Хаос с шефството ни на ЕС: Чиновници кръшкат от английски

Министерства ще следят изкъсо присъствието им на курсовете
21 фев 2017 07:27,
26
Хаос с шефството ни на ЕС: Чиновници кръшкат от английски
Снимка: Reuters, архив

Чиновниците, ангажирани с подготовката и провеждането на българското председателство на ЕС, масово кръшкат от курсовете за придобиване на необходимите за целта знания и умения. Това става ясно от план за неотложни действия за преодоляване на закъснението по организацията, публикуван на специализирания сайт за българското председателство.

Страната ни ще поеме формалното ръководство на ЕС през първата половина на 2018 година, а наскоро служебният вицепремиер Деница Златева, която отговаря за подготовката, алармира, че има изоставане.

"Установено е отсъствие от занятията на редица служители, като за това са информирани съответните главни секретари", се посочва в документа, цитиран от "Монитор".

Чиновниците кръшкали както от централизираните курсове, така и от тези по английски език. За да се вкарат служителите "в правия път", в плана се поставя задача на ръководителите на министерствата и ведомствата да следят стриктно за присъствието им в курсовете, както и за напредъка им в усвояването на знанията.

Наред с това обаче имало забавяне и в самите графици за провеждане на обученията, поради което се дава инструкция те да се ускорят и да приключат най-късно до средата на тази година. По предварителни разчети се предвижда да се подготви армия от около 1300 служители, които да обезпечат провеждането на българското председателство.

Освен че чиновниците не приемали насериозно отговорностите си, проблем създавало и голямото текучество на подготвени кадри. Затова сега се препоръчва да не се допускат големи промени в екипите, както и да не се включват политически лица в тях.

От екшън плана става ясно още, че се задава хаос и с организацията на самите събития у нас. Причината била, че министерствата са предложили твърде много форуми, а в същото време липсвала информация за дневен ред и програмите за провеждането им.

Наред с това до момента не бил обезпечен и въпросът с транспорта на ВИП гостите от ЕС – министри, лидери в съюза и техните делегации. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
До 23 Я гледай.... преди 7 години
Казваш да уволним хората с опит и знания в областта, в която работят, защото нямат познания в области, които не им трябват за работата и да те назначим теб, защото си учил английски (учил не значи, че знаеш), език, който няма да използваш в работата си, от която хал-хабер си нямаш. Точно такива като теб нямат място никъде, не само в държавните служби, но предполагам, че си се настанил на някое топло местенце.
18
1
 
1
 
! Отговори
Я гледай.... преди 7 години
До Обективен 18 Абе оранкулу , може никога да не се наложи да говорят английски, но тези които га знаят винаги трябва да са с предимство , защото тези хора са работили върху себе си и са имали желание да се развиват. Останалите са готованци , които нямат работа в държавните служби.
17
1
 
1
 
! Отговори
Любопитен преди 7 години
Какви са тези курсове по английски за чиновници? Гарантирам че нито един от тези няма да говори английски.Пак наливане на пари. Не е ли по добре всички да минат на изпит и който га знае остава , който не вън. Безплатно и справедливо. Започнах да уча английски на 40 г. и то не че някой ме е задължавал , а защото видях накъде вървят нещата и че човек докато е жив , трябва да работи върху себе си.И въпреки това не смея да твърду че го знам.
16
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да внесат чиновници и да ги пратят на курсове по български език. Ще е по-полезно
15
3
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
Да ви напомня няколко неща:- българският език е официален в ЕС, наравно с другите езици- бас държа, че 99% от тези чиновници, няма да им се наложи да комуникират на английски в следващите 10-15 години- същото важи и за останалите чиновници - искат от тях някакво ниво на английски, език, който те никога не използват*Тук друго е по-важното - закъснението в подготовката натрупано при ГЕРБ, което сега едва ли ще наваксат.
14
1
 
13
 
! Отговори
тя преди 7 години
До кога ще се провеждат курсове за обучение на тъпите ни чиновници на наш гръб? Може ли да заемаш държавна служба свързана с ЕС и да не знаеш английски? Тези чиновници не ги ли назначават след конкурс? Всички са "човек" на някой и така се е докопал до топла служба!
13
2
 
13
 
! Отговори
Грую преди 7 години
Четирима в една стая само един работи, що е то?Трима държавни служители и климатик.
12
2
 
13
 
! Отговори
ED преди 7 години
До безработенВ България за да те вземат на работа трябва да си студент или максимум току-що завършил - за да не плащат много, както и да НЕ си живял в чужбина за да нямаш психологическото превъзходство, че ако нещо не ти харесва винаги има къде да отидеш. Същевременно това не пречи на работодателите да вият и да се оплакват нон стоп, че нямат кадри.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вчесто да коментирате се засрамете защото това са вашите представители и вашите чиновници. Срама е за нас като нация! Аман от овчата българска търпимост!
10
1
 
10
 
! Отговори
ЕДНА преди 7 години
Има много млади хора , знаещи езици. Направете конкурс и си изберете , но какво им предлагате за да дойдат ????
9
1
 
2
 
! Отговори
гого преди 7 години
сетиха се за снглийския, то да не кофа да го нспълниш. ще има да говорят като аборигени
8
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предлагам Баце да води председателството ни на чист английски, а депутатката му Йорданова да превежда римските цифри на протоколите.
7
2
 
20
 
! Отговори
Е извинявай ама преди 7 години
То може може ама чак пьк толкоз, да не знаят дори и английския език на такова почетно място, си е голяма излагация!
6
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега е момента да се оакаме,както ние си знаем хахахх
5
3
 
10
 
! Отговори
BAI MILE преди 7 години
DA SE UVOLNQT NEMEDLENNO ......KATO NE ZNAQT CHUJDI EZICI KAKVO TARSQT TAM I KOI GI E NAZNACHIL,PITAM AZ
4
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чакайте, чакайте, нали поемаме шефството на ЕС. Значи чуждестранните служители на съюза трябва да ходят на курсове по български преди да дойдат тук. :D
3
2
 
34
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Света ще разбере в пълна светлина за България.Слънчевата страна от която милиони се изнесоха и избягаха като от война.
2
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами уволнете ги бе!Който работи с ЕС трябва да знае поне един от двата официални езика - английски или френски! Ако не - вън, поради несъответствие с изискванията за професията!
1
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А как са ги назначили на работа, щом не знаят чужд език? За работа в някоя смотана частна фирма искат поне 2 чужди езика говоримо, а в министерствата назначават някакви неграмотни и невежи ***. Калинките на герб да хвъркат!