Като лавина – интересът към безплатното саниране

За 257 сгради е под въпрос кои дейности са допустими
34
Като лавина – интересът към безплатното саниране
Снимка: архив, МРРБ

Лавинообразният интерес към програмата за саниране е сред проблемите й, защото е далеч над финансовите й възможности, стана ясно на брифинг на МРРБ.

Още по темата

Сред причините за този нарастващ интерес е това, че въпреки че МРРБ предупреждава ББР да преустанови сключването на договори за целево финансиране, тази информация не достига да кметовете и те продължават да работят по нея. Решаването на този проблем обаче е във възможностите на следващо постоянно правителството.

Заместник-министър Виолета Комитова посочи, че програмата има принос към намаляване на общото енергопотребление в страна и е неразделна част от икономиката, в която са интегрирани десетки фирми. Два милиарда лева има по тази програма, като тя е насочена към 150 000 жилища и около 340 000 български граждани, добави тя.

Сред проблемите Комитова посочи необосновано високите референтни стойности в лева на квадратен метър за саниране на една сграда, като отчете, че частично това е коригирано - от 290 лева до 140 лева на квадратен метър и така, по думите й, този дефект донякъде е отстранен. Вторият проблем е свързан с методическите указания за допустимите дейности, които трябва да се заложат в проектите и в тях има такива, които се определят след тълкуване. В програмата не са заложени достатъчно ефективни мерки за контрол по изпълнението й.

Регионалният служебен министър Спас Попниколов съобщи, че сега се анализират данните за 257 сгради за това кои дейности са допустими или недопустими. Търси се решение на въпроса, няма да пострадат гражданите, допълни министърът.

В отговор на въпрос министър Попниколов съобщи, че експерти от междуведомствени работни групи до 6 март трябва да дадат становище какви спешни мерки за безопасността на шестнадесетте тунела с над средното ниво на риск трябва да бъдат предприети.

По отношение на нарушенията в обществените поръчки в ресорното ведомство, от министерството посочиха, че те не са от такъв характер, че да се отнесат към Прокуратурата, АДФИ и Сметната палата, а по-скоро са нарушения, които биха могли да се избегнат и поръчките да вървят по-бързо. Попниколов определи тези нарушения по-скоро като несъществени.

Заради сигнали за затруднена работа с Агенцията по геодезия, картография и кадастър от днес за изпълнителен директор на Агенцията е назначена Мима Чалева, която има опит в агенцията като главен секретар. Тя има ангажимент до една седмица на направи проверка и предложения за подобряване на работата.

Прегледът от трите седмици показва, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството е в сравнително добро състояние, съобщи Попниколов. По думите му промените в ръководството на МРРБ не са предизвикали сътресения в системата и тя продължава да работи.

Той даде добра оценка на оперативна програма "Региони в растеж" на фона на останалите, като посочи, че трябва да се ускори процесът на разплащане по програмата, по която са договорени над 50 на сто от средствата.

Водната реформа е сред приоритетите на министъра и той обеща, че лично ще провери напредъка на проектите за язовирите, финансирани със заема от Световната банка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: саниранеМРРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В санираните блокове мирише на пръднало. Особено като пуснат и парното.
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ Ако някой е крадялНие надграждаме краденето
29
2
 
