Мъж убива жена си, детето си... Погубваме семействата си на пътя

1/5 от убитите по пътищата – жертва на роднина
74
Мъж убива жена си, детето си... Погубваме семействата си на пътя
Снимка: Булфото, архив

20% от жертвите по пътищата са жертви на свой роднина - мъж убива жена си, жена детето си или дядо внучето. Това каза Алекси Кесяков, секретар на Държавно-обществената комисия по безопасност на движението по пътищата, на дебата "За 100 живота повече".

Още по темата

"Това по пътищата не е война, все някой трябваше да победи. Не е бедствие, не е епидемия, това е една наследствена болест, която се унаследява от фамилия на фамилия и от институция на институция", поясни Кесяков.

Според него сме стигнали до момент, в който буксуваме - от няколко години жертвите на катастрофи се задържат на едно и също ниво от около 700 души.

"Трябва споделена отговорност, а освен колата и пътя, и шофьорът да е най-добре подготвен", призова Кесяков.

Той коментира, че в Закона за предучилищното образование няма една дума за пътната безопасност и така ставаме жертва на собственото си невежество.

По време на дебата стана ясно, че ще бъдат поставени стационарни камери на още няколко възлови столични булеварди, които да следят за превишена скорост,

Всеки ден в София се регистрират 500 автомобила и те се вливат в движението, съобщи на свой ред Тенчо Тенев от столичната пътна полиция.

Той изнесе и стряскаща статистика - за миналата година в столицата са хванати 2000 шофьори без книжка. Камерите пък са заснели 180 клипа за превишена скорост.

Тенев заяви, че за първи път от 10 г. миналата година в София загиналите при пътно-транспортни произшествия са били с 32% по-малко.

Тази положителна тенденция той обясни с над 50 посещения в столични училища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Случват се такива неща, но е факт, че днешно време смъртните случаи на пътя са двойно по-малко от преди 89г когато нито пътища, нито коли имаше.Преди 89г жертвите на ПТП годишно са били около 1500 сега, около 700.Когато цифрите говорят и боговете мълчат.
5
4
 
24
 
! Отговори
dd преди 7 години
2000 лева глоба за всеки без книжка. Да видим втори път ще се качи ли да кара. 2000 за всеки пил зад волана. 2000 за минаване на червено...не е толкова сложно...
4
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Можеш да прецениш културата на една държава по състоянието на пътищата и
3
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей затва винетките трябва да са по 500 лв най- малко!
2
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жена никога не погубва мъжа си и детето.Много сексистко заглавие хора.
1
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо камерите не заснемат дупките