Четири НАТО-вски страни предпочитат Русия, България сред тях

Гърция, Турция и Словения също искат зад гърба си Русия при война
Обновена: 19 фев 2017 08:31 | 19 фев 2017 07:40, Красимир Ангелов
602
Четири НАТО-вски страни предпочитат Русия, България сред тях
Снимка: Bloomberg

Гражданите на 4 държави, които са членки на НАТО, биха избрали Русия да се грижи за тяхната сигурност в случай на война, показва международно социологическо изследване на WIN/Gallup International, обхванало 66 държави, цитирано от "Блумбърг".

Данните бяха публикувани в навечерието на Мюнхенската конференция по сигурността, която трябва да очертае ситуацията в картата на световната сигурност след изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

Макар да са част от НАТО, повечето от жителите на България, Турция, Гърция и Словения предпочитат опеката на Русия в случай на военен конфликт, сочи проучването.

Въпреки тези данни, САЩ остават най-предпочитания военен партньор в световен мащаб в случай на несигурност. Любопитно е още, жителите на Русия избират Китай за военен съюзник, а китайците – Русия.

"Не е изненадващо, че Русия и Китай се избират един друг, но е ново",отчита пред "Блумбърг" Кънчо Стойчев, вицепрезидент на WIN/Gallup International. По думите му това показва нещо много важно - "че политиката на САЩ в последните 20 години тласка Русия в обятията на Китай, което е малко странно, защото Русия определено е част от Европа“.

Стойчев коментира и данните за четирите натовски държави, сред които и България, които предпочитат Русия при военен конфликт.

"България и Гърция, например, смятат, че най-голямата заплаха за тях идва от Турция. Макар Турция също да е член на НАТО и теоретично да е съюзник, нейното нахлуване в Северен Кипър през 1974 г. Е показало, че тези страни не могат да разчитат на НАТО да ги защити, поради което те гледат към Русия“, отбелязва социолога.

Джеймс Дейвис от Университета "Сен Гален" в Швейцария вижда в цифрите и друга закономерност. Според него данните от проучването са илюстрация за разделението между православни страни като Гърция и България и западните християни. Но на фона на това трябва да се отбележи, че Словения, която е доминиращо католическа, с малка преднина избира Русия, а Румъния, където най-голямата група са православни християни, избира САЩ.

Допитването на WIN/Gallup International е проведено сред около 1000 души във всяка страна в периода октомври-декември 2016г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


602
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
370
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От кой източник знаеш, че българи масово изкупуват имоти в Гърция? Посочи ми само източника, защото такава поразяваща новина никъде я няма, в тайна ли я държат, що ли?
369
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И как точно руснаците съсипаха българското черноморие? Изброй ми няколко техни метода на съсипване.
368
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 437Ако опиташ да четеш нещо различно от руски медии, ще разбереш че масово българи изкупуват имоти (вкл. и земеделски) в Гърция.
367
18
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българското черноморие го съсипаха именно руснаците, затова повечето българи днес ходят в Гърция, Черна Гора и Хърватия, щото не искат да гледат мизерията която сътвориха руснаците
366
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 434Е точно тебе няма да те пазят, спокоен бъди!
365
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е добе, слагате минуси, но ми кажете, майките и бащите ви, които са пенсионери, могат ли да отидат и да си купят къща на Българското море, нека да не е в чужбина, да живеят там добре, и да ви посрещат там на гости с децата ви. Или ви се налага да си стоят на село, да ви гледат прасе и домати, и да ви пращат провизии, за да оцелеете?
364
12
 
6
 
! Отговори
опетков преди 7 години
До Анонимен Ако е имало такова проучване, то за пореден път сочи, че в България и околностите *** са повече от нормалните хора. Какво добро ви е дала досега Русия, бе ***? Клаха ви , е*баха ви и пак сте се надупили, мръсни руски ***.
363
10
 
28
 
! Отговори
ДО 425: преди 7 години
Руски ***! Не те е срам! ВАСИЛ ЛЕВСКИ е искал България САМА ДА СЕ ОСВОБОДИ! САМ Е ТРЪГНАЛ ДА ГО ОСЪЩЕСТВЯВА, КАТО БУДИ БЪЛГАРИТЕ! НЕ Е ПРАВИЛ българо руски комитети!
362
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълни глупости
361
14
 
6
 
! Отговори
до 424 преди 7 години
и още до господина ревящ за западняци и сащ.Когато са плалили, избивали по сватби и по пазари македонците, вашите "любимци" са заповядали никой да не се намесва ...гледали са сеир ...и ти си за тези убийци ????????????????????
360
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не позна, не си купуват жилища, за да са по-близо до НАТО, а заради хубавия ни климат, и защото могат да си го позволят. Пенсионират се на 50 години, като достойни човешки същества. Остатъка от живота си могат да си купят къща в чужбина, на топъл климат и също така достойно да живеят. А виж - в НАТО-вска България възрастните хора могат да разчитат само на децата си, иначе са живи умрели от глад и от студ.
359
11
 
11
 
! Отговори
до 424 преди 7 години
то пък щото англичани и американци не ни теглиха шута през втората световна, оная среща между тримата вожда да ти я напомням ли?? та не са умрели и те за нас де. То си има поговрока, че на вълкъ му е дебел врата щото сам си върши работата - та ние сами трябва да се милее да своето и да не разчитаме на тоя или оня
358
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То защото САЩ от как сме под тяхно влияние последните 25-30 години не са ни ограбвали, а са ни дарили нещо, така ли? Като не можем да се защитим всеки може да ни граби. Я виж когато България е била със силна армия след Освобождението до какви икономически постижения сме се добрали? Наричали са ни Швейцария на Балканите.
357
14
 
11
 
! Отговори
до 424 преди 7 години
А, краварите пък искат сега да я разцепят и да я дадат на измислените косовари ...ти от тези ли си ...не те ли е срам
356
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Овчиците България, Гърция, Турция и Словения искат да ги пази Баба Меца от уроки, таласъми и нощно напикаване.
355
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изследването е само за натовски държави, но има и много ненатовски които са на страната на Русия- Сърбия, Македония ...и тн и тн Всъщност скоро имаше соц проучване за нагласите на българина и там 80 процента от хората бяха за Русия , та сега когато чета коментарите и виждам колко много плюят по Русия си правя изводи, че или са платени или нещо много ги боли и *** и пишат та се късат ...Но това не променя фактите и мнозинството в реала пак ще си харесват Русия колкото и да се напъват .
354
16
 
17
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИЙ преди 7 години
Колкото и да ни пробутват тукашните потребители западняшките си идеали, и колкото и да мразят руснаците и Русия, те винаги ще си останат малцинство, защото са невежи, уж гледат запада а са на страната на турция щом стане дума за НАТО.... невежи глупци..... Но мнозинството българи знаят, че българските им деди са се били рамо до рамо с руснаците срещу турските ислямисти!!!
353
5
 
4
 
! Отговори
Моничка Найденова преди 7 години
до смотани българи, боклyк, тая интелигенция нито е била интелигенция, нито са заслужавали да живеят на гърба на българите. Тая аристокрация е продукт на вековно кpъвосвешение, само *** като теб би съжалявал за тях.
352
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
баси лъжливите новини
351
2
 
7
 
! Отговори
KOKO, KOKOOOO преди 7 години
До кокоPROBLEMAT NA UKRAINA SE NARI4A VICTORIA NEWLAND, PETRO PORO6ENKO I DESNIAT SEKTOR. AMA TI NE SI V 4AS I ZATOVA TI E PROSTENO. MAR6.....