НАП напомни: Безработните дължат по 18.40 лв. за здраве

Подавате и декларация, ако внасяте сами здравните си вноски
36
НАП напомни: Безработните дължат по 18.40 лв. за здраве
Снимка: архив, БулФото

От 1 януари хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски, дължат месечно по 18,40 лева, припомнят от пресцентъра на НАП.

Това се отнася например за трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата, както и за хора, които не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване.

Със Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2017 г. от 1 януари 2017 г. е определен нов размер на минималния осигурителен доход - 460 лв. Според Закона за здравното осигуряване неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица. Тоест за тях здравноосигурителната вноска се изчислява в размер на 8% върху 230 лв.

От НАП напомнят, че срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Така например здравната вноска за месец януари 2017 г. трябва да се внесе най-късно до 25 февруари 2017 г.

От НАП напомнят също, че всички, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в НАП декларация Образец 7. Тя се подава в офиса на агенцията по постоянен адрес, в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който е възникнало задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски. Тоест, ако от 1 януари трябва сами да внасяте здравноосигурителни вноски, то следва да подадете декларация Образец 7 до 25 февруари. Санкцията за неподаване на тази декларация е от 500 до 1000 лева.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца.

Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски чрез електронната услуга на НАП на www.nap.bg. Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да направят и по телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона.

Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени задължителните здравноосигурителни вноски. Справката за здравен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа на ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: НАПздравни вноски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
9
 
! Отговори
Азер Гъзаев преди 7 години
Незнам за Испания ама елате да видите как се грижат за валето дете без да сте плащали вноски или нещо си..даже след седмица питат дали имате нужда от нещо си??!?-какви здравни каси какви български ***?!?!?!?
26
1
 
19
 
! Отговори
Сп??нс преди 7 години
Хаха такава умопомрачителност има само в Бг , елате да видите какви болници имат в Испания и какво качество има при 20% безработни и 10 години криза , един аспирин да ти изпишат и е с намаление , нямаш такса посещение , нямаш ценоразпис под масата ... Казал го е Б.*** "Живи да ви оплача"
25
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Румънци и гърци ни спукаха от базици Една дупка на пътя половината кола леш ,тва гуми окачване всичко ,ама данъка 150 винетка 100 застраховка 160 бендзин и нафта 2,10 излишък 3 миилиярда борч 5 милярда 3 мил,пенс ,Заводи само чужди и мекератат ревът за инвестиции ,абе льоло кой западен капиталист ще ти дава пара в завода , 5- шестокласника от 80-те ще управляват по-читаво тая територия
24
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Болен здрав носи .Безработни и гладни хранят охранените ненаситни търтеи които двадесети пет години не се наплюскаха. Дано се задавят.Къде е европейския съюз който налага най различни санкции но за каквото им изнася . Всичко е лъжа и измама в нашата мила татковина.Имам един въпрос към ненагледните ни народни изедници. Защо безработните са длъжни да плащат а държавните служители на държавно плюскане не плащат и стотинка за здраве.Може би защото се лекуват вчужбина и то с нашите пари.
23
4
 
23
 
! Отговори
Мазен адвокат преди 7 години
Ако се безработен и нямате и декларирани други доходи от наеми,ренти от земя и т.н и си плащате зравните осигуровки това означава, че работите или в сивия или имате недекларирани доходи и следва да бъдете разследван от НАП за окриване на доходи!!Можем да ви осъдим ,да ви вземем жилището,жената,колата,да ви изпием кръвта....
22
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Болен здрав носи .Безработни и гладни хранят охранените ненаситни търтеи които двадесети пет години не се наплюскаха. Дано се задавят.Къде е европейския съюз който налага най различни санкции но за каквото им изнася . Всичко е лъжа и измама в нашата мила татковина.
21
1
 
