aidyci i lashci -spirat im finasiraneto za obrazovanie ,koeto vopshte ne ostana v tazi ko4ina bg. 4estito na pe4elivshite i yspex na izborite -ku4eci i myzika i kebap4eta ..
230
2
 
12
 
! Отговори
До Русофиль от Герма преди 7 години
В грешка си.Всяка държава член на ЕС ежегодно получава пари за най-различни програми и хората се възползват.А у нас се възползват разни фирмички, които са близки до онези, които в момента са на власт. Това е и една от причините за боричкането на политическата сцена.Частни лица също могат да кандидатстват за финансиране по най-различни канали, но българите още се учат как да стане това, докато в Европа от десетилетия го практикуват и от това има полза и частното лице, и цялото общество.
229
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До probiТя вече няма никакъв интерес към управляващите институции в България.Днес си призна, че е правила "совалки" до Брюксел и оттам получила "зелен светофар" да бъде издигната кандидатурата й за еврокомисар!С други думи, изобщо не пита нас дали искаме тя да ни е еврокомисарка, а направо през главите ни си пече работата в Брюксел. И освен това се чувства недосегаема, както се е полагало на снаха на Политбюро през комунистическо време.От това си направи изводите дали нещо се е променило!
228
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Децата ни затъпяват, но тарикатите свтрзани с МОН карат Кайени и не си знаят парите проклети да са!
227
2
 
17
 
! Отговори
probi преди 7 години
Никъде в публикацията не прочетох, че ще бъде потърсена сметка на др.Кунева как и защо се е стигнало до тези сериозни нарушения!Както и че ще й бъде наложена много стабилна финансова санкция за престъпната безотговорност, от която страда България.Както и преди години се получи с Козлодуй.Др. Кунева не трябва да бъде допускана в управлението на България на никакво ниво!
226
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Комисията няма да отпусне пълните средства по проектите, по които са идентифицирани грешки и тези разходи ще бъдат за сметка на МОН" Хм. Ясно. Да се чете: Парите са спрени, но далаверата няма на спре, като вече ще го плащаме всички ние чрез бюджета на МОН.
225
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мисля, че Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" е пълна измама. Да сте чули какви са резултатите от нея? Досега са дадени доста пари от държавата и те няма да бъдат възстановени от ЕС. А и да бъдат - пак си е злоупотреба. Прехвърлят вината на Кунева, защото им е най-лесно, защото тя има лош имидж и защото е напълно некомпетентна по въпросите за науката.
224
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я ко стана,кунева пак се издъни,тая що се излага постоянно,даже и реактора затвори да угоди на Франция защото Румънсикте реактори май са собственост на Французин
223
3
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРЧЕ преди 7 години
Я сега да видим аджеба, КОЙ беше министър председател за периода през който ни наказват, я сега да видим КОЙ беше министър на образованието за периода през който ни наказват.КОЙ питам аз ще понесе политическата отговорност за некадърщината и БОЙКОФИЛИЯТЯ а?
222
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бравооооооо г-жо Кунева, колко пъти още трябва да се доказва че тя е ***?
221
3
 
5
 
! Отговори
ДоРусофильОтГермания преди 7 години
Ние всяка година стриктно си правим вноските в еврофондовете.После големите шефове от Европа решават как да преразпределят парите,внесени от всички страни членки на ЕС.Онези държави,които се представят по-добре,които имат лобита и ловки дипломати,получават повече пари.Сега,като спряха на нас финансирането,нашите пари ще отидат при някой друг.Това ни се случва не за първи път -хората гледат какво вършат тук бивши и настоящи червенушковци и не са съгласни такива да присвояват парите от фондовете
220
4
 
0
 
! Отговори
Костов преди 7 години
До Просто намек не знам кого наричаш про.ст, ава обратното за теб май не е много вярно, понеже тези педупреждания се правят месеци, преди да дойде такова писмо, т. е. преди великият ти "ГЕРОЙ" да се самоотстрани от политиката, без бой, без съпротива, без да изпълнява и тези задължения. А бъди сигурен, че те не са само тези . Лошото е, че ще дойдат след време и ще тежат на следващото правителство, независимо какво ще е то...
219
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
bnr.bg/post/100794815/v-mon-e-polucheno-oficialno-pismo-ot-evropeiskata-komisia-za-problemi-po-operativnata-programa-za-obrazovanieясно си казват, че от АПРИЛ МИНАЛАТА ГОДИНА някой не си е свършил работата!
218
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
само дето бсп не са дошли на власт още и надали ще дойдат! проблемът си е изцяло тиквешки и те си знаеха, че фондовете спират заради кражби, затова дойде и оставката. европейският съюз е една тежка, мудна бюрокрация, която реагира поне 1-2 години след събитието. отделно хората са пратили предупредително писмо, техните писма са с 6-12 месеца срок за реакция.