Радев призова: Да работим заедно, както Апостола казваше!

Нито България, нито Европа е близо до идеала на Васил Левски, посочи президентът
Обновена: 19 фев 2017 20:20 | 19 фев 2017 18:51,
239
Радев призова: Да работим заедно, както Апостола казваше!
Снимка: архив Reuters

Днес с особена сила тежи заветът на Апостола – че истинската свобода е тази, която сами извоюваме и отстояваме, заяви президентът на Република България Румен Радев по време на възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски по случай 144 години от гибелта на Апостола на свободата.

Още по темата

"Преди 144 години на това място увисва на бесилото Васил Левски. Приживе той казваше: "Ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя губя, само себе си." Дяконът загуби себе си, но народът му спечели. Приживе малцина го последваха, но мнозина се уповаваха на него и на другарите му. По пътя му неведнъж го предаваха, днес всички го почитат – това е горчивата участ на много български праведници. Тя е урок за всички нас – да разпознаваме праведниците си приживе, да ги чуваме, да ги пазим и следваме", посочи в словото си президентът, цитиран от "Фокус.

"Да работим заедно, защото, както Апостолът казваше: "Всички неразбории, зависти, укори, които произлизат, повечето от глупостта, са причината за разделянето на един народ", заяви държавният глава.

Той допълни, че в българските борби за свобода има много мъченици, но Левски е повече от герой.

"Братство всекиму, без да гледаме на вяра и народност" – казваше Левски, но така ли е днес?", запита той. "Уви, нито България, нито Европа, нито светът са близо до този идеал", подчерта той.

"Апостолът затова е апостол, защото проповядваше идеи, които далеч надхвърлят тесните рамки, в които разни политици от разни епохи се опитват да го вкарват за своя изгода. Но Левски е онзи хоризонт, към който трябва да гледаме с надежда – всички ние слабите и силните, обезверените и вярващите. Всички ние – българите. Той е нашето упование. Всяко време има своите робства и страхове, но това са робства, които умът допуска, а безверието и храни и, които примирението превръща в ежедневие. Затова днес с особена сила тежи заветът на Апостола – че истинската свобода е тази, която сами извоюваме и отстояваме", заяви още президентът Радев.

 "Апостолът казваше: "Времето е в нас и ние сме във времето. То нас обръща и ние него обръщаме". Тези думи трябва да кънтят в ушите на всеки българин в мигове на униние. Те ни дават вярата и силите да продължаваме напред. Дълбок поклон пред паметта на Апостола на свободата", завърши словото си държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
22
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев призова: Да работим заедно, както Апостола казваше!Радев, какво искаш да ми кажеш, че и аз трябва да работя за Русия заедно с тебе. Няма как да стане, това си го избий от главата захлупена с фатмашката ти фуражка.
174
9
 
17
 
! Отговори
баю преди 7 години
Другари и Господа ГЛАСУВАТЕЛИ! Ето ви новите заплати на тези които ще ги качите на власт на 26 март. Дупетати 3 625 лв. Без да включвам мангизите за участие в комисии подкомисии председатели и подпредседатели. Заплатата на Другарят Радев основна 6 325 лв. С прослужено време и стаж 10.015 ЛЕВЧЕТА. КАКТО КАЗВАТ ХОРАТА ЕДНА ШАПКА МАНГИЗИ. А ВИЕ ДРУГАРИ И ГОСПОДА БАЧКАЙТЕ БАЧКАЙТЕ й БАЧКАЙТЕ ЗА 500 ЛЕВА ДРАГИ ЗРИТЕЛИ СЛУШАТЕЛИ И ГЛАСУВАТЕЛИ.
173
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този юнак е бил 30 тодини фуражка, а аз страях социализма,бачках за прехода и сега строя капитализма! Иска да работим заедно - той работил ли е някога?
172
4
 
