Сайтове мамят с фалшиви намаления, обещават – не дават!

Ловят клиенти и с обещания за безплатна доставка, а после искат пари
32
Сайтове мамят с фалшиви намаления, обещават – не дават!
Снимка: Булфото, архив

Сред най-често срещаните нелоялни практики при онлайн търговците са фалшивите намаления и неспазените уговорки за срока или цената на доставките, предупреждават от Комисията за защита на потребителите.

Един от примерите е онлайн магазин за облекла megz.eu, който в редица случаи не е доставил поръчките си в срок.

За кратък период от време няколко клиента на търговеца са подали оплаквания в КЗП, че покупките се бавят повече от месец, въпреки че в условията за доставка е посочен срок до пет работни дни.

В жалбите си до КЗП потребителите посочват, че са предпочели този сайт поради по-краткото време за получаване на покупките и прилагат документи, удостоверяващи забавянето.

Електронният магазин www.printed-bags.net пък е заблуждавал клиентите, че при пазаруване на стойност над 100 лв. доставката е безплатна до всяка точка на страната. Проверката на КЗП обаче е установила, че търговецът не спазва въведените от самия него условия, които несъмнено имат за цел да му дадат приоритет пред конкуренцията.

В конкретния случай потребителят е купил артикули за 109,44 лв., но въпреки това е платил такса за куриерската услуга в размер на 24,23 лв., която фигурира и в товарителницата.

Друга забранена и санкционирана от КЗП нелоялна практика е на онлайн търговеца "ОПТИМА МКБ" ЕООД (www.apteka-optima.com), който е подвеждал клиентите си с фалшиви отстъпки за козметика и хранителни добавки. Промоциите привличат потребителите и ги изкушават да правят по-големи покупки.

Това се случва и с дама, която поръчва три броя от един вид шампоан, тъй като забелязва, че е намален от 35,59 лв. на 21,30 лв. Ден след като получава писмено потвърждение от търговеца за доставка на избраните артикули на обща стойност 63,90 лв., е информирана по телефона, че поръчката ще струва 106,77 лв.

Като причина търговецът е посочил, че складовата наличност на козметичния продукт е изчерпана и той може да бъде доставен на редовната му цена.

В това поведение на търговеца експертите съзират користна цел потребителят да бъде спечелен с по-ниска цена и впоследствие убеден да потвърди поръчката при новите, макари по-неизгодни за него условия.

Повторни проверки установиха, че търговците са отстранили нарушенията. Независимо от това на всеки от тях са наложени предвидените в закона санкции – от 1000 лв. до 30 000 лв., които дружествата обжалват.

От КЗП съветват при онлайн покупки винаги да изисквате от търговеца писмено потвърждаване на поръчката при условията, с които сте се съгласили.

Когато офертата съдържа преимущества, например по-кратък срок за доставка или безплатна куриерска услуга при определени условия, предварително се уверете, че ще можете да се възползвате от тях, а преди да платите онлайн покупка от кампания за намаление, проверете дали са направени коректно обещаните отстъпи от цената, препоръчват още от комисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
ИЗМАМЕНА преди 7 години
фЕШЪН ДЕЙС мамят по най-брутален начин при закупуване на стоки с ваучер - не възстановяват пълната сума, не предлагат замяна, не предлагат друга стока на цената на ваучера. ТАКА ИМ ОСТАВА ЧИСТА ПЕЧАЛБА СТОЙНОСТТА НА ВЪРНАТИТЕ ПРОДУКТИ!
20
1
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
да им пожелаем не честит свети валентин и трифон зарезан и да ги пратим запас и тия де подиграват и унижават честните хора изкарваики труда си честно а дано да им приседне празника мошенници и тарикати не се наядохте
19
3
 
0
 
! Отговори
S преди 7 години
Никому непотребните психиатри да останат без достъп до заключващи се системи! Това не са психиатри, а измамници и съучастници в убийства и подмяна на хора.Колите повече без иемпита отдолу да стават катастрофи..Подменят и убиват близките ви, заменяйки ги с двойници-убийци, не се доверявайте никому!
18
1
 
1
 
! Отговори
S преди 7 години
Това не са психиатри, а съучастници в убийства и подмени с двойници..
17
1
 
0
 
! Отговори
S преди 7 години
Никому непотребните психиатри да останат без достъп до заключващи се системи! Колите повече без иемпита.. Подменят и убиват близките ви, заменяйки ги с двойници-убийци, не се доверявайте никому!
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"първо ще разгледам стоки в интернет, ако нещо ми хареса, тогава чак отивам в съответния магазин"В кой съответен магазин? Само в Амазон 90% от стоките въобще не се продават в търговската мрежа, а за да разгледам малкото, което се продава на далеч по-високи цени, ще изгубя поне един ден, че и повече. От обикновени магазини купувам само хранителни стоки. Споменатите сайтове са несериозни и измамници и нямат нищо общо с истинската електронна търговия.
15
5
 
