Машинно гласуване ли? Не се намери фирма авантюрист!

Обществената поръчка е за една фирма, а машините – 13 000
21 фев 2017 07:23,
46
Машинно гласуване ли? Не се намери фирма авантюрист!
Снимка: Булфото, архив

Машинното гласуване се отлага за друг път. Нито една фирма не е подала оферта за участие в обществената поръчка, а срокът изтича днес. Сигурно е, че няма да се намерят авантюристи, които да жертват 650 хил. лв. Толкова е гаранцията за качествено изпълнение, което в краткия срок е невъзможно.

"Няма да участваме в търга. Поръчката е неизпълнима, тъй като времето е изключително малко. Убедени сме, че няма фирма, която може да се справи и да достави устройствата." Това заяви Елеонора Съйкова от единствената фирма, която досега сама или в консорциум е осигурявала машините за експериментално гласуване, пред "Труд".

Още по темата

Съйкова коментира, че нито едно дружество не би рискувало добрата си репутация, хвърляйки се в приключение с опит за доставка на устройствата за вота. Времето за осигуряване на машини в най-добрия случай ще е около 20 дни, през които трябва да се направи сертифициране, да се осигурят експерти – около 3000, които да поддържат устройствата в изправност в деня на вота.

Експертът призна, че в страната ни няма такива устройства. Досега те са вземани под наем и връщани след изборите. "В момента има 500-1000 машини в Амстердам, откъдето могат да бъдат докарани с тирове. Но и за тяхната доставка времето е недостатъчно", каза още Съйкова. Тя обясни, че очакванията били ЦИК да обяви поръчката на лотове и така повече дружества да се включат в нея. При подобно задание нямало да е толкова непосилна доставката. Сега една фирма трябва да се ангажира с осигуряване на 13 000 устройства.

Невъзможността да се гласува с машини може да се превърне в повод за оспорване на вота пред Конституционния съд, коментираха юристи. Самият служебен премиер Огнян Герджиков вчера също допусна подобна възможност.

"Законът за машинното гласуване е факт и ние сме длъжни да направим всичко по силите ни. Дали ще се явят и колко фирми, не знам. Възможно е обаче да се направят опити да се оспорят изборите, ако не протекат с машинно гласуване. И ако се случи такъв вариант, Конституционният съд трябва да каже дали е опорочен или не изборният процес – мисля, че не би трябвало да става така и да има нови избори", коментира Герджиков.

Според професора по конституционно право Пламен Киров също има хипотетична възможност за оспорване на изборите, ако не бъдат осигурени машини. "Няма основания обаче вотът да бъде обявен за незаконосъобразен, тъй като ничие изборно право няма да бъде нарушено", заяви Киров. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
2
 
! Отговори
До 16 преди 7 години
Абе пич разбирам , че си отворко , но малко гледай и обективно на нещата. За сведение на теб по АЛФА ясно показаха фирмата доставяща машини за гласуване е произведена от фирми на Сорос. За кого тогава да работят естествено за Хилари. А това ясно се видя на клипа -човека натиска бутона пишещ Тръмп, а светва не името на Тръмп , а това на друг кандидат. Гледай повече АЛФА , а не поръчкови телевизи на Сорос в България като БТВ, НАВА, КАНАЛ 1 ,Дарик Радио получили милиони от същата ГЕРБ за да лъжат.
17
2
 
5
 
! Отговори
късата памет преди 7 години
Много ме кефят хора като 15. Значи 100% няма представа кой е Джордж Сорос (какво общо има с изборите в щатите), 100% не е виждал машина за гласуване, обаче е гледал телевизия алфа и понеже малкия му мозък няма как да работи сам повтаря като мантра квото е казал Волен. Момче, чети книги, образовай се ще изкарваш повече пари отколкото като драскаш по форумите.
16
1
 
2
 
! Отговори
Неанонимно гласуване преди 7 години
Според мен е време да се въведе неанонимното гласуване ! Ако има възможност да се проследи всеки глас ще е много трудно с изборния туризъм, подмяна на бюлетини и т.н., но управляващите нямат интерес. Вече в интернет за всяко нещо ти събират лична информация и не разбирам какъв е проблема да свързват името ти с гласуване за определена партия. В интернет хората открито покзват своите пристрастия за какво ли не ! Какъв ще е проблема ако се знае за кого си гласувал ?
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АНОНИМЕН 15Само да попитам каква е разликата с подмяната на бюлетините ? Гласувайки на хартия не оставяш никаква следа. Пускаш една хартийка, която след това се сменя с правилната и така. Гласувайки машинно ще трябва да има едни софтуерни специалисти, които на място да преконфигурират машините, за да се случи тази измама, не че е невъзможно, просто е малко по-трудно отколкото с хартийките. Плюс това ако беше толкова лесно сега президент на САЩ щеше да е Хилари, а не Тръмп по вашата логика ?
14
4
 
