Бедност ли? Купуваме всяко второ жилище с пари накуп, без кредит!

Стандартът на живот се повишава, категоричен е кредитен консултант
17 фев 2017 07:00,
187
Бедност ли? Купуваме всяко второ жилище с пари накуп, без кредит!
Снимка: Булфото, архив

За купуването на всяко второ жилище от по-високия сегмент през миналата и от началото на 2017 г. са използвани пари накуп. Това сочи проучване на пазара на голяма посредническа компания, която отчита спад на този вид сделки, спрямо минали години.

През 2013 г. те са били около три четвърти, а през 2015 г. - около две трети.

Според кредитния консултант Тихомир Тошев, обикновено в брой, със собствени средства се плащат купуваните скъпи имоти с инвестиционна цел. По думите му, цитирани от "Монитор" в средно високия сегмент теглените ипотечни кредити са между 80 000 и 140 000 евро, а във високия - от 200 000 до половин милион евро.

"Предпочитаният срок на изплащане е от 15 до 20 години и е по-кратък от масовите ипотеки (40 000 - 60 000 евро), които се най-често се сключват за над 20 години. Обикновено жилищни заеми за скъпи имоти теглят хора с добри доходи, които могат да си позволят по-висока месечна вноска и предпочитат да не ги изплащат дълго време и така пестят от лихви".

Според Тошев по-голямата част на покупките на жилища от по-високите сегмент е за повишаване стандарта на живот.

"Хората вземат апартамент с по-големи помещения, на по-хубаво място и по-качествено строителство", допълни кредитният консултант.

Според проучване делът на сделките с инвестиционна цел в затворените комплекси на София остава стабилен около 29 %.

Брокерите в столицата отчитат още нарастване на търсенето и сключването на сделки с недостроени апартаменти във високия и средно високия клас комплекси. Причината е, че заради повишения интерес на пазара има по-малко предлагане на качествени имоти. За последните 2 години има нарастване на тези покупко-продажби от 37% на 57% от общия обем.

Купувачите обикновено предпочитат апартаменти с 2 и 3 спални, като жилищата с прилежащи дворни пространства се нареждат сред предпочитаните в затворените комплекси. Търсят се предимно апартаменти, които се характеризират с качество на средата и на строителството, функционално разпределение на вътрешното пространство, налична инфраструктура, бърз и удобен достъп. Жилищата с 2 спални се придобиват срещу суми между 160 000 и 175 000 евро, а средната цена на самостоятелна къща в затворените комплекси е около 360 000 евро.

За последните 3-4 години се наблюдава и свиване на разликата между офертна и покупна цена на скъпите жилища, която спада от 11% през 2013 г. до едва около 3% през 2016 г., отчитат брокерите През миналата година цените в сегмента са се увеличили с 9%, като номиналната стойност обикновено е в диапазона между 900-1550 евро на кв. м.

В отговор на повишаващото се търсенето и ръстът на цените в сегмента, предприемачите в София са започнали строителство на 17 проекта, 10 от които ще бъдат завършени през 2017 г. Допълнително са обявени намерения за реализация на още 13.

Столичните брокери прогнозират ръст на интереса към имоти в строеж и през 2017 г., като търсенето ще се стимулира и от изгодните ипотеки, отпускани от банките. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
12
 
! Отговори
Св преди 7 години
Точно преди 9 години, в провинцията се купуваше на кило, боклучави имоти, пък ако бяха в нови шаренки кооперацийки, още повече. Да не свършат. Сега такива имоти (следя ги поне от 5-6 години) продължават да се продават, а дори не са и правени. Просто купени и 9 годишен апартамент на гипсокартон и замазка. Естествено - искат почти покупната цена, което няма как да стане. Други, малко живяно (1-2 години), се продават от 3-4 години на една цена, сега си повишиха офертните цени. Логика? Никаква!
68
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Га балона спихне в селото софия ще останат само амунджи и гепаджийте. В един от най мръсните градове да "инвестираш" в имот е глупаво.
67
2
 
12
 
! Отговори
Федерал Нерезов преди 7 години
Който си вземе сега в Лондое голям балък след Брекзита.Хиляди слузители на банки,брокерски,консултантски и мн. др. организаций ще се местят в Париж и Берлин.Тогава бууум на долу с 50-60%
66
1
 
15
 
! Отговори
От Лондон преди 7 години
До ДиспансеризиранЛондон не е атрактивен за европейците, но е страшно атрактивен за китайци, араби, индийци, американци, руснаци и евреи. Т.е. цялата ***, която експлоатира трудовия народ, си пере парите тук. Половината от имотите тук ги купуват китайци. Затова и нормалните хора не могат да си позволят жилище. Схемата е подобна навсякъде по света.
65
1
 
16
 
! Отговори
Диспансеризиран преди 7 години
До От ЛондонДобре и без това Лондон вече не е атрактивен за европейците и като се изнесат и банките заедносъс 100 хиляди служителя , само пакистанци ще останант там
64
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така казваха и ипотечните спекуланти в САЩ преди кризата"ВСИЧКО Е СУПЕР, КУПУВАЙТЕ ИМОТИ".И създаваха високорискови, но токсични кредити и ипотеки. Но винаги имаше ***, които да ги вземат. Никой не си зададе въпроса каква е реалната нужда от имота, който ще се купува.Финансовите спекуланти спечелиха, но имотния балон се спука. Изгърмяха американските банки, изгърмя и американската икономика.Учите ли се въобще от грешките, четете ли книги, прехвалени български икономисти и брокерчета
63
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Висок клас?! Кака Пена от долно уйново към кой клас се стреми. А някои като цецо 6-те апартамента вче си ги е накупил.
62
4
 