0
 
! Отговори
S преди 7 години
ТОВА ТРЯБВА ДА СПРЕ, ОТНАСЯ СЕ ЗА ЦЯЛ СВЯТ!!Подменят и убиват близките ви хора с двойници-убийци!! И с кого всъщност сте в едно жилище?!Убийствата им се регистрират като самоубийства, но са си убийства!!Психиатрите да бъдат без повече достъп и отдалечен достъп до заключващи се системи, да бъдат разследвани докрай ли?! Те също участват..Ами личните данни?!
14
4
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
В ТИЯ ВРЕМЕНА НА ПОДИГРАВКИ ПОНЕЖЕ НЯКОЯ БИЛА ЧЕРРПИЛА НЯКОИ ДРУГ ИЛИ ДРУГА СВЪРШИХА КОГАТО СЕ ПРИСМИВАШ НА ВИД ЧОВЕК КОИТО Е ЧЕСТЕН ВЪВ ВСЯКО ЕДНО ОТНОШЕНИЕ НЕ ЗНАЕ КАКВО ГУБИ ТОВА ПОКАЗВА МАНТАЛИТЕТ НЕ НА ЕВРОПЕЕЦ А НА СЕЛЯНИН ДАЖЕ СЕЛЯНИНТЕ СА СКРОМНИ ХОРА РОМИ ПО ВЕРОЯТНО ИЛИ ПРОЯВА НА НИСКОМАНТАЛИТЕТНА КУЛТУРА НЕЧЕСТИТ СВЕТИ ВАЛЕНТИВ ТИЯ СЪЩИТЕ НЯКОГА СА ПРИЧИНА АЗ ДА СЪМ БЕЗ ПОЛОВИНКА ДА СЕ РАДВАТ НА ПРАЗНИКА
13
4
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
те са като ония де се подииграват на хората влизаики днеска в едно кафе усетих от един които е години по голям от мен как се пробва да ме подиграе винаги този елемент съм си задавал въпроса защо и на какво се дължи това отношение но както и дае бивша компания така знае така разбира важното е да се присмееш а дали си се вникнал някога маи не любимеца на комания тои дае гледа хубаво времената на подигравките в град ловеч отдавна свършиха подиграваики обикновен човек които с честен труд си изкарва
12
6
 
6
 
! Отговори
ОвСъ преди 7 години
Българина винаги налита на евтино и гледа да кара на аванта.С този манталитет очаквайте още 100 години криза и мизерия в село българия.
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Офциии офциии докога ше ви опрашват на задна прашка бе офциии? Как ще се вържа на мутри бе офциии? По евтиното винаги излиза по скъпо! По същият начин вече 27 г. си избирате мутретата на власт и после ревете като вдовици!
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много често предлагат некачествени продукти от ФЕШЪН ДЕЙС,после ги връщаш с куриер, но за своя сметка,не ти възстановяват доставката.
9
2
 
12
 
! Отговори
Суека преди 7 години
СПОРТСДАЙРЕКТ.КОМ има 10000 български клонинга в които надценката е ПРОСТО ОГРОМНА , но лъжат ,че било супер ЕВТИНО И НАМАЛЕНО В МОМЕНТА ! Българският продавач е БАЙ *** в повечето случаи все иска да печели на твой гръб и да си купи апартамент в затворен комплекс и вила в чужбина за 1 година !
8
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фешън дейс първо вдигат цените,после уж ги намаляват.Смешен сайт.
7
2
 
7
 
! Отговори
Митко преди 7 години
Аз пък редовно пазарувам от Интернет. И то различни неща, включително и втора употреба електроника и т.н. Никога не съм имал каквито и да е проблеми. Обикновенно искам доставка до офис на куриер. Ако нещо не ми хареса стоката - мога да я върна. Случвало се е да върна стоки в гаранционен срок, които са дали дефект, но пак не съм имал проблеми. Е определено предпочитам Еконт пред другите куриерски фирми, но и Спиди работят добре.
6
0
 
6
 
! Отговори
Някой преди 7 години
До Един българинАз правя обратното. Съпругата ми ме научи. Отивам в магазина, оглеждам, разглеждам, понякога дори и пробвам, и после го поръчваме онлайн ако разликата в цената наистина си заслужава. Ак оне - от магазина. Понякога наистина има много голяма разлика в цените онлайн и по магазините. Преди 2 седмици си купих от магазин в Манхайм (на място) смартфонче за Е90, което в най- ефтиният онлайн БГ сайт струваше 249лв. Така че трябва преди всяка покупка да се гледа, търси и проучи пазара.
5
0
 
20
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Ехееее! Направо се изкефих! Браво! Точно така! С имената на фирмите и сайтовете та всички да ги видим! Много полезна статия, а също така и интересна! Вярвам че всекиму ще бъде от полза да я прочете преди да пазарува онлайн! Тъкмо сега ми мина яда че преди няколко дни ми ЦЕНЗУРИРАХТЕ в мнението исконно българският израз "ЧEП ЗА ЗEЛE" вероятно защото насажда омраза или обижда някое малцинство или потбужда към терористични действия или... Бог знае какво е имал в главата си ***.
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Фешън дейс" обещават,а не дават бонус.
3
1
 
14
 
! Отговори
чичо Любо преди 7 години
Добре де .... защо в едни статии не се споменават имена а тук са изложени (не че ги защитавам ама не може едни да са по-равни от други пред закона)
2
2
 
17
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Потребителите следва да сезират архиерея на арменската епархия архимандрит Исахак Похосян за нередностите.