Радев призова: Да работим заедно, както Апостола казваше!

Нито България, нито Европа е близо до идеала на Васил Левски, посочи президентът
Обновена: 19 фев 2017 20:20 | 19 фев 2017 18:51,
239
Радев призова: Да работим заедно, както Апостола казваше!
Снимка: архив Reuters

Днес с особена сила тежи заветът на Апостола – че истинската свобода е тази, която сами извоюваме и отстояваме, заяви президентът на Република България Румен Радев по време на възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски по случай 144 години от гибелта на Апостола на свободата.

Още по темата

"Преди 144 години на това място увисва на бесилото Васил Левски. Приживе той казваше: "Ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя губя, само себе си." Дяконът загуби себе си, но народът му спечели. Приживе малцина го последваха, но мнозина се уповаваха на него и на другарите му. По пътя му неведнъж го предаваха, днес всички го почитат – това е горчивата участ на много български праведници. Тя е урок за всички нас – да разпознаваме праведниците си приживе, да ги чуваме, да ги пазим и следваме", посочи в словото си президентът, цитиран от "Фокус.

"Да работим заедно, защото, както Апостолът казваше: "Всички неразбории, зависти, укори, които произлизат, повечето от глупостта, са причината за разделянето на един народ", заяви държавният глава.

Той допълни, че в българските борби за свобода има много мъченици, но Левски е повече от герой.

"Братство всекиму, без да гледаме на вяра и народност" – казваше Левски, но така ли е днес?", запита той. "Уви, нито България, нито Европа, нито светът са близо до този идеал", подчерта той.

"Апостолът затова е апостол, защото проповядваше идеи, които далеч надхвърлят тесните рамки, в които разни политици от разни епохи се опитват да го вкарват за своя изгода. Но Левски е онзи хоризонт, към който трябва да гледаме с надежда – всички ние слабите и силните, обезверените и вярващите. Всички ние – българите. Той е нашето упование. Всяко време има своите робства и страхове, но това са робства, които умът допуска, а безверието и храни и, които примирението превръща в ежедневие. Затова днес с особена сила тежи заветът на Апостола – че истинската свобода е тази, която сами извоюваме и отстояваме", заяви още президентът Радев.

 "Апостолът казваше: "Времето е в нас и ние сме във времето. То нас обръща и ние него обръщаме". Тези думи трябва да кънтят в ушите на всеки българин в мигове на униние. Те ни дават вярата и силите да продължаваме напред. Дълбок поклон пред паметта на Апостола на свободата", завърши словото си държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СТРАНДЖАТААрхивните писма на Левски дрОгарю, са цензурирани и пресяти от ДС под зоркия поглед на КГБ.. Ами така се пишат "архивите" на КГБ ?..... Хайде стига бе, да не мислиш че ние не го знаем ??? Е, ние не сме от ГЕРБ, ама го знаем .....
154
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е президент, но Ви липсва онова мрънкало невзрачно.
153
17
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Хубава реч са му написали на генерал Маринкин.Лошото е, че не кореспондира с поведението му.Левски никога не е ходил в Европа да целува чужди задн,ици. Факт !Левски не е лъгал народа като Маринкин.Левски никога и по никакъв повод не е служил на чужди антибългарски интереси.Левски не е бил ничия марионетка.Левски е живял и умрял за народа !
152
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ученикПърво: си адски неграмотен. Не знам ученик ли си, или какъвто и да е , ама срамота е да пишеш толкова неграмотно. Второ - чувал ли си за едни заведения, дето лекуват такива като теб? Наричат се психиатрии. Та.. *** се прегледай там. Мястото ти е гарантирано. Повярвай ми - за такива като теб лоботомията е наложителна!
151
11
 
11
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: Анонимен (номер 173)Остави го. То си му личи че е руски българин - субъект Российской Федерации!Не е от нашите явно.
150
6
 
6
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: номер 174"строен, симпатичен..."???Обективен, ти нещо почваш да ме съмняваш. Да не си минал на другия бряг нещо, а?
149
18
 
18
 
! Отговори
обективен преди 7 години
Ген.Радев е пич и герберската жлъч, с която го обсипват тикварите е доказателство за това.Строен , симпатичен , грамотен и безкомпромисен! Всички тиквари вкупом не могат да се мерят с него.
148
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До друг българинЯ пък и тоя ??? Идефицирай се ??? Българин от Марс ли си, от Афганистан ли си/защато и от там ни изкараха че сме /, или си някакъв нов българин ???
147
5
 
