Бедност ли? Купуваме всяко второ жилище с пари накуп, без кредит!

Стандартът на живот се повишава, категоричен е кредитен консултант
17 фев 2017 07:00,
187
Бедност ли? Купуваме всяко второ жилище с пари накуп, без кредит!
Снимка: Булфото, архив

За купуването на всяко второ жилище от по-високия сегмент през миналата и от началото на 2017 г. са използвани пари накуп. Това сочи проучване на пазара на голяма посредническа компания, която отчита спад на този вид сделки, спрямо минали години.

През 2013 г. те са били около три четвърти, а през 2015 г. - около две трети.

Според кредитния консултант Тихомир Тошев, обикновено в брой, със собствени средства се плащат купуваните скъпи имоти с инвестиционна цел. По думите му, цитирани от "Монитор" в средно високия сегмент теглените ипотечни кредити са между 80 000 и 140 000 евро, а във високия - от 200 000 до половин милион евро.

"Предпочитаният срок на изплащане е от 15 до 20 години и е по-кратък от масовите ипотеки (40 000 - 60 000 евро), които се най-често се сключват за над 20 години. Обикновено жилищни заеми за скъпи имоти теглят хора с добри доходи, които могат да си позволят по-висока месечна вноска и предпочитат да не ги изплащат дълго време и така пестят от лихви".

Според Тошев по-голямата част на покупките на жилища от по-високите сегмент е за повишаване стандарта на живот.

"Хората вземат апартамент с по-големи помещения, на по-хубаво място и по-качествено строителство", допълни кредитният консултант.

Според проучване делът на сделките с инвестиционна цел в затворените комплекси на София остава стабилен около 29 %.

Брокерите в столицата отчитат още нарастване на търсенето и сключването на сделки с недостроени апартаменти във високия и средно високия клас комплекси. Причината е, че заради повишения интерес на пазара има по-малко предлагане на качествени имоти. За последните 2 години има нарастване на тези покупко-продажби от 37% на 57% от общия обем.

Купувачите обикновено предпочитат апартаменти с 2 и 3 спални, като жилищата с прилежащи дворни пространства се нареждат сред предпочитаните в затворените комплекси. Търсят се предимно апартаменти, които се характеризират с качество на средата и на строителството, функционално разпределение на вътрешното пространство, налична инфраструктура, бърз и удобен достъп. Жилищата с 2 спални се придобиват срещу суми между 160 000 и 175 000 евро, а средната цена на самостоятелна къща в затворените комплекси е около 360 000 евро.

За последните 3-4 години се наблюдава и свиване на разликата между офертна и покупна цена на скъпите жилища, която спада от 11% през 2013 г. до едва около 3% през 2016 г., отчитат брокерите През миналата година цените в сегмента са се увеличили с 9%, като номиналната стойност обикновено е в диапазона между 900-1550 евро на кв. м.

В отговор на повишаващото се търсенето и ръстът на цените в сегмента, предприемачите в София са започнали строителство на 17 проекта, 10 от които ще бъдат завършени през 2017 г. Допълнително са обявени намерения за реализация на още 13.

Столичните брокери прогнозират ръст на интереса към имоти в строеж и през 2017 г., като търсенето ще се стимулира и от изгодните ипотеки, отпускани от банките. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
18
 
! Отговори
ТОТО преди 7 години
Статията на този кредитен консултант е написана толкова тенденциозно, че от 100 км си личи, че се опитва да прокарва идеята: Насам, народе, да не свършат...Оставете панелките с 1 спалня, елате на новото строителство с 2 спални, струва повече, НО има заеми....
48
2
 
15
 
! Отговори
Социолог преди 7 години
Ами разпродажба по морето вече има цели градчета с руснаци .Поморие е вече 50 % на руснаци -Мала Русия и викат.И се случва следното Московеца идва копува и одава под наем .А нашата баш туризъм Министърка отчита влезлите и излелзи през границата руснаци като туристи.А те са си местни собственици на жилища с опция за гражданство след 5 годинки.И така ЕС паспорт като бонус към жилище край морето.Израелци,търци,араби също купуват в БГ.Изместват българите от България бавно но славно.
47
1
 
12
 
! Отговори
От Лондон преди 7 години
До ДиспансеризиранНяма такива цени в Лондон, камо ли в централната част. В момента в Лондон, до крайните зони, няма апартамент за под 200 000 паунда. Говоря от опит , понеже се занимавам със строителство. Последно бях в една сграда, до Canning town, 3та зона на Лондон, апартамент с с една спалня тръгваше от 400 000 паунда.
46
3
 
19
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 7 години
знаем, че има две различни Българии, тази в София и тази в провинцията...положението с недвижимите имоти в провинцията е коренно различно от това в София...
45
1
 
16
 
! Отговори
Веско преди 7 години
Значи, брокерските *** са едно, реалноста е съвсем проста. Има малка група хора които не си знаят парите, но и са чустват несигурни и затова ги набутват в най-неликвидните "инвестиции". Просто няма други в нашата затихваща територия. Накрая всички губят.
44
3
 
33
 
! Отговори
УУйчо преди 7 години
Имах ипотека в ДСК,ще назовава банката защото трябва да се знае ,та започнах 2007 с лихва 5,9 за 3-4години лихвата ми скочи до 9,9 без забележете писмено да ме информират,което увеличи вноската ми почти двойно.Стана така ,че на четвъртата година проверих колко е паднала главницата от 65 хиляди.Оказа се че съм внесъл 23 хиляди а главницата ми от 65 е паднала с цели 2500 лв!?Така изчислявайки установих че аз на 15тата година ще съм внесъл близо 100 хиляди,а остатъка ще ми е 45 хиляди!!!Банки ли???
43
11
 
