Четири НАТО-вски страни предпочитат Русия, България сред тях

Гърция, Турция и Словения също искат зад гърба си Русия при война
Обновена: 19 фев 2017 08:31 | 19 фев 2017 07:40, Красимир Ангелов
602
Четири НАТО-вски страни предпочитат Русия, България сред тях
Снимка: Bloomberg

Гражданите на 4 държави, които са членки на НАТО, биха избрали Русия да се грижи за тяхната сигурност в случай на война, показва международно социологическо изследване на WIN/Gallup International, обхванало 66 държави, цитирано от "Блумбърг".

Данните бяха публикувани в навечерието на Мюнхенската конференция по сигурността, която трябва да очертае ситуацията в картата на световната сигурност след изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

Макар да са част от НАТО, повечето от жителите на България, Турция, Гърция и Словения предпочитат опеката на Русия в случай на военен конфликт, сочи проучването.

Въпреки тези данни, САЩ остават най-предпочитания военен партньор в световен мащаб в случай на несигурност. Любопитно е още, жителите на Русия избират Китай за военен съюзник, а китайците – Русия.

"Не е изненадващо, че Русия и Китай се избират един друг, но е ново",отчита пред "Блумбърг" Кънчо Стойчев, вицепрезидент на WIN/Gallup International. По думите му това показва нещо много важно - "че политиката на САЩ в последните 20 години тласка Русия в обятията на Китай, което е малко странно, защото Русия определено е част от Европа“.

Стойчев коментира и данните за четирите натовски държави, сред които и България, които предпочитат Русия при военен конфликт.

"България и Гърция, например, смятат, че най-голямата заплаха за тях идва от Турция. Макар Турция също да е член на НАТО и теоретично да е съюзник, нейното нахлуване в Северен Кипър през 1974 г. Е показало, че тези страни не могат да разчитат на НАТО да ги защити, поради което те гледат към Русия“, отбелязва социолога.

Джеймс Дейвис от Университета "Сен Гален" в Швейцария вижда в цифрите и друга закономерност. Според него данните от проучването са илюстрация за разделението между православни страни като Гърция и България и западните християни. Но на фона на това трябва да се отбележи, че Словения, която е доминиращо католическа, с малка преднина избира Русия, а Румъния, където най-голямата група са православни християни, избира САЩ.

Допитването на WIN/Gallup International е проведено сред около 1000 души във всяка страна в периода октомври-декември 2016г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


602
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
390
17
 
17
 
! Отговори
патриот преди 7 години
На протеста против НАТО имаше 2 рейса организирани пенсионери на безплатна екскурзия . И като ги питах защо са тук не можеха да отговорят.Дали им бяха руски знамена от офиса на Атака и това беше цирка..ха.ха Що тъй ?
389
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вълкът ще пази агнетата! Русия е най-злият на България.
388
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А какво става с визите за САЩ, паднаха ли, или васалите още се редят на опашки и интервюта за визи?
387
8
 
5
 
! Отговори
Петър Папазов преди 7 години
Поредната глупост! Но как да си изкарват хляба хората? А така е лесно - плати и ще напиша каквото ти е нужно. Няма грам истина в тази измишльотина. Дано не и повярва някой "фактор" от когото зависи нещо.
386
7
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Ти ходи на мaйaнaта си, в Сибир ако ти харесва!!!Моята Родина е България, тук ми харесва и никъде не мърдам!Никой не може да ми заповяда къде да ходя, най-малкото такива като тебе!
385
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ е страна която може да бъде игнорирана. Световните лидери са Русия и Китай.
384
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Приблемът на България сега е остатъчната русофилска мрежа. Според анализи на нашите партньори 20% от българите са русофили, значи за това на всеки пети отказват виза. Ако искаме да паднат визите трябва да се изчистим от остатъчната мрежа на русофилите и на Москва, само тогава може да паднат визите.
383
12
 
15
 
! Отговори
какво ви взеха русна преди 7 години
Не знам защо все руснаците са ни в устата.Нима те ни пратиха в Ирак ,Афганистан,Босна и Херцеговина.Съсипали ни курортите а всички драпат за руски туристи.Ходете на майната си като ви пречат руснаците .Може би искате турски туристи да залеят България.Що за народ сте .Важното е да се плюе нещо.
382
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Безспорен факт е че руснаците заедно с българските им слуги съсипаха Варна и региона
381
5
 
14
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 7 години
Исторически нямаме нищо общо с НАТО. Нищо. Затова и такива са резултатите от допитването. Не вярвам да влезнат във война заради нас.Ние сме временно под американско командване. Едва ли ще се задържи повече от 50 години.Били сме преди 1944 под немско командване, видяхте какво стана.
380
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само овцете желаещи да бъдат изядени от ненаситната руска мечка могат да канят в дома си руските убийци и разбойници.
379
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От икономическа гледна точка 3-ия по значение регион в България е Стара Загора, но както е тръгнало и Бургас ще Ви изпревари
378
10
 
6
 
! Отговори
?!? преди 7 години
Аз пък не мога да разбера русофилите защо децата им все в Европа ходят на екскурзии или да работят....как пък един не отиде да бачка в Русия или да обиколи красивите им градове с хилядолетна архитектура....а да то такива няма ..... немците всичко събориха, един червен площад само оставиха.
377
7
 
12
 
! Отговори
ник преди 7 години
От както видяхме евро атлантическите ценности в действие като как се бомбандират мостове когато на тях има цивилно население в Белград и как се лъже,че някоя държава има хим оръжия само за да бъде нападната и ограбена,на *** нещо не им вярваме
376
17
 
16
 
! Отговори
Българин преди 7 години
НАТО не е сигурно дали ще се застъпи въобще за нас ако се стигне до местен конфликт. Вяра имам само на братската руска армия.
375
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да отидеш в Албена и да искаш да висиш в басейна... такава идиотщина не я разбирам!!!
374
9
 
14
 
! Отговори
до 441 преди 7 години
ТАЗИ ГОДИНА ПОЧИВАХ В АЛБЕНА. СЛЕД 8 ч ОКОЛО БАСЕЙНА ВЕЧЕ БЕШЕ ПЪЛНО С ПИЯНИ РУСКИ КОМПАНИИ И НИКОЙ ДРУГ ОТ ХОТЕЛА НЕ ГО ПОЛЗВУВАШЕ. СКАНДАЛИТЕ МЕЖДУ ТЯХ БЯХА НЕПРЕСТАННИ.
373
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия дето създадоха скопските македони, и развиваха своите теории за тракийска, шопска и добруджанска нация, нямат място в България
372
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз редовно почивам на нашето Черноморие и до сега престъпността някак ме е избягнала, не съм виждал и не съм срещал. Само много се радвам, че не виждам и разни префърцунени мутри и мутреси, нека да си почиват в Гърция, радоста от този факт е всеобща!
371
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цялата организирана престъпност по морето ни я създадоха руснаците, ходи в маллата Москва в Поморие и ще видиш