9
 
! Отговори
До БЪЛГАРСКИЙ преди 7 години
Ти като си толкова въодушевен и възхитен, срещу какво си се изправил досега, преборил ли си се с нещо за общото благо?
171
2
 
4
 
! Отговори
Селския Дспечр Петку преди 7 години
Уж голем ми порасна златния *** ся пък рублаблата панна спремо левът. *** карай. Важното е надеждата за бъдното да е пак, че Иердоган го е натопорчил пак.
170
4
 
29
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИЙ преди 7 години
Американците и колкото филми да направят за техните си измесени герои, никога няма да могат да се доближат дори малко до величието на Васил Левски! Истинския борец срещу злото. Не знам какво сърце трябва да имаш, че да се изправиш срещу цяла империя от зли и диви турци. Този човек е неземен, най-великият герой борещ се против злото за всички времена!!!
169
1
 
7
 
! Отговори
Пьотр Левдеснейски преди 7 години
Надежда, надежда и пак надежда! - казал го е народят.
168
7
 
10
 
! Отговори
Малишев преди 7 години
Другарю "независим" президент, истината е много по-елементарна - всеки трябва да си върши работата съвестно, а ако някой не го прави, другите трябва да го коригират и всичко останало ще се нареди.
167
1
 
6
 
! Отговори
Радко Петрев преди 7 години
Горди сме и туйто! Ми цел свет ни тачи! Левски е герой *** пусти пари се не достигат до гарсониеркте.
166
11
 
12
 
! Отговори
Цукев преди 7 години
Радев е идола на родните yшанки. Засега не е показал нещо, дрънка само общи приказки и подхвърля намеци за Русия. Сигурно чака Нинова да спечели и тогава ще се опитат да ни изкарат от НАТО и ЕС, което ще бъде пагубно за БГ.
165
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първото е верно,,Времето ни е обърнало,затова за едни БГ е майка а за други мащеха.
164
9
 
9
 
! Отговори
demograph преди 7 години
Да работим заедно за интереса на Путиния.Ето, Путиния на дава Македония да мръдне и мм в сръбската примка...да работим заедно със сърбите и *** докато я удушим..Ето, ушанките ни изтребиха и прогониха...да работим заедно с тях до последния българин.Ето, ушанките ни изстискват като лимон до сухо..да работим заедно тях докато изсъхне българския корен. Още милиарди, още МИГове, още тръби, още ями...докато още има живи българи...
163
4
 
12
 
! Отговори
хи-хи-хи преди 7 години
Добре че Тиквата не се беше наредил до паметника. С черното кожено манто ,подарено му от кака му, и с плетената шапка на плешивата му кратуна.Сигурно е играл мач с Локо Мездра.
162
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре че Апостола одавна не е между живите ,че ако види на какъв хал сме ще му стане лошо.
161
7
 
16
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИЙ преди 7 години
Американците и колкото филми да направят за техните си измесени герои, никога няма да могат да се доближат дори малко до величието на Васил Левски! Истинския борец срещу злото.
160
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ураа другаре....
159
1
 
14
 
! Отговори
срамота преди 7 години
СТРАНДЖАТА и АЗИС са едно и също лице!
158
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СТРАНДЖАТААрхивните писма на Левски дрОгарю, са цензурирани и пресяти от ДС под зоркия поглед на КГБ...И ние сме сигурни !!! Само Вие можете да се ограничите до такива подробости ??? Нали трябва да да е достоверно ??? Все пак Москва командва ......
157
11
 
8
 
! Отговори
Милов/Моллов преди 7 години
Колко е било хубаво по времето на Султана - за някои престъпления директно на бесилото. Така се процедирас микробите.
156
1
 
17
 
! Отговори
До 170 преди 7 години
Не вярно.Официалните медии казваха "почитаме паметта на Левски"или отбелязваме годишнината от обесването",никъде не са казали "празнуваме".Ако някой неграмотен репортер го е споменал,то е защото не прави разлика от помен и празник.А иначе по принцип ти си прав.