Радев призова: Да работим заедно, както Апостола казваше!

Нито България, нито Европа е близо до идеала на Васил Левски, посочи президентът
Обновена: 19 фев 2017 20:20 | 19 фев 2017 18:51,
239
Радев призова: Да работим заедно, както Апостола казваше!
Снимка: архив Reuters

Днес с особена сила тежи заветът на Апостола – че истинската свобода е тази, която сами извоюваме и отстояваме, заяви президентът на Република България Румен Радев по време на възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски по случай 144 години от гибелта на Апостола на свободата.

Още по темата

"Преди 144 години на това място увисва на бесилото Васил Левски. Приживе той казваше: "Ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя губя, само себе си." Дяконът загуби себе си, но народът му спечели. Приживе малцина го последваха, но мнозина се уповаваха на него и на другарите му. По пътя му неведнъж го предаваха, днес всички го почитат – това е горчивата участ на много български праведници. Тя е урок за всички нас – да разпознаваме праведниците си приживе, да ги чуваме, да ги пазим и следваме", посочи в словото си президентът, цитиран от "Фокус.

"Да работим заедно, защото, както Апостолът казваше: "Всички неразбории, зависти, укори, които произлизат, повечето от глупостта, са причината за разделянето на един народ", заяви държавният глава.

Той допълни, че в българските борби за свобода има много мъченици, но Левски е повече от герой.

"Братство всекиму, без да гледаме на вяра и народност" – казваше Левски, но така ли е днес?", запита той. "Уви, нито България, нито Европа, нито светът са близо до този идеал", подчерта той.

"Апостолът затова е апостол, защото проповядваше идеи, които далеч надхвърлят тесните рамки, в които разни политици от разни епохи се опитват да го вкарват за своя изгода. Но Левски е онзи хоризонт, към който трябва да гледаме с надежда – всички ние слабите и силните, обезверените и вярващите. Всички ние – българите. Той е нашето упование. Всяко време има своите робства и страхове, но това са робства, които умът допуска, а безверието и храни и, които примирението превръща в ежедневие. Затова днес с особена сила тежи заветът на Апостола – че истинската свобода е тази, която сами извоюваме и отстояваме", заяви още президентът Радев.

 "Апостолът казваше: "Времето е в нас и ние сме във времето. То нас обръща и ние него обръщаме". Тези думи трябва да кънтят в ушите на всеки българин в мигове на униние. Те ни дават вярата и силите да продължаваме напред. Дълбок поклон пред паметта на Апостола на свободата", завърши словото си държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
7
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До лъжеСТРАНДЖАТАЗаглавието на книгата е "Руската империя срещу България"...
114
4
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До лъжеСТРАНДЖАТАПрепоръчвам ти да прочетеш документалната книга в три части на историка Янко Гочев... - подчертавам излишно - книгата е документална позоваваща се само на автентични документи архивни документи... - 1560 страници - подчертавам 1560 страници в три тома и струва 54 лева... - освен това писмо там ще намериш документи, от които ще ти настръхне косата, ако имаш такава и нещо под нея...
113
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този път не се обърка,малко преигра със сгънатия юмрук,но този патос е нормален за червените.
112
4
 
4
 
! Отговори
лъжеСТАНОЙ ОТ АНКАРА преди 7 години
До Станой от АхелойА ти пък си още по-странен. АзАз не се бъркам в работите на Турция, а ти защо се бъркаш в нашите работи? И не си Станой,а Сюлейман и не си от Ахелой, а от Анкара. Всеки може да прочете биографията на Христъо Ботев, написана от Захари Стоянов. Нека след топва ми каже, че Захари е достоверен биограф.ЩОМ ИМАМ ПИСМАТА НА САМИЯ ЛЕВСКИ В КОИТО ПИШЕ ЗА РУСИЯ, ЗАЩО ТРЯБВА ДА ВЯРВАМ НА ЗАХАРИ СТОЯНОВ КАКВО Е КАЗАЛ ЛЕВСКИ, А НЕ НА САМИЯ ВАСИЛ ЛЕВСКИ? КОЙТО Е ПИСАЛ ДОБРИ ДУМИ ЗА РУ
111
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поклон пред апостола на свободата Васил Левски.Политиците идват и си отиват,но Левски и неговите идеи ,остават завинаги с признателните българи.
110
2
 
