Военни кораби в Черно море? Каквото сме се договорили!

МО: Погрешни са внушенията за увеличено присъствие на НАТО
146
Военни кораби в Черно море? Каквото сме се договорили!
Снимка: архив, БулФото

Министерството на отбраната продължава да развива приетите договорености от Срещата на върха на НАТО във Варшава през юли 2016 г. за увеличаване на сигурността в Черноморския регион.

Това заявяват от министерството във връзка с публикувани изявления за националната отбранителна политика, като посочват, че има погрешни внушения за увеличаване военното присъствие на НАТО в акваторията на Черно море.

Още по темата

Вчера експремиерът Бойко Борисов разкритикува действията на служебния министър на отбраната Стефан Янев по време на срещата на министрите на НАТО, след която генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг обяви, че е постигнато съгласие за засилено присъствие в Черно море.

"Козируваха в Брюксел преди няколко дни, а после казват, че аз съм бил послушко", коментира той.

От МО обаче посочват, че на 24 юни 2016 г. правителството на Борисов приема рамкови позиции, като основа за мандат на националната делегация, водена от  президента на Република България Росен Плевнелиев на Срещата на върха на НАТО във Варшава (8-9 юли 2016 г.).

Рамковите позиции предвиждат да се подкрепят мерките на НАТО, насочени към увеличаване на сигурността в Черноморския регион чрез разработването на опции и препоръки за адаптирано предно присъствие.

Основната цел на това присъствие е повишаване на оперативната съвместимост и взаимодействие на силите на Алианса чрез разработване на по-интензивен график за учения, включващи сухопътен, военновъздушен и военноморски компоненти.

На Срещата на върха, в която участват президентът Росен Плевнелиев и министрите на отбраната и на външните работи Ненчев и Митов, е изразена подкрепа за адаптираното предно присъствие на НАТО и засиленото провеждане на учения в Черноморския регион с цел възпиране и предотвратяване на конфликти. Действията на НАТО в региона се разглеждат като изцяло дефанзивни, пропорционални и осъществявани при пълна прозрачност и в съответствие с целите на предното присъствие.

На Срещата на министрите на отбраната на 15-16 февруари 2017 г. в Брюксел бе решено да бъде продължен процесът на увеличаване на планираните тренировки, ситуационната осведоменост и оперативната съвместимост в района на Черноморския регион.

През 2016 г. в региона са проведени общо 22 международни учения с участието на сухопътен, военновъздушен и военноморски компоненти.

Служебното правителство на проф. Огнян Герджиков продължава да развива принципите на отбранителната политика на Република България като надежден и предсказуем съюзник на НАТО, се посочва в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
0
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
От кого ще ни пазят тия? По-добре от Турция, че тя се меси повече в нашите работи.
104
0
 
2
 
! Отговори
до 132 преди 7 години
И СССР и НАТО ядоха бой като за световното от Афганистан!Въоръжените с най обикновени оръжия афганистанци се оказаха много по корави от водкаджийте и каубоите.
103
0
 
4
 
! Отговори
въпрос преди 7 години
Ако попитате един американец и един руснак дали не искат да живеят в Швейцария дали ще кажат не?Едва ли.Според мен не е важно колко голяма е една страна,колко страшни оръжия има,а как се живее там.Защото на всички нас-и руснаци и българи и американци ни се живее.Не ни се воюва разбрахте ли.А който произвежда само оръжие, а нищо за обикновения човек да се гърми сам с него!Аз съм бил две години в казарма и считам,че това са ми две загубени години през които само простотии съм видял !
102
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАТО е непобедимо!
101
0
 
0
 
! Отговори
Я преди 7 години
те тука трафика е интересен:https://marinetraffic/bg/ais/home/centerx:30/centery:42/zoom:8само не знам дали ше се видат и нато-вците... :)
100
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предвиждам засилено плаване под руските изтребители и вой до небето за Руската агресия. Нагли са колкото Бойко.
99
1
 
10
 
! Отговори
книга за присъсътвия преди 7 години
Не знам що се напъват и едните и другите ,Какво означава засилено НАТО-вско присъствие в Черно море, засилено присъствие може да имат само черноморските държави ,членки на НАТО / България,Румъния и Турция/ , всички други са с ограничено присъствие - 21 дни и без самолетоносачи и кораби над 15к бруто , демек , може да вкарват само гемии. Така , че цялата работа е плашене на гаргите .
98
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
квичащи от страх ушaнки - музика за моите уши !
97
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Любознателенчемодан, вакзал, масква
96
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Един българинНе те знам на колко си години, но защо не гледаш готини представители на срещуположния пол (или на твоя), а гледаш някакви железарии направени да убиват независимо чии са.
95
14
 
10
 
! Отговори
Бай Ристо преди 7 години
Абе другаре русофиле, видахте ли в новините яхтата за 400 млн на един руски въглищен олигарх, направил милиарди от народни природни ресурси? Как мислите , работниците му дали получават дотатъчно за да се напиват като хората с качествена водка?
94
8
 
5
 
! Отговори
Любознателен преди 7 години
За да се съгласим, че действията на 0ТАН в региона се разглеждат като изцяло дефанзивни, пропорционални и осъществявани при пълна прозрачност и в съответствие с целите на предното присъствие, трябва първо на първо подробно да ни се обясни какви са целите на предното присъствие и какво собствено е предно присъствие и с какво го ядат.
93
1
 
1
 
! Отговори
генетик преди 7 години
До позорТи пък си позор за еволюцията
92
4
 
23
 
! Отговори
есхач преди 7 години
Не помня да е имало референдум за присъствието на войски на САЩ на наша територия.Те след като са из цяла Европа ЗАЩО няма европейски бази и войски в САЩ или Европа е колония?!?
91
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой си ти да решаваш кой да се махне . Хайде да питаме българите, те всъщност ги питаха и мнозинството не искат кравари да ги пазят. Така че ти си този който трябва да се омита към кравария и не забравяй да вземеш предателската политическа *** с теб
90
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо присъствието на НАТО в България се тълкува като обявяване на война на Русия?Много ***, много лъжци.На който не му харесва да се махне там където няма НАТО. Например в РФ или Северна Корея. В Куба вече не става, утопията и там завърши в своя логичен край.
89
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека да патрулират.Няма лошо.Някои какво са се разлаяли все едно това означава обявяване на война на Русия.
88
3
 
13
 
! Отговори
Иван преди 7 години
"Гаврата с Русия продължава".... Спрете им американските филми на хлапетата ве! За 100-тен път ли да напомням какво стана с великите американски сили и върховния им кораб Капитан Кук. Миризмата на кафево се усети чак на плажа в Лозенец, та обвиниха хотелиерите там...
87
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е как да не е супер, супер е Путин вече ги гледа през окото на искандерите.Нали новите ценности са такива сваляш си гащите и Путин ти прави селфито.Украинците вече си направиха сега е нечий друг ред.
86
11
 
4
 
! Отговори
бг преди 7 години
Това е чудесно.Само русофилите, чиято истинска родина е Русия, а не България, ще *** все едно колят родната им Русия.Уж тва, уж онова, пък при най-малкото присъствие на НАТ в България вият все едно някой е дошъл срещу тях да воюва.