Погват децата на губертчиите. В какви условия растат?

Експерти обясняват, че това са "деца в риск"
14 фев 2017 07:07, Петя Славова
92
Погват децата на губертчиите. В какви условия растат?
Снимка: архив, Булфото

Хайки от социални служители, психолози и общинари тръгват през март по училища и детски градини, за да броят децата на гурбетчиите.

Целта е да се изясни колко хлапета живеят при баби и дядовци или при роднини, докато родителите им работят в чужбина.

"Ще обследваме и при какви условия се отглеждат тези деца и от какво се нуждаят семействата им", обясниха от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).

Социалните са категорични, че хлапетата на гурбетчиите попадат в графата "деца в риск", пише "Монитор".

"Факт е, че има общи характеристики между тях – понижават успеха си в училище и дори напускат образователната система", твърдят експерти от отдел "Закрила на детето".

По данни на фондация "Партньори - България" над 267 000 деца са поверени на грижите на баби и роднини, докато майките и бащите им се трудят зад граница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
20
 
! Отговори
местен преди 7 години
държавните тунеядци от съвсем измислените излишни службици пак ще си намерят "работа"и ще си оправдават заплатите от нашия джоб.След като изгониха над милион българи да работят в чужбина сега имат нахалството да гонят децата им, вероятно ще ги настанят в социални домове или в приемни семейства и най-важното"ще усвоят едни пари"
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Спиро - Комисията ако има 2 грама мозък да си зададе въпроса,защо ония на запад могат?!Комисията има 3 грама мозък и си задава въпроса: защо ония на запад, дето могат, да не снасят по-редовно малко златно яйчице?
33
0
 
5
 
! Отговори
Мислех преди 7 години
че е реклама на ГУБЕРИ, а то за хора говерели... Пишман ***...
32
0
 
0
 
! Отговори
един друг преди 7 години
Вече е станал анонимен 36
31
10
 
15
 
! Отговори
един друг преди 7 години
До анонимен 39: абсолютно си прав. Тук пишештите са едни лицемери, които грам не мислят това което казват (пишат), а и масовката е същата. Не само във Варна, в София е 1:1. По цял ден през работно време моловете и заведенията за претъпкани с хора, паркингите с коли, дори в суперите е пълно с пазаруващи и се блъскаме с пазарските колички. Иначе тук пишещите все "ровят по кофите".
30
11
 
18
 
! Отговори
Good Save the Queen преди 7 години
Не разбирам родителите които си оставят децата сами в България. Нашите си живеят при нас. Посещават училище и детска градина тук и по никакъв начин не сме се възползвали от "социалната система " на България. Всяко лято и понякога и през годината се прибираме да се видим с баби и дядовци но не сме ги оставяли сами.
29
13
 
16
 
! Отговори
до 37 преди 7 години
Социално по комунизма. Народния Съд изби интелигенцията в България и обгради стадото овце. Българина чака всичко на тепсия. Няма как да стане. Завърших университет и не можах да си намеря работа. Бачках барман, събрах някой лев и ги инвестирах. Сега съм добре. Ако чакам на някой до сега да съм умрял от глад.
28
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам вие в коя държава живеете хора честно! Аз ходих до мола вчера в работен ден и беше на макс пълен. Кафенета, кръчми и магазини. Може би е заради днешния празник, но ме съмнява. Всичките кафенете и кръчми са пълни по 24 часа. И не не съм в София. Във Варна съм, където зимата няма работа тъй като не е сезона. Всеки реве тука под всяка статия и за всичко. "Колко сме бедни? Как мизерстваме? " Бил съм в чужбина и не знаете какво означава мизерия. Много сме си добре ама трябва да се бачка.
27
2
 