21
 
! Отговори
Бау преди 7 години
Винаги ще има бедни и богати. Повечето богати обаче имат по-приятни неща за вършене от това да пишат тук. За това, като чете човек и не може да повярва.
61
2
 
10
 
! Отговори
От Лондон преди 7 години
До ДиспансеризиранВиж сега колега, не ми се спори с теб, но явно изобщо не си в час с цените в Лондон. Напиши в Гугъл - Canning Town , London City Island, и виж как са цените на тези апартаменти - ей сега проверих - студио (боксониера) тръгва от 400 000 паунда. Знаеш, предполагам ,къде е Canning Town, изобщо не е в центъра. В центъра за тези пари, може да си купиш гараж.
60
2
 
12
 
! Отговори
Св преди 7 години
Друга сметка си правя. Добре, казват стимулирани хората да купуват щото паднали на 4% кредитите. И какво ме стимулира това, като имот преди 5 години е струвал 45 К ? на 9% лихва сега струва 100 К ? на 4% лихва??? То си е изравнено, но тогава не е имало тоя стимул та сега се сетили ...лакомия. Инвестирайте и печелете. :) Даже в Младост 50 год. протекла панелка с "дизайнерски " мебели струва толкова... Хем ми е смешно хем тъжно за хората, които ще се хвърлят.
59
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СЪМНЯВАМ СЕ, ЧЕ АВТОРЪТ НА СТАТИЯТА КОЛКО Е ГЛУПАВО ЗАГЛАВИЕТО И.КАКВО ЗНАЧИ КУПУВАМЕ? ЕДВА ЛИ НЕ ВСЕКИ ОТ НАС КУПУВА ЖИЛИЩЕ. КОЛКО СА ЗАКУПЕНИТЕ ЖИЛИЩА? МОЖЕ БИ ТОВА ЩЕ ДАДЕ НЯКАКВА ПРЕДСТАВА ЗА ТОВА КАКЪВ ПРОЦЕНТ ОТ ХОРАТА МОГАТ ДА СИ ГО ПОЗВОЛЯТ. А КАКЪВ ДЕЛЪТ НА ТЕЗИ, КОИТО ТЕГЛЯТ ИПОТЕЧНИ КРЕДИТИ И ПОСЛЕ НЕ МОГАТ ДА ГИ ОБСЛУЖВАТ?А КОЛКО СА БЪЛГАРИТЕ, КОИТО СА НА РЪБА НА ОЦЕЛЯВАНЕТО, КОИТО ДОРИ НЕ МЕЧТАЯТ ЗА НЕЩО ПОДОБНО?БЕЗ ДА СЕ ЗАДАДАТ ПОДОБНИ ВЪПРОСИ СТАТИЯТА Е ПРОСТО ГЛУУПОСТ.
58
0
 
9
 
! Отговори
финансист преди 7 години
До УУйчоПлащал си анюитетни /еднакви/ вноски, прочети си договора и погасителния план- това си се договорил, приятелю. С него в началото на периода се плащат много лихви и малко главници, а към края- обратно. То сега ти е обица на ухото, но следващия път поискай погасителния план да бъде с еднаква главница и намаляващ лихва.Иначе за "улесненията" си плащаш и не погасяваш дълга. За банката е все тая.
57
3
 
10
 
! Отговори
Бай ганю в европа преди 7 години
Стандарта на живот се повишава!___________________________________Ей така е написано, сякаш сме богаташи с много висока икономика Като Лондончани Берлинчани!Ейййй.
56
4
 
21
 
! Отговори
не ние а те преди 7 години
Купуват,не купуваме!София не е България.Живея в столицата и виждам супербогати и заможни хора-купуват си ...А колко бедняци и клошари има,никой не го интересува!
55
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В коментарите рязко си личи сблъсъкът на средната класа с ниската. Относно ниската класа- драги, където и по света да отидете, пари за жилище без добра професия няма да имате. Пари за почивки и нов автомобил няма да имате. Това е. Кое колко било струвало в Европа струва за средната класа там, не за вас. Разберете го. Когато достигнете средната класа, говорете кой какво би си купил и защо. Преди това няма смисъл да коментирате. Смешно е.
54
4
 
12
 
! Отговори
Дойче преди 7 години
Защо обезлюдиха селата спомоща на ромска престъпност? За да ги изкупят на безценица.Няколко фирми обикалят и изкупуват къщи от села обезлюдени от ромски набези.На кого ще ги продават.Кой ще се заселва?Само един Яхве знае.
53
5
 
11
 
! Отговори
Ставри преди 7 години
Бате къща с двор в Гърция с изглед към морето си взе колегата за 17 000Е .Къщата е сандвич панели но е супер светла и комфортна ,а и няма да се претеснява от земетресения.
52
3
 
42
 
! Отговори
Владислав преди 7 години
Млад човек съм,взимам добри пари, но като гледам какво се продава и за какви бомбастични суми се отказвам.Само 1-2% от предложенията си заслужават и то с компромис.В бг няма държава, служби, здравеопазване, образование.На запад е доста по-изгодно да се вземе.Тук цените за нещо добро са поне 100 хиляди Евро, ставаш роб на банката, може да ти дойдат и съдебни изпълнители, или да ти продадат апартамента без да знаеш.Лошо строителството,отсрещния блок ти е в терасата, отвън кал и кучета и лай@
51
5
 
4
 
! Отговори
Диспансеризиран преди 7 години
До От Лондон400 000 с една спалня ?Да не е до спалнята на баба Елизабет тая спалня ?В Исст лондон при кебапите има доста добри опции за 120 000
50
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 50! Явно си Софиянец с депотатска заплата, и за това логиката ти е чужда за бедния Бьлгарин!