15
 
! Отговори
политик преди 7 години
Забранено е на политиците да използват думите на Левски за днешна политика .
109
2
 
10
 
! Отговори
политик преди 7 години
Аз ще ставам политик и ще приема под масата суми, ще лъжа, ще ползвам почивки навсякъде със служебна охрана и автомобил . Но да стана бизнесмен или работник в БГ ,благодаря.Ако апостола се събуди и види какво е положението в БГ много ще съжалява защо се е събудил.
108
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СТРАНДЖАТАВАСИЛИЙ ЛЕВСКИ ???Я пак ? Да не си объркал нещо ?Престани бе *** !!!За 5 лв. си готов и майка си да продадеш .....
107
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СТРАНДЖАТАДа ама не знаеш че тия дни намериха ново тефтерче на Васил Левски в което е казал че трябва да се държим за НАТО и Америка щото там била истината...видя ли че пак не си в час...
106
4
 
6
 
! Отговори
лъжеСТРАНДЖАТА преди 7 години
До СТРАНДЖАТАНЕ съм се уверил в лъжите ти. КАЗАХ, ИМА ДВУТОМНО ИЗДАНИЕ НА ВСИЧКИ ПИСМА НА ЛЕВСКИ И ПИСМАТА ДО ЛЕВСКИ. И АЗ СЪМ ЧЕЛ ВСИЧКО НАПИСАНО ОТ АПОСТОЛА ЦИТИРАЙ МИ ОТ КОЕ ПИСМО, ДАТА, ГОДИНА Е ТОВА, КОЕТО СИ НАПИСАЛ. Ти не си българин, а еничарин щом може да пъхаш в устата на националния ни герой твоите измислици. Точно в деня на неговата гибел.
105
7
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До Анонимен"Левски е обесен по изричното настояване на Игнатиев - ФАКТ"...--------------------------------------Освен това графа е отговорен и за смъртта на големия български възрожденец и борец за самостоятелна българска църква Иларион Макариополски... - предлагам кампания за заличаване на това име от училища и улици в България...
104
5
 
5
 
! Отговори
пиночет преди 7 години
ин .ивида е президент на тези които са си го избрали,само заради едните финикииски знаци ,какво ли не правят така наречените човешки същества.
103
7
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До лъжеСТАНОЙ"Байо Либене, чувам, че ти и оная лудетина отьова искате да доведете миризливия казшки ботуш в бугарско, ако туй е тъй, аз с ей тия кунки ще ви скъсам чепките"Василий ЛъвскийСега уверили се или искаш оригинала...
102
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Левски е обесен по изричното настояване на Игнатиев - ФАКТ
101
5
 
9
 
! Отговори
лъжеСТАНОЙ преди 7 години
До Станой от АхелойЗахари Стоянов освен атрактивните "Записки по българските въстания" в които описва как след въстанието бяга облечен в женски дрехи е написал и доста охулваща и оклеветяваща биография на Христо Ботев, представяйки го като криминален престъпник и крадец.Аз вярвам повече на писмата на самия Левски (издание в 2 тома) в които той говори за Русия благосклонно и с добро отношение, отколкото на писанията на Захари след Освобождението за да се хареса на Англия и Австрия.
100
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
но тогава не е имало комунисти, а както знаем те не са хора. Ако е знаел какви железа са, щеше да сложи едно без комунисти!
99
3
 
16
 
! Отговори
Ало преди 7 години
В деня на Левски не намесвайте русия САМО ШЪ ВИ ЗАМОЛЯ
98
5
 
8
 
! Отговори
до 105 преди 7 години
Емигрирай като не ти харесва те ти ЕС те ти НАТО, къш.
97
8
 
5
 
! Отговори
СРАМОТА !!! преди 7 години
Не мислех да пиша нищо ПО- ВЕЧЕ на СТРАНДЖАТА, но това преля чашата ! Ако Юда някога е предал Христос за шепа пари, то този е предал нацията си, народа си, за 13 сребърника ??? Е ???? Вярвайте на тези !!! На тези от ГЕРБ !!!! За шепа пари ......
96
7
 
8
 
! Отговори
Баце преди 7 години
Интересно е че самите руснаци нямат много високо мнение за себе си като нация, защото много добре се знаят що за стока са.