Четири НАТО-вски страни предпочитат Русия, България сред тях

Гърция, Турция и Словения също искат зад гърба си Русия при война
Обновена: 19 фев 2017 08:31 | 19 фев 2017 07:40, Красимир Ангелов
602
Четири НАТО-вски страни предпочитат Русия, България сред тях
Снимка: Bloomberg

Гражданите на 4 държави, които са членки на НАТО, биха избрали Русия да се грижи за тяхната сигурност в случай на война, показва международно социологическо изследване на WIN/Gallup International, обхванало 66 държави, цитирано от "Блумбърг".

Данните бяха публикувани в навечерието на Мюнхенската конференция по сигурността, която трябва да очертае ситуацията в картата на световната сигурност след изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

Макар да са част от НАТО, повечето от жителите на България, Турция, Гърция и Словения предпочитат опеката на Русия в случай на военен конфликт, сочи проучването.

Въпреки тези данни, САЩ остават най-предпочитания военен партньор в световен мащаб в случай на несигурност. Любопитно е още, жителите на Русия избират Китай за военен съюзник, а китайците – Русия.

"Не е изненадващо, че Русия и Китай се избират един друг, но е ново",отчита пред "Блумбърг" Кънчо Стойчев, вицепрезидент на WIN/Gallup International. По думите му това показва нещо много важно - "че политиката на САЩ в последните 20 години тласка Русия в обятията на Китай, което е малко странно, защото Русия определено е част от Европа“.

Стойчев коментира и данните за четирите натовски държави, сред които и България, които предпочитат Русия при военен конфликт.

"България и Гърция, например, смятат, че най-голямата заплаха за тях идва от Турция. Макар Турция също да е член на НАТО и теоретично да е съюзник, нейното нахлуване в Северен Кипър през 1974 г. Е показало, че тези страни не могат да разчитат на НАТО да ги защити, поради което те гледат към Русия“, отбелязва социолога.

Джеймс Дейвис от Университета "Сен Гален" в Швейцария вижда в цифрите и друга закономерност. Според него данните от проучването са илюстрация за разделението между православни страни като Гърция и България и западните християни. Но на фона на това трябва да се отбележи, че Словения, която е доминиращо католическа, с малка преднина избира Русия, а Румъния, където най-голямата група са православни християни, избира САЩ.

Допитването на WIN/Gallup International е проведено сред около 1000 души във всяка страна в периода октомври-декември 2016г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


602
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
430
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия не е част от Европа. Русия е в Азия. Русия никога няма да е част от Европа. Русия е независими. И ще си остане независима. Ако не й се поиска помощ, дори военна, никога няма да я предостави. Или си с Русия или не си. Фурнаджийските лопати за типични за запада.
429
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 391 КАКВО СА ТИ ПИСАЛИ В МОСКОВСКИЯ У4ЕБНИК И КАКВО Е БИЛО СА ДВЕ РАЗЛИ4НИ НЕЩА---
428
11
 
10
 
! Отговори
мразя комунизма преди 7 години
радост за червените тролоове. пак ще има копейки. Дано измрете до крак национални предатели такива, заради такива изрооди като вас се случи атентата в Св. Неделя, точно вие докарахте комунизма в България. Вие обичате русия и мразите България. измрете до крак и вие и вашите роднини
427
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За България е добре народа да е пробългарски настроен,за съжление в болшинството си е чуждопоклоник.
426
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Буахахаахахах, хибридната война върви с пълна сила. Само като знаеш кои червени кхмери са в Галъп и ти става ясно че според рях даже 99% от населението иска да е съветска републикя. Фак оф, червени руски ***, България е про-западна и винаги е била!
425
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 490 Недей да лъжеш ,американче подло ,България е била по-бедна от Югославия и Румъния това са фактите ,никой не може да ги оспори.Били сме близо гръцкия стандарт на живот.Този просперитет където говориш за него е напълно измислен.
424
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 489 Югославия и Гърция на КУП са по Бедни от България През ТЕЗИ години русна4е а вие и от тях - Гърците хляб Просиха по Границата а в София всяка *** Бе сръбкиня Старите хора го помнят Помнят и как събирахме Хуманитарна помощ за Мрящите деца от Глад в русия
423
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 487 Ха ха България е била единствено преди Албания,и с близък стандарт до Гръцкия и Турския/до 1942/,за Югославския/в повечето и провинции/ и Румънския сме можли само да си мечтаем.Единствено,за периода1896-1911г.може да се хвалим.Такива са били реалностите,друго са измислици на псевдодемократи.
422
1
 
5
 
! Отговори
Българите преди 7 години
До Анонимен 283 а на Рашко му трябва бедна слаянска федерация да му осигурява Трасе за тръбите и излаз на Топло Море-- Империя сме имали преди вас Знаем ГИ тези номера Поркайте си боряшника в руската ко4ина
421
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
както са казали самите руснаци -добре е навсякъде където нас ни няма - та така беше през 1886-1944 България бе Богата и Просперираща
420
6
 
9
 
! Отговори
русия е вредна! преди 7 години
русия е вредна за България. Учудвам се, че след всичките злини и глупости, които русия и комунистите са ни донесли има още ***.френици и ***, които я подкрепят
419
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 484 От 1886 до 1944г. Русия няма думата в България,знаем през този период какво се случва с нашата Родина.Най-голямият русофоб в България в края на 19 век Стефан Стамболов ни натресе Фердинанд ,русофоб и българофоб в мозъка на костите си ,бедите на България са от тези двамата.
418
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние Българите се нагледахме на мизериите и зверствата, които русия ни причини. Никога повече с русия, никога повече задунайска губерния
417
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само Русия може да ни защити от ислямизация и от извратените толерастки ценности , защото само тя не поддава и ги отстоява . Само Русия ще защити и православните християни -на онези зад окена и онези на запад не и пука за нас. Те искат само територията ни за бази в които слагат оръжието си което да насочат към Русия . Това го знае всяко хлапе
416
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Българин с народа на русия може но по политиците му стреляме директно в центъра на петолъ4ката на 4елото му
415
13
 
10
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Винаги рамо до рамо с братския руски народ!
414
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия да те пази е все едно да вземеш вълк да ти пази стадото.
413
3
 
5
 
! Отговори
БГ преди 7 години
рашките много ги оби4аме ама като са си в ко4ината си при всяка война сме срещу тях а защо е Питай Финланците и те като нас много ги оби4ат ама ....
412
8
 
11
 
! Отговори
Станой от Ахелой преди 7 години
Тази статия е поредния шантаж и дезинформация от хибридната война, която водят таварищите от Маскава срещу страните от НАТО и ЕС!
411
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, то и Украйна преди 4години искаше Русия да я пази. Е, опази я, видяхме как.