Погват децата на губертчиите. В какви условия растат?

Експерти обясняват, че това са "деца в риск"
14 фев 2017 07:07, Петя Славова
92
Погват децата на губертчиите. В какви условия растат?
Снимка: архив, Булфото

Хайки от социални служители, психолози и общинари тръгват през март по училища и детски градини, за да броят децата на гурбетчиите.

Целта е да се изясни колко хлапета живеят при баби и дядовци или при роднини, докато родителите им работят в чужбина.

"Ще обследваме и при какви условия се отглеждат тези деца и от какво се нуждаят семействата им", обясниха от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).

Социалните са категорични, че хлапетата на гурбетчиите попадат в графата "деца в риск", пише "Монитор".

"Факт е, че има общи характеристики между тях – понижават успеха си в училище и дори напускат образователната система", твърдят експерти от отдел "Закрила на детето".

По данни на фондация "Партньори - България" над 267 000 деца са поверени на грижите на баби и роднини, докато майките и бащите им се трудят зад граница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що за простотия ??? Като ги отглеждат родителите им и са при тях да не са по добри ааа?? Гевезета,калпазани,не ходят на училище,агресивни и въобще да изреждам ли още какви деца има уж с родителско внимание?? От сутрин до вечер са на работа,после уморени и нямат време за децата си,после телефоните,фейса и станало време да лягат!! Стига с тия простотии,стига!!!!
74
0
 
0
 
! Отговори
Knuffelkutje преди 7 години
Дължа всичко на баба си и дядо си .. те ме изградиха,.. направляваха и съветваха.Родителите ми изчезнаха '91 .... тъкмо бях в първи клас. Баба ми ми е държала ръката за първите ченгели и чертички. Завърших с отличие ... следвах в чужбина ... и тук си останах. Огромна обич и уважение.
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредната тъпотия, колко деца още са в риск. Сега децата на гурбедчиите, после на....не знам си какво. Губене на време и пари. Гледа се детето и му се помага, сигнал се подава от учителката, директора, психолога на училището. Хиляди деца на гурбедчии живеят добре, но хиляди поради друга причина имат нужда от помощ. Та нима учителите не знаят, че 16 г. дете живее само, реален случай докато родителите са в чужбина.
72
0
 
2
 
! Отговори
противоевропееика преди 7 години
Скъпи сънародници не допущаите тези методи на скапаната европееиска система ,това е много жесток заговор на на тези организации за защита на децата .В ИТАЛИЯ ги вземат насилственно от разведи родители и после се дават на безмозъчни приемни хора ,които се гаврят с децата ,даваха го по телевизията .Протестираите,направете форум в феесбук,други медии и спасете децата
71
0
 
4
 
! Отговори
Jio преди 7 години
Na 3 mart vsichki s plakati - iskame belgiiski zaplati - na obstonationalna bezsrochna stachka protiv bulgarskite feodalni prodajni pravitelstva, ms, ns.Bulgarsko vazstanie protiv mafiotskia teror na nad 400 bg partii, ns, ms.
70
0
 
10
 
! Отговори
До Мими преди 7 години
Браво, Мими!Почти като моето детство. Мама и татко от ранна пролет чак до Коледа ме пращаха при баба в провинцията и им благодаря за това! Имах незабравима предучилищна възраст.Щом тръгнах на училище, грижите за мен, докато завърша 8-и клас, пое една възрастна леля. Събуждах се, когато татко вече беше излязъл, а мама тръгваше за работа. След 18.00ч. те или излизаха някъде вечер, или гледаха телевизия, или имаха гости, а леля се занимаваше с мен.Гимназия и университет завърших с отличие.
69
0
 
24
 
! Отговори
И като ще се почне преди 7 години
сега едно отнемане на деца от бабите и дядовците им!Като ще се започне едно настаняване в приемни семейства!"Ама как така, моля ви се! Какво като бабата е била учителка, а дядото е лекар! Те вече са пенсионери, едва ли се справят.Я да настаним внучето им при Айшето у маалата!"Кандидатите да станат такива семейства сигурно вече щурмуват социалните служби и се договарят с чиновничките. А финансирането на цялата тупурдия ще бъде, разбира се, за сметка на нашия джоб - за сметка на данъкоплатците.
68
1
 
