Родното вино - сред петте най-качествени по света

Площта на лозята у нас расте, повече са и винарските изби
22
Родното вино - сред петте най-качествени по света
Снимка: архив, БулФото

Площта на лозята у нас се увеличава, увеличават се и винарските изби, а българското вино е в топ 5 на най-качествените вина в света, според директора на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев.

"Има 264 изби, които работят в страната. Произведено количество вино – 127 000 000 литра", каза Коев и допълни, че от това вино се изнасят между 58 и 62 000 000 литра на година.

По думите му 120 млн. литра е консумацията на вино в страната. Само 5 млн. е вносът. Само за справка – Франция – лидер в световното винопроизводство, най-добрите, най-големите – 47% от консумацията на вино във Франция държи чуждият пазар, в рамките на тези 47% е и българско вино, каза още Коев, цитиран от БНР.

Единственият Институт по лозарство и винарство у нас, който е в Плевен, отбелязва днешния празник на лозаря - Трифон Зарезан.

"Самата традиция повелява да бъде зарязана лозата, а на мястото, където е зарязана, да бъде полято с вино, за да има голям берекет", каза директорът на Института проф. Иван Пачев.

За Деня на Трифон Зарезан ще бъде открита нова винарска изба в село Овчарово. На празника ще присъстват специалистите от Лозаро-винарския комплекс в Тъpгoвищe, който стопанисва близо 10 хиляди декара лoзoви мacиви. Изпълнителният директор инж. Петко Матеев призовава държавните органи за по-голяма подкрепа за родното винопроизводство:

"Примери за правителства, които се грижат за своите производители, това е Турция. След като последната капка от местното вино се изпие, тогава се дава лиценз да се внесе от друга страна вино. Същото се отнася и за Румъния. Там има малко молдовски, малко български вина, останалите вина са си само техни. Същото се отнася за Унгария, за водката в Полша, за уискитата във Великобритания".

Традиционните обичаи за Трифон Зарезан ще представят самодейци пред майсторите и посетителите в музея на открито "Етър" край Габрово. Фолклорна група от севлиевското село Богатово ще пресъздаде обредите на предците ни, които на този ден зарязвали лозите и избирали цар – стопанинът с най-добре гледано лозе и най-хубаво вино.

В селата с развито лозарство навремето празнували с песни и свирни, извивали хора и слагали богати трапези. Смятало се, че колкото по-пиян е царят, толкова по-голямо ще е плодородието. Както се полага на днешния празник в чест на Св. Трифон, участниците във веселбата ще вдигнат наздравици с вино.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: виноТрифон Зарезан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Минутка матаматика преди 7 години
Произвели сме 127 милиона литра, изнесли сме 60 милиона литра ,останали са 67 милиона литра. Внесли сме 5 милиона литра. Така за нас са останали 67 + 5 = 72 милиона литра. КОНСУМАЦИЯТА НИ Е 120 МИЛИОНА ЛИТРА.?????????48 милиона литра сигурно е незаконен внос или ?
18
2
 
2
 
! Отговори
От любител на виното преди 7 години
За цените, нашето вино е ок. Абсурдно е да се сравнява с Франция, Италия и новия свят. Но като цяло 10-30 лева имаме поносими вина. Не можем да стигнем качеството на другите никога(нито почва имаме подходяща, нито климат, нито работна ръка, нито стари бъчви по 200 години).
17
0
 
2
 
! Отговори
най-хубавото вино преди 7 години
Най-хубавото вино е Châteauneuf-du-Pape! Прави се от 22 сорта грозде!
16
0
 
3
 
! Отговори
Bg. преди 7 години
За най-скъпото вино и най-големата *** в света , Да.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз си купувам 500 кг. мерло и 500 кг. каберне и си правя вино. Имам три дъбови бурета, които пълня и затварям след тихата ферментация. Вие си купувайте ако искате и от 1500 лв. бутилката.
14
1
 
1
 
! Отговори
Трифон отрезвян преди 7 години
До Трифун ИзкоренянТези старите не се водят никъде на книга. Ай наздраве!!!
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 10Има, разбира се.Проблема, от една страна е, че в българия нямаме традиция в пиенето на качествено вино.Домашните бльокочи ги оставям настрани...И втория проблем е, че 50+ лв за бутилка вино, за такъв пазар е много.Разбирам, че качеството струва пари, но първо трябва да се обучи клиента да прави разлика между доброто и лошото вино, за да може после тези клиенти да оценят качеството което им предлагаш.Сега 80% от клиентелата купува вино между 10-15лв. И после нямало качествени вина...
12
4
 
8
 
! Отговори
Край преди 7 години
Кво пишете вие бе- 15-30 че и 50 лв. за бутилка. Гроздето ти струва 3 лв. и майсторията 47 така ли. Добро българско вино трябва да го пием за не повече от 5-6 лв. литъра. Нали го вземаме да го пием - не да се фалим.
11
1
 
0
 
! Отговори
Gifa преди 7 години
Ама нещо не се връзват числата. Произведено 127 млн. л., изнесено 58 - 62 млн. л. а консумацията в страната е 120 млн. л. Всичкото това - годишно.
10
0
 
1
 
! Отговори
Експерт преди 7 години
Задължително опитайте и "Мерло"-то на Старосел.
9
2
 
6
 
! Отговори
до №2 преди 7 години
Много авторитетно експертно мнение....На пазара ни има много добри български вина /разбира се без химия/ в ценови диапазон 15-30лв. за бутилка - Levent Русе, Terra Tangra, Enira и много други.Има и изключително качество, но цената е над 50лв. за бутилка - Terra Tangra RotoАко можеш да си позволиш Roto, опитай този еликсир и пак пиши че няма хубави вина!
8
2
 
1
 
! Отговори
Край преди 7 години
До Карабунар един направил винарна с пари от ЕС - винарната страхотна - виното му не става. Купих си кашонче - върнах му го по куриер - така не се работи.На здраве на всички които харесват Хубаво Българско вино. Пожелавам им да се обичат за да се множат все повече.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подмяната на старите лозя с нови не увеличава площите с лозята. Аман от разбирачи!
6
2
 
3
 
! Отговори
Край преди 7 години
Пия само и единстено българско вино- имаме почви и климат да сме в топ 10 на производителите на вино в света. Внос не близвам - понякога това ми играе лоша шега, но по-често не.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В интерес на истината напоследък се появи и качествено българско вино в търговската мрежа. Може би защото се направиха десетки малки изби, в които работят хора с мерак. А и цените не са никак високи, сравнени с подобно качество вина в чужбина. Около 3-4 ПЪТИ надолу са.Честит празник на всички, обичащи виното.
4
2
 
10
 
! Отговори
Трифун Изкоренян преди 7 години
И като изкоренят старите , как увеличават площите ? Аман от Отрезвачи.
3
10
 
7
 
! Отговори
Трифон Отрезан преди 7 години
До Трифун ЗалесанИзкореняват се стари запуснати лозя и се подменят с нови насаждения. Аман от разбирачи!
2
5
 
12
 
! Отговори
Трифун Залесан преди 7 години
Не знам как се увеличават площите на лозята, като има забрана за засаждане на нови площи в ЕС ???
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако броят и домашното вино сме на 1 място в света.