11
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 7 години
Е де, във Германия бяха избрали ефрейтор. Точно Германия ще е първия халифат във европа. Пълно е със джихадисти. Непрочели и една книга освен курана. Във доста случаи даже и не са чели а само слушали, поради неграмотност.
146
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СТРАНДЖАТА - топ милиционера във форума.Гладна гербаджийска кокошка.Пфу ,пом..р!
145
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не мога да разбера каква е тази дивотия да празнуваме обесването на Васил Левски а не например раждането или някаква друга дата не може ли да е панахида или нещо такова...навсякъде пише празнуване, честване,отбелязване...обикновено се празнува когато ти умре душманина или врага а не най свидния човек....и тия политици така нагло експлоатират името му че направо да му се додрайфа на човек...
144
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 165Точно Левски са търсили,....----- А престани бе ! Не че не е възмоно, но Левски да обере държавната хазна на османскета империя ??? И аз съм ***, ама не съм Бойко ......
143
22
 
7
 
! Отговори
ученик преди 7 години
Защо в тази държава се хвали някакъв терорист? Всички паметницина терориста Васко да бъдат срутени! НЕ на идолопоклонничествотов българия!
142
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За генерал Радев е по-важно какво е казал генерал Решетников, неговият пряк началник!
141
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еййй сега чета постовете по- надолу и ми стана смешно ! Ако оная БеноФска, беше хвърлила ябълката на Борисо ффф, той с коя ръка щеше да я хвне ???
140
6
 
10
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: номер 163Писането само с главни букви тук се смята за крещене на висок глас и не трябва да се толерира.Отказвам да отговарям на крещящи платени русофили които обиждат българските национални герои.Но ако признаваш че съм цитирал Раковски това го разбирам като знак на съгласие, че Русия е водила винаги убийствена политика спрямо нас, българите.
139
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно Левски са търсили, даже има няколко случая при които са задържани хора приличащи на Левски, в това число и един турчин, ьатова когато са го заловили и самите тене са били сигурни че го залавят
138
5
 
9
 
! Отговори
друг българин преди 7 години
До Един българинА НИЕ ГОВОРИХМЕ ЗА ЛЕВСКИ И АЗ ИСКАХ ДА МИ ЦИТИРАШ ЛЕВСКИ, А НЕ РАКОВСКИ ИЛИ БЕНКОВСКИ.ЩОМ НЕ МОЖЕШ ДА ЦИТИРАШ ЛЕВСКИ, А ПЪХАШ В УСТАТА МУ ДУМИ, КОИТО НЕ Е КАЗВАЛ, ЗНАЧИ МОЖЕ ИЗОБЩО ДА НЕ СИ "ЕДИН БЪЛГАРИН", А ЕДИН ТУРЧИН ИЛИ ЕДИН ГРЪК ИЛИ ЕДИН СЪРБИН. КАК СИ ПОЗВОЛЯВАШ ДА ГОВОРИШ ОТ ИМЕТО НА АПОСТОЛА И ДА ГО КЛЕВЕТИШ НА ПРАКТИКА ТОЧНО НА 19 ФЕВРУАРИ? ТОВА Е КОЩУНСТВО С НАШИЯ НАЦИОНАЛЕН ГЕРОЙ!
137
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СТРАНДЖАТААбе я престани и ти да буниш духа на човек който навярно ти не можеш дори да докоснеш, отделно, никой не знае какво точно се е случило тогава ?И понеже говорите за фактите - а те са такива - турците са търсили човек който е обрал държвната хазна а не някой си "Левски" !!! И ако е осъден , съвсем не е осъден за това че е бунтовник, а за съвсем друго..... просто престани с простотийте си ......
136
4
 
8
 
! Отговори
лъжеСТРАНДЖАТА преди 7 години
До СТРАНДЖАТАДрОгарю! (Страхотен правопис имаш между другото, дрОгарю) Писмата и документите на Левски СА СЪБРАНИ И ИЗДАДЕНИ МНОГО ПРЕДИ 1944 Г. ДВУТОМНИКА С ДОКУМЕНТИ НА ЛЕВСКИ ИЗДАДЕН В ПОСЛЕДНИТЕ 5-6 ГОДИНИ Е ПРОСТО ЕДНО ПРЕПЕЧАТВАНЕ НА ДВУТОМНИКА ИЗДАДЕН ПРЕДИ 1944 Г. Доволен ли си дрОгарю-господин? Тоест грешката е вярна както се казва.