37
 
! Отговори
milena преди 7 години
А защо не проверят причината това да са деца на губертчии? Да разберат защо родителите им трябва да работят в чужбина, за да отгледат децата си, след като държавата не може да осигури условия за това.
67
2
 
20
 
! Отговори
Росица Пачева преди 7 години
Моите 3-*** внука така ги взеха в дом-били в риск -не искат да напуснат дома си- четиристаен апартамент с парно и къща с басейн в хола. Били в риск щом не искат да отидат при майка си в 1 стая на село.Която майка ги изостави преди 4 години. И сега децата са в специализирана институция-и Закрилите ги държат при условия от миналия век, с малко храна и дрехи и им е забранено да говорят за семейството си и да ни виждат и чуват.
66
3
 
24
 
! Отговори
Мими преди 7 години
Мен баби и дядовци са ме отгледали.Не съм ходила по ясли и градини.Пълна отличничка,с две висши образования.Всичко опира до гените.
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПесталоциE каква друга да е майка му? :) Все пак ако детето има акъл, значи се учи добре и има някакви любими предмети и се насочва да учи нещо по-трудно, по-сложно, по-прецизно, по-престижно. И имат децата мечти да станат инженери, адвокати, доктори и т.н. Само който е слаб ученик, не е ориентиран и не знае и не може... се записва да учи Психология или Философия или някаква такава наука при която "може така, но може и иначе", колкото да е студент и да има виШу! Има и изключения, но малко!
64
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Успокойте се ,уважаеми социални и такива работещи в агенцията за закрила на детето,след година - две родителите на тези деца ще си ги приберат,там където работят сега.След още една година ще вземат и бабата и дядото .Така,бавно и полека ще си останете само вие,служителите по разни агенции и вашите роднини,депутатите и ромите.Може да си сформирате една Българийка с население около и под милионче и да бъдете щастливи.Няма държава в света за която всяко дете е пречка,която трябва да се отстрани.
63
0
 
20
 
! Отговори
изпатила от закрили преди 7 години
До АнонименНяма да ги прогонят , ще ги вземат в техните специализирани институции.Ще ги настанят в детски домове, но частни и детската мафия ще усвоява/краде/ европейски пари, обяснявайки на Европа , че това са деца в риск.
62
1
 
24
 
! Отговори
Песталоци преди 7 години
Само да добавя ,че майката на третокласника ,който хапеше и биеше учители ,беше училищен психолог !
61
2
 
13
 
! Отговори
Активист на БКП преди 7 години
Гарбиджа пак са измислили някоя далавера за много пари !
60
0
 
26
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
А ако се окаже ,че най пропадналите деца са тези на социалните работници,психолози и общинари, какво правим?
59
0
 
29
 
! Отговори
marakone преди 7 години
Някой наистина вярва ли, че тия *** ги е грижа за децата? Сигурно им трябват деца за крадене да правят далавера с приемни семейства. И защо не отидат да видят в какъв риск живеят децата в циraнckитe инкубатори? Айде стига лицемерие - тия са просто едни крадци на деца и изнудвачи маскирани като социална служба
58
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Бла-блаПринципно е така, но да си го кажем честно... днешните деца масово са неграмотни, но учителите им са вече от новото поколение и им праскат само 6-тици, защото не им се занимава с препирни. И така всеки казва "моето гардже е най-хубаво". После отиват децата ни в "чужбината" и има ли нужда да ти казвам около 50% от тях какво правят там? Мият чинии и чистят кeнефи. А в САЩ като бях на студентска бригада, имаше едно място, където *** ходиха "за бели жени"... веднъж отидох - българки!
57
4
 
24
 
! Отговори
Бла-бла преди 7 години
Моето дете, завършва тази година езикова гимназия. 20 деца от неговия клас ще учат в чужбина. Някои вече са минали първите изпити. 20 от 24 в класа!!! Ако е хубаво тук няма да ходят по чуждите страни.
56
1
 
2
 
! Отговори
Good Save the Queen преди 7 години
До VarnenecГледах "Народ под наем " както ми препоръча.Тези хора са сезонни работници. Идват за малко и си отиват. Те нямат нищо общо с хората които живеят постоянно тук. Познавам много българи но никой не живее така.