Деца се "рисуват" с нож: Опасна руска игра във Facebook вече и у нас

Синият кит наподобяваасекта, има и случаи на самоубийства
20 фев 2017 10:40,
138
Деца се "рисуват" с нож: Опасна руска игра във Facebook вече и у нас
Как започва всичко и как се развива. Снимките не са на един и същи Facebook потребител.

Синият кит е смъртоносна игра на контрол, зародила се в руска социална мрежа, която се разпространява и в други държави. Свързана е с опасни предизвикателства при тийнейджърите, които понякога водят до самонаранявания и дори смъртни случаи. Има и случаи на самоубийства.

Играта набира популярност и у нас. Как става това? Най-често тийнейджърът пише като статус в социалната мрежа "#синийкит". Ментор му се включва в чат секцията на социалната мрежа с предизвикателство. Заплашва го, че ако не го изпълни, ще има ужасни последици за него или семейството му. Намират отказалите се по IP.

Предизвикателствата са общо 50. Сред тях са това да нарисуваш кит с бръснарско ножче на ръката си или пък да пръскаш от много близко разстояние флакон на ръката си, така че да се получат следи като от изгаряне.

Експертът по социални мрежи Жюстин Томс коментира, че това е най-чувствителната възраст при децата. Тя подчерта, че е важно да следим какво правят нашите деца и да сме приятели с тях в социалните мрежи.

"Трябва да правим превенция за всички тези явления - присъствие в реалния живот на децата. Всичко, което се случва извън интернет, рефлектира в интернет. Трябва да сме внимателни за всякакви подобни феномени", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

Томс добави, че сектите така или иначе си намират път по всякакъв начин, но това е още един канал за тях, който е добре дошъл.

Детският психолог Христо Монов отбеляза, че от 2 години има сведения за съществуването на тази игра. Той настоя, че трябва да вземем мерки рано, защото в юношеска възраст хората се интересуват от смъртта и живота.

"Социалните мрежи са най-удобното място за сектите, защото са правно нерегулирани. Това е нова социална ситуация за развитие на хората", коментира той.

Психологът посочи, че вече има създадени мрежи за противодействие на опасната игра. Когато забележат, че някой е влязъл в играта, доброволците му изпращат предупредителни послания какво ще стане с неговото семейство, ако изпълни указанията.

Димитър Ганчев от Интернет общество е на мнение, че по-скоро става дума за социален вирус, отколкото за игра.

"Истината е, че не намирам много неща, за които да се хвана и да изградя хипотеза. Има само 1-2 случая, които са документирани", сподели той.

По думите му това е знак, че на децата им липсва внимание и призова родителите да им обръщат повече внимание. "Формулата е добро възпитание. Трябва да прекарваме време с децата си", настоя той.

Димитър Ганчев заключи, че Синият кит е следствие, а не причина. Според него децата биват експлоатирани чрез играта. Той отбеляза още, че проблемът не е създаден от социалните мрежи, които просто правят проблемите видими.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
4
 
! Отговори
MIMI преди 6 години
-takiwa hora ne trqbva da sa na svoboda
46
0
 
4
 
! Отговори
Идиот преди 7 години
До БелгияНищожесттво като теб само говори, аре ела! що си анонимен като се праийш на смел, гюбре.
45
1
 
1
 
! Отговори
България преди 7 години
Това е направо писиxчна болест който го прави дано му се случат най гадните нещакакво е да си нарисува на раката с браснарско ножче кит?туи е напаржо глупост какво му пука дали детето си има facebook?
44
1
 
3
 
! Отговори
unknown97 преди 7 години
До БелгияА най-жалките са извън държавичката" ни :*
43
1
 
11
 
! Отговори
Фейсшит преди 7 години
Мисля си, че самият ФБ е придобил мащаба на секта за днешните деца ! Ако не членуваш в нея, не си част от обществото, не си добре приет, ти си отстъпник, аутсайдер и т.н. За мен социалните мрежи превръщат младежите в непълноценни личности, които нямат друго изразно средство освен ФБ. Важно е да имаш най-много постове, харесвания и т.н. А колко са истински тези харесвания и колхо ще имат значение в бъдещия живот на младежа всеки сам може да си отговори !
42
2
 
11
 
! Отговори
PUTIN преди 7 години
UMNO NESHTO RUSKO NQMA
41
4
 
14
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
АМИ ...ПАК РУСКИ ПРОСТОТИЙ.....ХА,ХА,ХААААААААААААА.....ТО , .....ЗАТОВА СМЕ НА ТОЯ ХАЛ.....!!!!!!!
40
1
 
9
 
! Отговори
буч преди 7 години
Тая съм я играл, ама с шаран.
39
7
 
17
 
! Отговори
Тони преди 7 години
А защо никъде не се споменава, че смъртните случай в Русия са вече над 100? А забравих, всичко лошо е плод на еврог.ейски ценности. Не е възможно руснаците да се занимават с лоши неща.
38
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е добре,ако наистина има такова нещо,то би трябвало да се задействат веднага ДАНС,ЦСБОП и техните компютърни специалисти.Там работят хора с тлъсти заплати,плащани от нас данъкоплатците.Не виждам какво е по-важно като елемент от Националната сигурност от живота и здравето на нашите деца!Аксиома е че никой не може да се бори срещу възможностите на държавата.Още по-малко пък няколко болни хакерчета с изкривено,перверзно мислене.Би трябвало след месец да са в затвора,в обятията на Мюмюн и Ахмед!
37
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
русский мир - кво да ги правиш
36
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 35Мисля,че за службите не проблем да установят подстрекателите и същите да си получат заслуженотопроблема е, че в службите е пълно с ушaнки
35
5
 
7
 
! Отговори
dido преди 7 години
Това пак е поредната фалшива новина излизаща от Интернет, на която наще ***-шаранчета лапват веднага.
34
0
 
39
 
! Отговори
Чикън преди 7 години
"Намират отказалите се по IP"Намерете и тия така. После ги съдете за тероризъм.
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
40 Няма ли кой да го ценнзорира ?
32
17
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руски православни ценности!
31
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
това,ако се случи на малко дете може да бъде много стресиращо, самото съобщение и заплахи са достатъчни,за да се шашне, за това е редно да предупредите децата си да споделят с вас при заплахи от подобен тип,защото ако вие разбирате,че това е глупост, децата не разбират
30
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Син кит метна 20 бона на измамници, щял да лови акули.
29
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Един българин: "Аз отдавна съм установил, че всичко лошо и опасно идва от Русия." Вие много добре сте го установили, но какви са тези *** които не са наясно с това че даже са ви сложили минуси.Аз пък съм установил че това са неграмотните последователи на руските партии БСП, Атака, АБВ и други полу-прикрити.
28
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мисля,че за службите не проблем да установят подстрекателите и същите да си получат заслуженото или най-малко да бъдат блокирани! Въпрос на желание!