10
 
! Отговори
Тъпанар преди 7 години
До Мале мале!!!"...Значи от дадения до сега милиард - 50% са откраднати..."За съжаление, не си прав - поне 75% е откраднато...Прави ми впечатление, че в нашата мила татковина, последните години (30 да речем), всичко, което се прави (дори и хубавите неща) се правят с цел обогатяване на някаква клика - СРАМ!
28
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вместо хората да теглят непосилни кредити да си купят ново строителство на шпакловка и замазка по 1000 евро на квадрат в работническите квартали, с тези милиарди държавата можеше да построи нови жилища, които да продава по 200 евро на квадрат на работещите българи без жилища и да продължи да строи с приходите. Ама е по хубаво да се краде и съсипва, нали *** гербави?
27
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Опаковани отвън стари сгради се спарват, защото не се изгражда вентилация, новите материали не "дишат" и в сградите мирише *** спарено и мухъл.
26
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лиленце,Боко,санирайте си затворо!
25
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз казах вече -ако държавата строи на общински терен, като при бай Тошо, тогава ще струва макс. 350 лв. 1 кв.м. и държавата да продава, не да подарявя жилища.Тогава как успяха да построят цяла България, а сега не можете да я боядисате?
24
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При лошият тоталитаризъм за тези милиарди щяха на всяко младо българско семейство да построят по един апартамент - тогава държавата строеше по 70 х. жилища на година и хората чакаха за по голямо и по хубаво, а сега мутрите строят по 7 хил. и няма кой да ги купи, щото чиста площ 45 кв в Люлин или Младост, купена с кредит струва повече от средния семеен доход за 40 години.Честити евроценности!
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако, след, като го прочетеш, ти се стори много сложно( най-вероятно), консултирай се с юрист( истински ), за да разбереш, колко си прецакан !
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
350 е но ако не гониш печалба и не плащаш данъци и мястото е твое има ток и вода иначе съм съгласен .
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прочети законът за етажната собственост, не обиждай и знай, че ти си прецакания !
20
7
 
3
 
! Отговори
Цв. преди 7 години
Нещастен лъжец и аз съм саниран-нищо подобно няма.Защо заблуждаваш хората?
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чл.11,т9, ако продадете жилището, ако го отдадете под наем, или го ползвате, като офис дължите цялата сума. Цената на топлоизолацията, защото не е саниране, е в пъти по-висока от пазарната цена, а цялата се плаща от републиканския бюджет, на мен не ми оттърва. Вече започнаха първите течове на новоопаковани сгради. На щастливите,,новосанирани" да им е ясно, че, ще си имат работа с търговски банки,а не с държавата...
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Строителната себестойност на 1 кв м ново жилище, при спазване на всички стандарти за качество и енергийна ефективнст, и с уговорката, че се строи на общински терен, е не повече от 350 лв на кв. За тези няколко млрд. лв. можеха да построят на ВСИЧКИ млади семейства с поне средно оброзование по един 3 стаен апартамент, който те да си ПЛАТЯТ напр. с кредит, вместо да работят в чужбина, щото тук нова гарсионера в Младост струва 140 х.лв. ама няма да могат да крадат милиарди, които пак ние ще плати
17
5
 
19
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Смаян съм тия кражбата за нищо я нямат ! Правилно ли прочетох цената платена за от 260 лв. на само 140 лв. на кв.м. тия са направо за затвора моя апартамент го санирах с най-качествените материали и ми излезе около 50 лв. на кв.м.
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До BURZUMА ти строител на платена от тази програма манипулатор ли си, или просто ***. Уфсъ?
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До BURZUM - лошо няма, така е! Ама Лилиту вика - ще се намлят сметките за отопление и ОСВЕТЛЕНИЕ! (???) Много е 'светната' нали?И още вика Лилиту - след 10 години от икономии ще се изплати 'инвестицията'. Може и така да е - при поне 4 пъти завишени цени на стиропора - може и да не стигнат 10 години. Това 'инвестиция' ли е? Ти лично ще си купиш ли да речем ел. крушка която ще се 'изплати' за 10 години и после ще ти дава икономии? Ако изобщо оцелее 10 години де...
14
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"...програма, като тя е насочена към 150 000 жилища и около 340 000 български граждани,..." А ЗА ОСТАНАЛИТЕ 6 000 000 СЪЩО БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ??? Това харчене на общи пари, пари от нашите данъци, за да се облагодетелстват подбрани "електорални единици", общини и ФИРМИ, си ечиста кражб. Кражба от бюджена и ограбване на гражданите. Инициаторите - "идеолози" и изпълнители на тази дискриминационна програма трябва да бъдат съдени за нарушение на Конституцията и злоупотреба с бюджетни средства.
13
3
 
24
 
! Отговори
Мале мале!!! преди 7 години
"частично това е коригирано - от 290 лева до 140 лева на квадратен метър"Значи от дадения до сега милиард - 50% са откраднати - и те си го признават в прав текст! А къде е Прокуратурата да се 'самосезира'???
12
3
 
9
 
! Отговори
уплашен преди 7 години
до 10Данъци ще се плащат, ама ще са европейски стандарт високи.Ду-*** да ви е яко !