Погват децата на губертчиите. В какви условия растат?

Експерти обясняват, че това са "деца в риск"
14 фев 2017 07:07, Петя Славова
92
Погват децата на губертчиите. В какви условия растат?
Снимка: архив, Булфото

Хайки от социални служители, психолози и общинари тръгват през март по училища и детски градини, за да броят децата на гурбетчиите.

Целта е да се изясни колко хлапета живеят при баби и дядовци или при роднини, докато родителите им работят в чужбина.

"Ще обследваме и при какви условия се отглеждат тези деца и от какво се нуждаят семействата им", обясниха от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).

Социалните са категорични, че хлапетата на гурбетчиите попадат в графата "деца в риск", пише "Монитор".

"Факт е, че има общи характеристики между тях – понижават успеха си в училище и дори напускат образователната система", твърдят експерти от отдел "Закрила на детето".

По данни на фондация "Партньори - България" над 267 000 деца са поверени на грижите на баби и роднини, докато майките и бащите им се трудят зад граница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
29
 
! Отговори
777 преди 7 години
Условията на живот може да са им отлични, но без мама и татко съвсем нямат значение!
14
3
 
31
 
! Отговори
Отговор! преди 7 години
Не смей да казваш нито една лоша дума за родителите ми! Ясно! Баща ми е инженер, майка ми медицинска сестра. Аз съм се родил осем години след официално сключения им в БГ граждански брак. Ако си бяха бъркали в носа и висяли по кафенетата нямаше да съм на 24. Лоши думи каза човек. Крайно съм обиден от изказа ти! Господ здраве да ти даде и дълъг живот!
13
34
 
16
 
! Отговори
Един успял българин преди 7 години
"Аз СЪМ дете на гурбетчии. Добре, че бяха бабите и дядовците да ме отгледат. Нямаше и ЕДИН пъ"Така е, което момче, учи за да не станеш като "мама и татко", които са си бъркали в носовете докато са били млади и в един момент са се събудили безработни и с дете. Това се отнася и до всички останали безхаберници, които са прекарали 90% от времето си в училище в кварталното кафене с останалите кифли или батки. Не беше много отдавна това време, помним ви прекрасно. Беше ви много смешно тогава, сега н
12
2
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държавата в която по официални данни чуждестранните инвестиции са по малко от парите които са внесени от гурбетчиите тръгнала да прави проверки на децата които на хората които реално внасят пари в държавата,няма такава наглост.Ами създайте условия тези хора да не напускат страната бе.Истината е че без тези гурбетчии цели райони в страната са обречени на глад и че ако тези хора бяха останали тук децата им и родителите им които гледат децата а и те самите щяха да гладуват.
11
0
 
36
 
! Отговори
О преди 7 години
Пак срещам думата фондация. Аман! Тия освен да пишат и да плюнчат моливите, що не вземата да идат да берат пипер на Антарктида? Аман от фондации! Само фондация за изследване "нивото на л.ното" не съм видял. Аман бе .... Кокошкари! Журналистката! С тоя правопис вземи да издадеш речник на новите думи в БГ, измислени от неграмотници!
10
1
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия същите лелки, дето върнаха бебе на майка психопат, след като "ромката" вече го беше пребивала като животно, същите които си траят, докато домовете за деца са арена на насилие, издевателства и педофилия, сега тръгнали да тормозят хората, които се опитват с тежък труд и жертви зад граница, разделени с години да изхранват семействата си, тормоз като през комунизма. Рискови деца за петънцата на богаташите, с тях да се занимават, аз деца още нямам, но тези бих ги гонил с дебелото на сопата.
9
0
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз СЪМ дете на гурбетчии. Добре, че бяха бабите и дядовците да ме отгледат. Нямаше и ЕДИН път, в който да чуя спокоен глас на мама или татко. Сега съм студент, пак благодарение на гурбетчийската им съдба. Но уча, старая се, дали съм добър ... незнам, но се старая. Трудно ми е да тичам до бабите и дядовците. Мама и татко се притесняват за мен и за тях, аз също се притеснявам. Няма по-лошо нещо от разделени принудително семейства и то заради невъзможност да се издържаш. Това е!
8
3
 
36
 
! Отговори
така, така, преди 7 години
Време е за рекет на гурбетчиите зер бйе-сйе-пйе-ту се задава във влсасттЪ! Трябват пари, евро, долари, паунди и др. подобни!
7
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЦЦЦЦЦ САМО ДА ЦЪКА ЧОВЕК, ми да като оправите доходите на хората, няма да има гурбетчии
6
13
 
25
 
! Отговори
Жабок. преди 7 години
На една моя приятелка от детството, родителите й са в Израел, вече около 10 години. Всеки месец й пращат яки пари. На нея и на брат й. През ден е кьор кютук пияна. През ден. Отиде й живота в канавката. Алкохола е до гроб. Щот хората в хор: Пари та пари. Схващате за кво говоря, нали. А така.
5
0
 
58
 
! Отговори
бай иван преди 7 години
1. Малко са закъснели, пика на подобни изоставени деца беше преди 6-7 г. Повечето гурбетчии си взеха децата с тях.2. Има един контингент в държавата който бълва деца в риск и рискови деца на конвеир.3. Вие не можете да се справите с децата за които знаете че са в риск и са потърсили някаква помощ от вас, а ще работите с няколко хиляди на куп.
4
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Социални, с тоя темп след време няма какво да борите. Вместо да се опитате да ги върнете, вие ги борите... особености на българската социална система.....
3
0
 
19
 
! Отговори
бай Петко преди 7 години
Добро утро Петя! Оправете си заглавието. Не се пише "гуБертчии", а по-надолу истинската дума гурбетчии. Може и да е неволна техническа грешка, но все пак претендирате за водеща медия, гледайте преди да публикувате. Честити празници, Трифон и Валентин!
2
15
 
6
 
! Отговори
Грую преди 7 години
Правилно! Да си ги взимат при себе си! И без това няма места в градините и училищата тук. Да товарят техните социални системи.
1
0
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам усещането, че държавата всячески се стреми да изгони българите и тук да остане само правителство, депутати, милиция и население в оттенък от тъмно до катранено зелено.