14
 
! Отговори
hikingomori преди 7 години
.......безработните трябва всеки месец да се водят на отчет в някое столично министерство , да гласуват задължително на избори , да се подписват в мвр , да са избръснати и гледат бтв ..........
20
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е аз като съм безработен от 2006 година когато мутрите ми разтуриха 50 годишен завод и една година взимах по 200 лв. от бюрото за безработни? А след тази година ми дадоха един дебел с котешка глава да го смучем. Понеже професията ми е подръжка на газови пещи такава работа няма никъде щото всичко е унищожено ми предложиха работа за пазач с 300 лв. заплата. Теглих им майната и им казах те да станат пазачи. При сериозна професия добре заплатена да стана пазач? Мама ви фостенцата дева и мутрите!
19
0
 
22
 
! Отговори
ББД преди 7 години
Не знам защо никъде не се коментира, че ЕС от години се водят дебати за ББД. Уважаеми дами, всички помощи, които Ви дават за деца, първолаци, някакви измислени програми за безработни са измама. След 40 г. уволнят ли ви от работа - край. Оставате на улицата. Не искам да виждам БГ жени да работят за жълти стотинки на мутри, или да слугуват на дъртите европейци. Извоювайте си правата, а не в Европа да викат на една моя позната, "българка - лека жена". Това искайте от политиците. Искайте, искайте.
18
0
 
15
 
! Отговори
Безусловен доход преди 7 години
ББД - безусловен базов доход - 600 лв. необлагаем за всички безработни жени над 18 г. Премахване на пенсии за жените, социални, многодетни майки, вдовишки, помощи за първолаци, инвалидни, бащински издръжки за деца. Така Айше няма да взима 1200 лв, а Иванка с 2 висши, която никой не я взема на работа на 40 г. и няма никакъв шанс да се пенсионира на 65 ще взима 600 лв. Всичко друго е измама и дива робия. Жената е уязвима и трябва да си възпитава децата у дома. Това искайте от политиците.
17
0
 
14
 
! Отговори
Maks преди 7 години
*** изтри коментар , защото казвам неща, които са истина , но и за него/нея се отнасят. Потърсете в мрежата Как ни краде държавата от парите за пенсия . Автора е сметнал , не че всеки от нас не може да го направи , но може би не се е сетил да го направи.
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да плащам на кой ? Аз се лекувам при частни лекари в чужбина не ме интересува НАП и никакви здравни осигуровки тук
15
1
 
16
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Ако този закон се прилага еднакво за всички, то *** са най-големите инвеститори в държавата ни
14
0
 
32
 
! Отговори
Maks преди 7 години
Трябва да внасяме осигуровки и такси за да има за крадене, така искат всички които са на хранилка от общата бездънна каца ! Затова има ли начин да се избегне това го правя . Сивия сектор, бартери на стоки и услуги и споделената икономика са начините в държавата на абсурдите АБСУРДИСТАН. Не съм плащал задравни усигоровки от година и половина и нямам намерения да плащам , безработен съм . като си намеря работа ще искам да съм в сивия сектор .
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами какво става ако не се наложи да ги ползвам,аз внасям осигуровки няколко години и ако стане нещо с мен и си замина на:) от този свят на един път,тогава какво ще стане с всички те ми вноски? Сигурно ще ги отчетат "някъде".
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
""". Периодът е за последните 60 месеца, а не 36 месеца, както сте написали!Пак не сте прочели Законът! """ Първо научете български език,а законът ще претърпи някоикорекции защото в този вид е зафеодална държава с крепостни.
11
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А къде са ми осигуровките НАП???Всички тези осигуровки на кого ги плащаме, нямаме достъп до тях, колко сме внесли, какви здрвни услуги можем да ползваме. Наливаме да има за *** и кафяви. Никога няма да видиме нито здравеопазване нито пенсии.За всичко ние сме си виновни.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те хората така хвърля и монетки във фонтанчета и коритца на чешмички за здраве.
9
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единственото решение ежълтите павета да летят.
8
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако си безработен не може дадължиш някакви пари на някакваорганизация - това е някаквонедоразумение пак. Сигурно саписали този закон в състояниена умствено затъмнение.