Прогноза: Инвеститори ще търсят работници у нас

Според БАИ за 2017 г. ще се открият 6 хил. работни места
18
Прогноза: Инвеститори ще търсят работници у нас
Снимка: архив, БулФото

Потенциал за нови 6000 работни места има през 2017 г., според Българската агенция за инвестиции.

Според Агенцията те ще са в резултат на инвестиции от 400 млн. лв., които ще влязат в икономиката ни.

Прогнозата е направена на базата на подадените 20 заявления за сертифициране в агенцията.

Интересът на инвеститорите отново е насочен към седемте приоритетни сектора - компютърна и комуникационна техника, електрически съоръжения, машини и оборудване, текстил и облекло, химични продукти, изделия от каучук, пластмаси и други неметални минерални суровини и хранителни продукти.

Според Стамен Янев, изпълнителен директор на БАИ, много бързо трябва да се създадат условия за обучение на квалифицирана работна ръка, която инвеститорите търсят. “Хората са тези, които могат да направят един бизнес, една система или една държава по-устойчива, по-сигурна и по-привлекателна”, коментира той. Очакванията на потенциалните инвеститори са да има висококвалифицирани работници, което е едно от предизвикателствата пред България.

От началото на годината досега Българска агенция за инвестиции е сертифицирала 4 нови проекта на обща стойност 130 млн. лв. и те имат потенциал да разкрият 3330 нови работни места.

През 2016 г. по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани 24 проекта на обща стойност над 385 млн. лв., като те имат потенциал да разкрият над 4700 нови работни места.

Сертифицираните проекти през 2016 г. предвиждат разширяването на съществуващата дейност на вече утвърдени български и международни компании в страната, което според БАИ оказва доверието на инвеститорите в предвидимостта на бизнес и инвестиционната среда в България.

БАИ е институцията, която освобождава от корпоративен данък предприятия, които инвестират в райони с безработица. За 2016 г. са освободени 19 проекта от корпоративен данък, като ще бъдат реинвестират 83,5 млн. лева в тези райони.


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Gerberastki gluposti
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
работници има.
балами няма
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А срещу тия 400 милиона колко милиарда ще се изнесат от България?
9
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В БГ няма чуждестранни инвеститори, а Измамници на , които им трябват роби. Иначе щяха да си стоят у тях и да плащат 3000€ заплата вместо 500лв у нас.
8
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прогноза: Инвеститори ще търсят работници у нас
----------------------------------------------------------------
Да и от тези 6 хил. работни места 5500 ще са на минимална заплата. Благодарим за "инвестицията" дръще си я. Пожелавам на децата на тези инвеститори да работят такава работа.
7
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отново грешно заглавие. Няма да търсят работници, а роби.
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този да е чувал за демографска криза? Да се обучат работници. Брей всеки иска някой да му работи. Ама тенденцията в цял свят е вече този да не върви. Онзи ден пишеше как специалистите по автономни автомобили били прескъпо платени, но имали наглостта да напускат и да си правят собствени фирми. Щях да се объркам от смях.
5
1
 
42
 
! Отговори
Федор преди 1 година
Село. Сватба. Върви празничмата процесия през мегдана на селото, а най-отпред вървят музикантите. Тъпанджията бие с всичка сила тъпана, демек - булката е честна. Събрал се народ и младо и старо зяпа ли запа. Млад юнак стои ей тъй - по-встрани, мушнал ръцете в потурите и леко под мустак се подсмихва. Аз, мисли си той, на куреца си ли да вярвам или тъпана да слушам...

Всеки ден чета за нови работни места, големи заплати и розови перспективи, а като се огледам... егати батака...
4
3
 
30
 
! Отговори
АЙДЕ ПАК преди 1 година
Айде пак ще цакат хората с гооооуемите европеййййски заплати от по 350 лв.
Ще ги цакат с забавени гооооуеми заплати, а инвеститорите ще направят няколко милиона набързо и ще се скатаят, а хората ще останат пак без заплати, НО ЩЕ СА ЕВРОПЕЙСКИ ПРЕЦАКАНИ.
АМА ЩОМ Е ЕВРОПЕЙСКО, МООООЖЕ.
3
3
 
31
 
! Отговори
нор преди 1 година
И аз ще инвестирам в бг само че догодина. Трябва да оправя малко документи още и се преселвам. Омръзнами да плащам луди пари за заплати. Най ниската заплата която плащам тук е 2000 евро. Най лошото е че самата държава ме задължава щото видите ли трябвало хората им да живеят сносен живот. Няма как да продължавам така щото трябва да ми остават мангизи за джипчета яхтички мезонетчета ку.вички и тем подобни сладки неща. При вас никой няма да ме задължава да плащам колко ми е кеф толкова!
2
1
 
38
 
! Отговори
нн преди 1 година
Стройната системата за обучение на кадри за промишленоста е разбита безвъзвратно. Инвеститори , експлоататори на евтин труд ще има , но кадри, работници другия път. Просто няма от къде и то от ясно по ясно , демографски срив.
1
13
 
10
 
! Отговори
Браво! преди 1 година
Браво!
Изстрадалият български народ най-накрая успя да намери своите достойни лидери, които вече десетилетия водят Родината ни към благополучие, просперитет, подем, признават ни, границата пазим Камерън видя от джипката, Катар казаха колкото агнета произведем всичките ще ги изкупят, колко магистрали, президентът е нов но го приемат в Брюксел, спортни зали мечта!
Браво!