55
 
! Отговори
Спиро преди 7 години
Комисията ако има 2 грама мозък да си зададе въпроса,защо ония на запад могат?! :Да дават заплати в хиляди Евро ание не можем. Защо там парите се дават за точно 8 часа труд и нито минета повече.Защо всеки работник със стаж има в картата си винаги поне по 15-20 хеляди Евро. Защо преди отпуска всеки получава урлауб гелд /пари за ваканцията/ в размер между 600 и 1500 Евро.Защо жилищните кредити са с лихва 3% и не се променя до окончателното иплащана. Защо,Защо,Защо??????????????????????????????????
26
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре са се ориентирали, няма що...Не стига дето хората са принудени да живеят далече от децата си, за да им осигурят нормален живот, ами са и виновни за това.Но пък от останалите тук няма какво да измъкнат, хората и без друго живеят на ръба на мизерията.Така че закона е на принципа: да глобим тоя, дето има някакъв доход.За едни други "деца в риск" държавата налива пари и не се вълнува, че въпреки помощите, децата не гледани в нормални условия.Но пък тях никой няма да ги иска в приемно семейство
25
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не мога да разбера родители оставящи децата си на баби и дядовци, заминаващи далеч, каква връзка имат те с децата си, май само финансова и на документ. За жалост вредите върху психиката, възпитанието и изграждането на семейни ценности на такива деца са доста изкривени за цял живот и може би по-лоши от по-сромен живот в дълготраен аспект. Разбира се, че всеки търси по-добър живот, но трудно може да ме обедят хора, живеещи по каравани и метални къщи в чужбина, че са добре те и семействата им.
24
1
 
46
 
! Отговори
бокото преди 7 години
Да се вдигнат заплатите на хората и те няма да напускат Родината си. На никого не му е приятно да остави деца, дом и да отиде"на майната си",за да работи.
23
2
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами създайте икономика, да има работа за хората, да има достойно заплащане, да могат да си гледат децата , а не да бягат в чужбина! Лицемери! А нашите социални служни са пълна бутафория.
22
10
 
7
 
! Отговори
Джоро преди 7 години
А защо не беше изградена комисия през преходния период,когато Руската *** ни остави без пукната пара и с дългове до небесата?
21
0
 
46
 
! Отговори
О преди 7 години
Само веднъж влезнаха в къщи две лели социалки. Детето ми се раболя, минахме телк и тия двете цъФнАха да проверят в какви условия живее детето. И... Накарах ги да си събуят обувките, че поддържам хигиена на макс заради детето. Неохотно се събуха. Да не говорим, че деня и часа на посещението бяха залепени на голям, неграмотно написан лиС на входната ни врата с подпис ..социално подпУмагане. Да не казвам какъв луд скандал вдигнах после на директора им. Нарочно вдигнах скандала, да не припарват
20
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега и тях ще ги изгонят от БГ. Аман от ***!!!
19
1
 
61
 
! Отговори
Мен преди 7 години
Ей нямат търпение да измислят с какво да прецакат работещите хора. Тая държава вместо да ги наказва що не се сети един път да им помогне а? За *** помощи от всякъде, ама като си бял имаш семейство и си решил да идеш в чужбина за да си помогнеш веднага се намира някой държавен хрантутник да те тормози. Аз лично ще ги посрещна с една лопата.
18
3
 
44
 
! Отговори
овеч преди 7 години
А гурбетчиите в какви условия живеят не ги ли интересува?
17
1
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При баба и дядо, децата са в риск. А в маалата, в коптора и петдесет парчета на двадесет квадрата,те как са? А майки на дванадесет, как са? Тези кърлежи на държавна хранилка, отново ще имитират дейност, досущ като онези стресирани,младопенсиониращи се корумпета.
16
0
 
34
 
! Отговори
O преди 7 години
Експерти показвали..изследвали..проучили. Като знам какви експерти има в тия фондации се съмнявам, че изобщо имат деца. Не може да кажеш кое дете е в риск, ако не си отгледал поне едно. Че мойто си е при мен и пак е в риск да не би нЕкоя фондУцийка да му напълни главата с простотии.