Тройна цена за SMS на кирилица – изкуствен проблем!

Според Комисията за регулиране на съобщенията проблем няма
15 фев 2017 09:10,
45
Тройна цена за SMS на кирилица – изкуствен проблем!
Снимка: архив Reuters

Темата с различното таксуване на есемесите се преекспонира, каза председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков.

"Има го проблемът с различното таксуване на есемесите, но въпросът не е регулаторен, просто има стандарти, според които основата е латиницата, а другите азбуки се таксуват като 16 бита, на латиница - 7", обясни Божков пред БНТ.

Още по темата

Божков посочи, че от Комисията са се обръщали към ЕК, но от там реакция няма. Според него - защото скоро съобщенията ще станат безплатни.

Той поясни, че няма нарушения от страна на операторите.

"Това е изкуствено създаден проблем, на интернет страницата на операторите има информация за това кои знаци как се таксуват. Темата със есемесите се преекспонира! Може все пак да се ползват и другите безплатни приложения", каза председателят на КРС.

Той коментира и отпадането на роуминга в рамките на ЕС, което ще се случи юни месец.

"Това е една спечелена 10-годишна борба. След отпадането на роуминга всеки наш разговор в чужбина ще се таксува като национален", каза Божков

Той отбеляза, че на операторите това е съвсем естествено да не им харесва:

"Операторите ще се опитат да се възползват от всички възможности, които защитават техните права в регламента. Те не приемат с голяма радост този факт. Отпадането на цените на роуминг не е свързано с националните цени. Може да има повишаване на места, но има регулативни механизми", каза той.

Божков обясни, че роумингът отпада и за мобилните данни.

"Роумингът отпада за всичко, включително и за интернет, няма да е безплатен, но няма да има надценка. Ако имаме безплатни мобилни данни в България и в чужбина ще имаме. Нашия оператор даже ще е длъжен да ни предупреди, ако безплатния интернет свършва и колко ще бъдем таксувани в чужбина", добави Божков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много умници се навъдиха тук.ПримерноНомер 2 stun и номер 5 бихте ли обяснили по-подробно ще е туй "Whatsup"/'whats up"...Всичките, които пишете за безплатните Viber, Skype и т.н. бихте ли обяснили как така са безплатни, след като за интернета се плаща.
19
6
 
10
 
! Отговори
Програмист преди 7 години
Реално погледнато проблем наистина няма! Всичко е с техническа основа. С един СМС могат да се изпратят максимално 1120 бита данни. На латиница един символ се кодира със 7 бита, което прави 1120 / 7 = макс. 160 символа с един СМС. Кирилицате не може да се кодира със 7 бита и се кодира с 16 бита, което прави 1120 / 16 = макс. 70 символа с един СМС.
18
3
 
8
 
! Отговори
Име преди 7 години
До Анонимен 17Ко речи, ко?--Иначе да - "проблемът" с SMS-те на кирилица е измислен и не знам защо изобщо му се обръща внимание. А и SMS съобщенията днес са масово заменени от други приложения. От години получавам SMS-и само от банките и спам от мобилните оператори.
17
2
 
16
 
! Отговори
Мирослав преди 7 години
В западна Европа почти всеки абонаментен план е с неограничен брой СМС-и. Вече за минутите и интернета зависи какъв абонамент имаш. Например във Франция за 16?/32лв имаш неограничени разговори с всички, включително и домашни телефони в 35 държави + неограничен брой безплатни СМС-и + 50гига байта 4g интернет. Реално в нормалните държави телефонията струва ужасно евтино, само унас ти таксуват даже всеки смс... Да не ми се правят, че са на загуба, защото печелят ужасно много наще оператори!!!
16
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи нема да пратя никога смс щото и не ползвам но е срамно то е интересно при условие че има нет смс да пращам *** де да знае човек колкото да си отвори и феиса има мобилен то тия мобилни се чудим докога ще са по кабелите друго сие картата аиде юни дано се позамислят тия ограничения наистина да ги няма в цяла европа почти кабели няма само тука.висят докога гледам сега висулки преди това в снега се чудим що е бавен що еи ви резултат мързи ги да чистят
15
1
 
