Джипита скочиха след: 100 лв. глоба за 5 минути преглед

Лекарите искат новите критерии да не са задължителни
26
Джипита скочиха след: 100 лв. глоба за 5 минути преглед
Снимка: Булфото, архив

Общопрактикуващите лекари в страната не са съгласни с критериите, заложени в проекта за нов Национален рамков договор, и настояват въпросните изисквания да са с препоръчителен, а не със задължителен характер.

Това обясни пред "Дарик"председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров, който посочи като пример, че не може да бъде критерий за качество продължителността на прегледа при личния лекар, тъй като тя зависи от това колко време лекарят и пациентът ще си говорят.

Джипитата настояват в проекта за договор да отпаднат текстовете, които предвиждат до 100 лева глоба за лекар, нарушил въпросните критерии.

"Изготвените критерии и предвидените санкции за джипитата в новия договор са в несъответствие с действащата в страната нормативна уредба", категоричен е доц. Киров.

Предлаганите от касата критерии в голямата си част цитират идеалните стойности при определено лечение, което не е критерий за качество, а терапевтична цел, допълни специалистът и даде пример с високия холестерол.

"Например ти си дебеланко, хапваш си, пийваш си, аз ти давам хапчета и какво ли не, обаче резултатът е никакъв. Има и друг вариант - ти си спазваш всичко, аз ти давам лекарства, но пак не се получава. Нивото на мазнините в кръвта, каквото тия хора са го написали, е идеалната цел, а такава цел в световен мащаб е не повече от 30%", коментира медикът.

В предлаганите критерии се залага задължителна продължителност на прегледите, която никъде в медицината не се ползва като измерител на качеството и единствено може да обслужва желанието на касата да създава условия за санкциониране, допълни Киров.

"Ние си познаваме пациентите. Като е половин час прегледът по-качествен ли е от този, който е 5 минути, или 10, или 15?", попита доц. Любомир Киров.

В заключение той посочи, че не касата е тази, която трябва да оценява качеството на работата на лекарите, а съсловните организации.


26
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
4
 
! Отговори
анализ преди 2 години
В здравеопазването да там достигнаха нещата ,че пациентите са лост и изискват......ако може и по телефона да им се отпусне МН №3 за специалист по Тяхна преценка.....и да в много голяма част им се дава такова.
въпроса ми е -защо продължава да се задълбочава недоволството?! Нали се съобразяват Джи питат с исканията ви?!
22
1
 
5
 
! Отговори
Pacient преди 2 години
Jiveq ot nqkolko godini v chujbina, v avstria i germaniq I se lekuvam samo v bulgaria.

Imah problemi s krusta I kazaha che trqbva da izchakam 2 meseca do pregled zashtoto nqmalo chasove. Kato otidoh pochti nemi oburnaha vnimanie zashtoto sum Bulgarin.

Ima mnogo kompetentni lekari v Bulgaria I vinagi poluchavam neobhodimoto vnimanie!
21
0
 
2
 
! Отговори
пациент преди 2 години
Аз съм дългогодишен болник.Ако не е личната ми лекарка ,която като ме хване шапатацията
до сега да ме е прибрал Господ...
Винаги е вежлива и ме преглежда обстойно

И на специалисти ме е пращала ,но вече сам й отказвам
.....разлика няма
20
0
 
4
 
! Отговори
обективен преди 2 години
Много сте критични и ама никаква самокритичност.
Я си помислете ...защо прегледа при Джи питата е краткотраен?

Защото са претоварени -защото първите хиляда записани пациент с по по 1.05 капитация са необходимата сума за издръжката на кабинетите.

Вярвайте ми всеки от тях е Лекар по призвание и на табелите им ясно се чете ,че са и с по две специалности.

Внушението ,което се тиражира за многото им пари е изопачено представяне
2000г им се преведоха 3 месечните суми наведнъж за оборудване и рем
19
0
 
6
 
! Отговори
Лекар -пенсионир преди 2 години
Последно ......жал ми е за колегите ми. Седя пред кабинета на Личния ми лекар и съзнателна не си ползвам предимството да вляза без ред......
....повечето идват за да ги пратят някъде!
Ако беше Чудомир или Алеко сигурно щеше да ги овековечи във фейлетон- Все едно да отидат на аерогарата и да поискат билет за някъде!!!

Малко бяхме тези дето със заявен час искахме да ни прегледа.
18
0
 
3
 
! Отговори
Лекар -пенсионир преди 2 години
Промяната е чисто финансова.........Личните лекари заплащат наем за кабинетите , плащат на сестра ,санитар осигуровки ,
всички консумативи .......ток вода , счетоводни услуги ,софтуери,Хартия
Данъци и то коректно ,защото всичко е по банков път
17
0
 
3
 
! Отговори
Лекар -пенсионир преди 2 години
Старата система беше аналогична на новата по отношение за лечебния процес!!

Разликата - имаш участъков лекар на териториален принцип -без правото на избор.

Сега - сам избираш. Закриха със закон поликлиниките и участъковите волю-неволю се трансформираха в Лични лекари.

