На тезгяха в нета – защитени животни: Ангъч, таралеж, смок

РИОСВ - Пловдив е сезирала прокуратурата за продажбата им
15 фев 2017 13:40, Анисия Иванова
6
На тезгяха в нета – защитени животни: Ангъч, таралеж, смок
Снимка: Reuters, архив

Продажба на защитени видове животни се извършва в интернет. В РИОСВ - Пловдив се получават множество сигнали за предлагането им в сайтове за безплатни обяви, съобщиха от институцията.

От инспекцията са сигнализирали в Районна и Окръжна прокуратура - Пловдив, които да установят нарушителите и да предприемат следствени действия спрямо тях.

Екоекспертите са констатирали случаи на продажба на живи защитени животни, препарирани екземпляри, както и разпознаваеми части от тях като палта от кожи на рис и видра.

Видовете, за които е сигнализирана инспекцията, са препарирана дива котка, таралеж, живи екземпляри от червен ангъч, смок стрелец, костенурки и различни видове пойни птици като щиглец, кардарини, скатии.

Съгласно Закона за биологичното разнообразие за защитените животински видове е забранено улавяне, убиване, препариране, притежаване, излагане на публични места, пренасяне, търговия и предлагане за продажба. За тези нарушения в закона са предвидени санкции за физически лица от 100 до 5000 лева, а за юридически лица и еднолични търговци се налага имуществена санкция от 500 до 10 000 лева.

От Екоинспекцията поясняват още, съгласно текст в Наказателния кодекс: "Който търгува с екземпляри от защитени видове от дивата флора или фауна или с техни части или продукти, когато не представлява маловажен случай, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от 2 000 до 20 000 лева."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Циник преди 7 години
*** било....почти познах
5
3
 
2
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Какво е "червен Ангъч" ??? Да не е гладен комунист?
4
0
 
2
 
! Отговори
гост преди 7 години
Самозваните българи са най-лошата *** на света
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам кое животно не е защитено и не би трябвало да е защитено. То си е защитено. Само човешкия вид си мисли, че може да изтребва някой животински вид ако му скимне, ей така за кеф по ловджийски и по тъпанарски. Аз не знам защо у нас се правят дружинки да се избиват вълци и чакали - щото това били "вредни" животни. Ега ти ганьовската мисъл. Или мечка. Е какво да правят тия животни, да изчезнат от планетата ли. Всички животни са ценни в една територия.
2
1
 
7
 
! Отговори
G преди 7 години
Хората ги купуват от зоомагазините и след 1-2години като порасне и почне да мирише минат и ги изхвърлят в ЮЖНИЯ ПАРК. И като мине някоя Киффффла и като каже, че е защитена - правейки се на много важна и почне да снима с телефона .......
1
1
 
9
 
! Отговори
G преди 7 години
Само за информация.Червенобузата костенурка не е защитена!!!!!! Да се знае и че се смята за вредител и доминиращ вид в България!!