С 200 лв. глобяват собствениците на кучетата без чип

Самият чип – стъкло, колкото оризово зърно. Слагат го във врата
21 фев 2017 07:47,
43
С 200 лв. глобяват собствениците на кучетата без чип
Снимка: Reuters, архив

С 200 лева ще бъде глобяван всеки стопанин на куче, който не сложи чип на домашния си любимец. Санкцията стана факт, след като изтече гратисният период от една година за влизане в сила на промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност.

"Всеки собственик на куче, навършило 4-месечна възраст, е длъжен да посети ветеринарен лекар, който да постави микрочип на животното и да въведе данните в интегрираната информационна система на агенцията по безопасност на храните," обясни д-р Марина Иванова, директор на "Четири лапи", цитирана от "Труд".

Цената на задължителния чип е около 40 лева. Очакванията са по този начин загубени животни да се откриват лесно, а и да намалеят случаите на изоставяне.

Досега се позволяваше вместо микрочип да се прави татуировка на кучето. С времето обаче изображението избледнява, твърдят експерти. Собственици на животни разказаха пред “Труд”, че системата работи и вече има случаи на върнати изгубени домашни любимци благодарение на поставен микрочип.

Проверка в системата на БАБХ сочи, че досега 80 724 кучета са с поставен микрочип, като само за миналата година техният брой се е увеличил с 18 972. От началото на 2017 г. са идентифицирани 1505 четириноги.

Всеки собственик трябва да регистрира кучето си и в данъчната служба по местоживеене, а също и да плаща такса за притежаването му, чийто размер се определя от съответната община. В София тя е 24 лева на година.

От такса по закон са освободени кастрирани кучета, кучета на инвалиди и служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка.

Микрочипът представлява голяма колкото оризово зърно стъклена капсула, която се инжектира подкожно от лявата страна на врата на кучето. Тя съдържа 15-цифров уникален код, срещу който в системата на БАБХ могат да се въведат освен данни за собственика и четириногото, също и информация за здравословното състояние на животното, негово описание и снимки. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога ще започнат да глобяват онези кучепритежатели, които не почистват от тротоарите акото на домашните си любимци?
13
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва и кметовете на общините да се глобяват за това, че не са организирали хора които да следят и да глобяват наглите кучкари разхождащи си кучетата в детските площадки. Сега в снега лъсна цялата мърсотия която сътворяват. Що за човек трябва да си и да заведеш кучето си да се изхожда там където детацата играят, явно много ниско ниво. Общините са оставили тези наглеци на воля и никой не ги санкционира за това, че замърсяват обществено място, а за намордници да не говорим.
12
18
 
9
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 7 години
След като куче със "чип", нахапе и обезобрази човек /не дай Боже дете/ кого ще разстрелваме - кучето или кучкаря?? Грешна е постановката - чипове трябва да се поставят на кучкарите ! Самите те имат много грешна представа за функциите на тези животни в живота на човека. Да, разбирам - приятел, другар, пазач на човека и имота му !! Ама къде и как, че и защо ?? КУЧЕФИЛИТЕ НА КУРСОВЕ ЗА ОГРАМОТЯВАНЕ - КЪДЕ, КАК И ЗАЩО ДА ОТГЛЕЖДАМ КУЧЕ и КАКВА ПОРОДА ???!!! И чипове на задните части.......
11
25
 
15
 
! Отговори
кинолог преди 7 години
Трябва да се налагат жестоки глоби на кучелюбците, които хранят бездомните кучета и така потдържат и множат популацията им !
10
4
 
40
 
! Отговори
иван преди 7 години
Тея са яко в матрицата...чипове. Шпиони и лапачи. Огромни средства се наливат за такива проекти, но стане ли въпрос за пенсиите на нашите родители, пари няма. Има и още как, ето ви пример.
9
6
 
8
 
! Отговори
Дарт Вейдър преди 7 години
На всички социалкомуноиди трябва да се инжектират транспондери.
8
3
 
21
 
! Отговори
Тъй амчи преди 7 години
Амчи аз, дету ги проиДзвеждам тее чипчета, кво да праа, отглади ли да умра? Чипове ща има за сички, ни съ притиснявайти, и за жУвотни и за работи и за ора и за такоа.Амчи как. Тъй ща сти по-штасливи.
7
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И с какво е полезен този въпросен чип на кучето?
6
10
 
21
 
! Отговори
mo4 преди 7 години
За котките няма ли да има чип, че увониха целия вход?
5
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много е ниска тази такса. Таксата трябва да бъде според теглото на кучето. И крайно време е да започнат да санкционират стопаните, които не чистят след любимците си. Като санкцията освен парична глоба да бъде и една седмица обществено-полезен труд - чистене на кучешки акита от тротоарите.
4
2
 
54
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Всички министри, депутати, митничари и т.н. - задължително с чип! З а д ъ л ж и т е л н о!
3
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Царят правилно казваше - чипа, чипа. Ама нема кой да го слуша.
2
6
 
45
 
! Отговори
мб преди 7 години
а котките, прасетата, папагалите, змиите, гущерите и обикновените тъщи?комисията за защита от дискриминация нещо се скатава!
1
2
 
59
 
! Отговори
FAKE news преди 7 години
Скоро и за хората ще го измислят същото!