Излязоха да бъдат избирани само тези,които има авторитет и сигурност,че ще бъдат избрани поне от 800 здравно осигурени

В момента са същите лекари с многократно завишена квалификация!
16
0
 
4
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 2 години
Тези изисквания към личните лекари са израз на някаква балканска простащина от най-висока класа!! ДОКТОРЪТ само ме здрависа, казахме си по две приказки, написа ми диагнозата и рецептата и това за 3 минути!! Не повярвах.Отидох в Окръжната. Шест /6/ денонощия изследвания ми правиха, къде ли не ми бъркаха, дори с главата надолу ме обръщаха. Писаха диагноза и рецепта. Чак като слязох на селската гара, сравних двете рецепти...Едно и също..И илачите даже. Н.В СЕЛСКИЯТДОКТОР ми знае и майчиното мляко!
15
3
 
4
 
! Отговори
АTAKICT преди 2 години
До до 8

ПЛАТЕНА ЗА ДОБРИТЕ ЛЕКАРИ А ЗА ПАЦИЕНТИТЕ---БЕЗПЛАТНА НАЛИ ТАКА БЕШЕ ПРИ БАЍ ТОШО НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО МЕДИ;ИНСКО ОБСЛУЖВАНЕ И ЛЕЧЕНИЕ --ПРИ 25 ДЕНА В БОЛНИЦАТА ТИ СЕ ПОЛАГА РЕХАБИЛИТАЦИЯ ПЛЮС ЗАСТРАХОВКАТА ЗА ЖИВОТ ---ИЗПЛАЩАШЕ СЕ ОТ ПРЕДПРИЯТИЕТО В КОЕТО РАБОТИШ А СЕГА
14
2
 
24
 
! Отговори
Глупости преди 2 години
Само се мъчат да утежнят трудното ежедневие на личните лекари.
Махнете лимитите за направления и клинични пътеки. Отменете Закона, че лекарят е търговец. Въведете макс. заплата за хирурзи, програмисти, банкери, професори - 4000 лв. За мед. сестри 2000 лв. За специализант 1200. Начинаещ лекар 1500 лв. Премахнете частната практика - тя е порочна, и корупционна. Лекарят да работи само 6 часа.
Премахнете посредниците при купуване на лекарства. Лекар е призвание - не продавач, търговец е унижение!
13
3
 
8
 
! Отговори
Минимална заплата преди 2 години
Кога ще ви стигнем заплатите? Държавата само за едни се грижи за други нехае. Тази глоба е безсмислена при 5-6000 лв на месец
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не на личните лекари трябва да се налагат глоби, а на специалисти, които отказват да издават медицински документи на болните - епикризи. Личният лекар съхранява цялата медицинската документация на пациента. Всички прегледи от специалисти, изследвания, Епикризи, Ескпертни решения на ТЕЛК и НЕЛК, ЛКК, болнични листи, удостоверения, че пациента се води на учет в
психодиспансера.
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се разширят правомощията на личния лекар. На запад имат и социален работник, защото там съществува специалността социална медицина. Относно документацията, която събират за явяване на ТЕЛК: Нямало някаква си началничка на психодиспансера да даде епикризата на личния лекар на шизофреника, трябвало ЛИЧНО шизофреника да си я вземе от нея. А как е приведен от психодиспансера в лудницата без епикриза ? И да се налага после да ходи да проси епикризи от хора, които може би не иска да вижда.
10
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джипитата са просто едни диспечери.Големи претенции,обща работа,"напипване"на здравния проблем и, в зависимост от кефа,може и да получиш заветното направление за специалист.С уточнението,че се отнася субективно към пациента.В повечето случаи е губене на ценно време.
9
0
 
16
 
! Отговори
Нас преди 2 години
Когато ,джи пито както го наричате ,ви стане личен лекар , ще го уважавате ! Затова е личен ,за да се консултирате с него по здравни въпроси ,и да помага да се ориентираме в ЛАБИРИНТА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ !!!.
8
7
 
12
 
! Отговори
До 8 преди 2 години
Така пише само човек, който нищо не разбира. Много ми е интересно кой лекар-специалист ще се занимава да ти мери кръвното налягане, кой ще ти свали конците след шев по повод на рана или операция, кой ще ти види болното гърло, кой ще ти изчисти ушната кал, кой, кой? Да не изброявам десетките дейности, които извършва личния лекар. Медицински бележки за извиняване на отсъствия, медицински за рябота, за любител шофьор, за семейни надбавки, подготовкана документи за ТЕЛК и още много други дейности.
7
1
 
27
 
! Отговори
до 8 преди 2 години
До до 6
Някога имаше участъкови лекари, които станаха джипита... и те пращаха на специалисти.Някога системата на здравеопазване беше съвсем различна и няма нищо общо със сегашната.Някога и болниците не бяха търговски дружества, нали.Не може да направиш лекарите търговци и да няма финансов интерес.Въобще по-добре не си спомняй за някога какво било...
6
4
 
13
 
! Отговори
до 5 преди 2 години
До Анонимен 5
Много добре си казала "попадала" на добри специалисти.Ами ако беше попаднала на лоши?Какво тогава?Очевидно си попаднала на лош личен лекар.За болно гърло може да се ходи на специалист, но и при личен лекар.Зависи от какво е болно гърлото...Не може всички,които кашлят да се преглеждат от професори.Лоши работници има на всякъде, но тава не прави останалите също лоши, нали?
5
5
 
17
 
! Отговори
до 1 преди 2 години
До Анонимен 1
Вярно е,че личните лекари не са специалисти,но един специалист никога няма да те прегледа защото имаш грип или кашляш....Ако си по-настоятелен може и да те прегледа срещу 40 лв(поне), защото е специалист.А на личния лекар ще платиш една такса от около 2-3 лв.Никой по света не гърми врабчета с топ...Около 70% от пациентите са такива и личният лекар те праща на специалист защото имаш нужда от високо специализирана помощ и медицинска апаратура,която я няма в кабинета на личния лекар.
4
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уважавам лекарската професия и съм попадала на изключително добри доктори в случаите, когато ми се е налагало да търся специалист, но специално личния лекар за нищо не става, след две некадърни лечения стигах до престой в болница. Истината е, че дори за болно гърло е добре да се ходи при специалист, защото личния лекар може да ти докара много по-големи здравни проблеми от некадърието си. Не може последно да си чел по медицина, като си завършвал с 3-ка преди 20 години, не заслужават заплащането.