15
 
! Отговори
Диспансеризиран преди 7 години
Абе кви са тия цени в тези условия? В централната част на Лондон има апартаменти за 150 000 Е ,а в тая балканска джунгла повече от 20 000 Е за жилище си е мошенничество.Наводниха пазара с копувачи от страни извън ЕС вдигнаха изкуствено жилищатат с 60% и младите честни трудови хора в България се разбягаха по широкия свят.Много по лесно и с по хубави условия си вземат жилища в ЕС.Тук за тия калпави кофчези (масово се пести от желязо и качествен бетон) пари не давам.
42
6
 
3
 
! Отговори
От Лондон преди 7 години
до 123 - направо трябва комунизъм, никой да не притежава повече от 2 имота. Високите данъци само се прехвърлят върху наемателите.
41
2
 
7
 
! Отговори
Св преди 7 години
То и сега не е малък данъка за второ жилище в БГ. Но пък инвеститорите които ТЕПЪРВА купуват имоти с инвестиционна цел, май не могат да смятат. Остави данъка, остави леша който оставят все повече понижаващото се качество наематели, ами не смятат какво ще имат след 20-30 години.Те смятат моментната печалба, а не смятат какво ще имат след продажба след 30 години например (главницата). А ако смятат, че тепърва децата им ще живеят в инвестиционния имот който ще е например на 70 години?Ако са в БГ де
40
5
 
7
 
! Отговори
123 преди 7 години
Пролема с балона ще се реши ако се въведе доста висок данък за второ жилище както е в Гърция.
39
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
София е Цялата БЪЛГАРИЯ пише се само за столицата
38
4
 
34
 
! Отговори
До 43 преди 7 години
Те направо са си го казали в статията "скъпи имоти с инвестиционна цел". Това означава втори или трети апартаменти, които най-често ще стоят празни и и ще надуват изкуствено имотния балон. От цялото нещо най-прецакани са младите семейства с деца, които ще се нагърбват с още по-непосилни кредити за сметка на възрастните "имотни инвеститори", които кътат празните имоти, и то при отрицателна демографска картина.
37
1
 
28
 
! Отговори
От Лондон преди 7 години
Като цяло цените на имотите , според мен, са надути спекулативно по цял свят. Ще дам пример с къщата , където живея под наем. 6та зона на Лондон. Строена е 1930 год, досега се е избила 10 пъти, за ремонт е, вложени материали в нея , дори и ако са нови, са не повече от 30 000 паунда. През 1997 година се е продала за под 70 000 паунда. В момента цената й е над 500 000 паунда.
36
2
 
30
 
! Отговори
От Лондон преди 7 години
По мои наблюдения, доста имигранти купуват, отделно руснаците, и хората с пари в България. Всички мои познати , които работят в Англия, си купиха апартаменти в *** - основно Варна и София, да ги питаш защо, понеже нито живеят там , нито ги отдават под наем, ей така стоят празни. Аз в момента търся да купя апартамент във Варна, не за мен, а за майка ми, и съм стреснат от цените. За сметка на това качеството на строителството е отвратително.
35
1
 
9
 
! Отговори
Един мъж преди 7 години
Интересно от къде вземат тези тия хора бе? Не мога да повярвам. От българска банка се вземат пари, но трябва да се връщат.
34
4
 
16
 
! Отговори
СВ преди 7 години
"Българите" от чужбина не са точно белите българи, които купуват. Но и добре че са те,да изкупят каквото е останало неоткраднато от селата. По-заможните "българи" си купуват панелки. Е има и някои единици, които се усещат и купуват по - така. А нормален българин, който е видял какво е в чужбина, никога не би си набутал трудно изкараните пари, в изгнилата ***. Ако си мислят, че ще си изкарат старините тук и да се осигурят? След 10 години 1/2 от лекарите ще са пенсионери... друго? Помислете....
33
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мой познат строи къща в Чехия и е взел ипотечен кредит от 500 000 евро за 30г. с един процент лихва. Това,че много българи емигрират в Чехия е обществена тайна.Нещата там са човешки, а не диви като у нас.
32
1
 
34
 
! Отговори
д-р Дрее преди 7 години
Сигурен съм че една част от тези пари идват от Хазарт и най вече от "Национална лотария"
31
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПО ЛЪЖИ И МАНИПУЛАЦИИ МИНАХТЕ И БАЙ ТОШОВАТА ПАРТИЙНА ПРОПАГАНДА!АМА КОЙ ЛИ ВИ ВЯРВА НА ГЛУПОСТИТЕ?ХОРАТА ВЯРВАТ НА ПРАЗНИЯ СИ ДЖОБ А НЕ НА ВАС!
30
3
 
23
 
! Отговори
Сп??нс преди 7 години
Това че българи се връщат от чужбина и бързат да си купят апартамент не е най-актуалните твърдения , първо повечето си имаме някакъв имот и второ ако съм събрал 100к в евро ще си купя в чужбина , в момента живея на 5 минути от столицата на провинцията и комшиите продадоха апартамент за 30 000? , а къщите ги "подаряват" , а един познат се обади че си намерил къща с двор във Франция на 20 минути от работата си за 32000? и дръпнал един потребителски заем за 5 години,