3
 
! Отговори
анонимен 15 преди 7 години
***, заработваш ли? Аз съм гласувал машинно за разлика от такива като теб и това което говориш са пълни глупости. Машината печата абсолютно същата бюлетина на хартия и там кандидата ясно си го пише кой е. Накрая пак се броят хартиите а паметта на машината е само за сравнение. Айде сега слагайте минуси, че надника за днес трябва да се оправдае. Дезинформацията трябва да се криминализира
13
4
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
В държавата на неограничените възможности и световна демокрация САЩ машинното гласуване работеше за Хилари и Сорос. По ТВ АЛФА журналист показа нагледно от техен сайт каква измама е машинното гласуване. Човек натискащ бутона на Тръм за гласуване получаваше светнало име на друг кандидат -президент,но не на Тръмп. Така и тук човек вероятно натиска бутон за Сидеров и машината отчита глас за Борисов. Във Варна гласуваш за Патриот машината отчита глас за Лилето Павлова. Това ни чака . Пийте една вода
12
1
 
8
 
! Отговори
Държавна Тарикатка преди 7 години
Няма да могат да се откраднат парите за толкова кратък срок иначе, щеше да се намери все някой да ги вземе без да си мръдне пръста, ама понеже трябва да се работи, няма никой, нормално.
11
4
 
4
 
! Отговори
123 преди 7 години
Формално, законът ще бъде нарушен при липса на машинно гласуване. Нищо не пречи мандатът на служебното правителство да се удължи с 3 месеца и да се доставят машини.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От кога е закона, който предвижда и машинно гласуване? Нали вече си имаме постоянна ЦИК? Защо до сета не са намерени, закупени, или произведени въпросните машини? Явно тези чиновници бяха решили, че ще променят закона както и харесва? Сега вън всички по списъчен състав до чистачката. Да си загубят добрите заплати за никаква работа. Така следващите ще намерят и машини, и производители и вносители.
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Роми и машини - теле и железница.С машини, без машини БСП - 12.5 %, приемам залози :)
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оставка на ЦИК и всички виновни затова, да провалят нарочно машинното гласуване.
7
2
 
2
 
! Отговори
ставри преди 7 години
Сами се вкараха в тази дупка.Аз искам да гласувам "машинно". Свободен гражданин-имам право на глас и избор по какъв начин.
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИНТЕЛЕКТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД КАТО ЦЯЛО Е ПОД ВСЯКАКВА КРИТИКА!!!АКО ВЪПРОСА БЕШЕ: ИСКАТЕ ЛИ ДА НЯМА МАШИННО ГЛАСУВАНЕ В БЪЛГАРИЯ? ОТГОВОРА ЩЕШЕ ДА Е НАД 90% ДА!-------ВСИЧКО Е В ТОВА КАК Е ЗАДАДЕН ВЪПРОСА ! НАСЕЛЕНИЕТО НИ Е ГЛУПАВО ТА СЕ НЕТРАЕ И ЗАТОВА БЯХМЕ НА ТОЯ ХАЛ С БУДАЛИСОВ НАЧЕЛО!
5
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МАШИНОНО ГЛАСУВАНЕ ИМА САМО ЕДНА ЦЕЛ И ТО Е ДА СЕ ЛЪЖЕ ПО-ЛЕСНО С НЕГО!!!ТИ НАТИСКАШ БУТОНА, ЧЕ СИ ГЛАСУВАЛ ЗА ЕДИН КАНДИДАТ А РЕАЛНО ОТРАЗЯВА , ЧЕ СИ ГЛАСУВАЛ ЗА ДРУГ ТОВА Е МАШИНОТО!!!-------ТАКА МАХНАХА И В ТОТОТО ХАРТИЕНИТЕ ИЗРЯЗЪЦИ ЗА ДА ЛЪЖАТ ПО-ЛЕСНО!!! СЕГА ИСКАТ ДА МАХНАТ И ХАРТИЕНИТЕ БЮЛЕТИНИ ЗА ДА ЛЪЖАТ ТОТАЛНО КАКТО СИ ИСКАТ И ДА НЯМА ДОКАЗАТЕЛСТВА!!!ТОВА ГО НАПРАВИ ГРАБ НА БУДАЛИСОВ!!!!!!!!
4
1
 
7
 
! Отговори
Протетстирам преди 7 години
Е, ама как тЕй, сега? Че то бива ли избори без машини? Гласували хората да има машини, значи така е правилно. Който е предложил, той да обясни как щА стане тази работа. Той знае.
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С машини или без, все сме набутани. Ленин ли го беше казал- не е важно кой и как гласува, важното е кой брои.
2
2
 
18
 
! Отговори
ТОТО преди 7 години
Нарочно го измислиха този номер с машините, за да има оспорвания след изборите -забравих коя беше тази файтон партия дето го измисли.
1
2
 
16
 
! Отговори
факт преди 7 години
НИКОЯ ФИРМА НЯМА ДА СИ ДАДЕ МАШИНИТЕ , ЗАЩОТО ЩЕ ГИ ОТКРАДНАТ !!