3
 
! Отговори
Мен преди 7 години
Като съм сравнявал цените на плановете у нас и по европа ми се струва че те ще си вземат от наш оператор план ако наистина е вярно че роуминга ще бъде наптлно безплатен
14
1
 
4
 
! Отговори
Плавник преди 7 години
Операторите вече започнаха да се възползват от условията в регламента, които ги предпазват. Реално вече цените на абонаментите се увеличиха. Преди за всичко предлагаха допълнителен пакет, а сега предлагат неограничени минути и 4 гигабайта интернет за 18 лева месечна такса. Естествено всички ще плащаме таксата, за да ги гушим с пари, а тези които пътуват в чужбина, ще се води, че роумингът им е безплатен.
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много добре го е казал Божков, няма как ние да променяме международни стандарти, защото не искаме да четем и вечно някой ни е виновен. Пък и в тая държава трябва сами да защитаваме правата си, тъй като тези които са назначени да го правят за две години един закон не искат да прочетат, та какво остава да научат. Председателя на КЗП например твърди, че при онлайн търговията, търговеца е длъжен да ни върне парите в 30-дневен срок, ама г-н Маргаритов, ЧЕТЕТЕ, няма как само с PR да ни защитите.
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дали изпращаш 16 или 7 бита не е от значение - и двете стойности са ниски и може би повече от една стотинка на sms е несправедлива цена.
11
5
 
2
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Уотс-ап , Вайбър , Скайп....че пише ли някой още есемеси? Иначе Европа - пак тихичко ни дискриминира - а не е кой знае какво - trjabva samo smjana na klabiaturata i gotovo!
10
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм за забрана на услугата за пращане на sms. Има много приложения за Андроид, които са настроени да пращат sms-и при натискането на определен бутон.
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изкуствен проблем който пълни джобовете на някои а изпразва други. Стимулира шльокавицата и дискриминира стотици милиони хора и тяхната писменност
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не съм писал SMS от години, защото планът ми е с хиляди безплатни минути, гигабайти интернет, безплатни минути и за чужбина и незнайно защо платени SMS-и. ;-) Ами, няма да им давам пари. Ако не им е изгодно, има още два оператора, има и чужди.
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като не им оттърва на операторите, да закрият бизнеса! Все ще се намери някой друг мераклия.
6
3
 
5
 
! Отговори
мда преди 7 години
Крайно време е... а ако не им изнася на нашите оператори просто отиваш с един полет на запад и си взимаш тамошен номер :) и се връщаш...
5
4
 
9
 
! Отговори
28251 преди 7 години
Sms-и ползвам само за синя и зелена зона. Има скайп, вайбър, месинджър, whats up и още хиляди безплатни програми където можеш да си пишеш на воля БЕЗ ПАРИ.
4
7
 
7
 
! Отговори
terminal 2 преди 7 години
Tova e poreden hod na unishtojenie na vsichko rodno.Ami mlyakoto,olioto,brashnoto,mesata sa na sushtiyat princip.Paradoks olioto se iznasya v uk,de i tam cenata e po eftino ot bg za 1L,lekarstvata deto sudurjali iboprofen 4-5 lv,av uk e 35p samo iboprofen....mnogo se draznya..Terminal 2
3
1
 
7
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 7 години
че кой още ползва смс за контакт?
2
1
 
19
 
! Отговори
stun преди 7 години
"Ако имаме безплатни мобилни данни в България и в чужбина ще имаме". Това ще им е най-големият проблем на БГ операторите. Мобилният нет на минимални скорост е НЕОГРАНИЧЕН и безплатен (влиза си в пакета), а на приложения като Viber и Whatsup им е напълно достатъчно това.
1
1
 
22
 
! Отговори
Бай брадър преди 7 години
Остана и да са доволни операторите. Като валяха парите от небето бяха доста доволни. Като трябва да се напънат малко да са конкурентноспособни и адекватни на пазара не били доволни. Ама не се вижда и да се отказват, т.е. явно не са на загуба. 15-20 ст. За няколко байта текст (смс) в 21в. - смешна работа..