Безработните у нас си търсят работа с…. връзки

Над 81 000 са трайно безработните – повече от 2 години
23 фев 2017 07:38, Елка Василева
57
Безработните у нас си търсят работа с…. връзки
Снимка: архив, Булфото

Две трети от безработните българи търсят работа с помощта на роднини и приятели, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

В края на миналата година без препитание са били 214 900 българи, 158 100 от които са разчитали на връзки, за да намерят нова служба. Два пъти по-малко са хората, решили да намерят нов работодател чрез бюрото по труда. А явилите се на конкурс за свободна позиция са били едва 37 400 души, пише "Монитор".

„Един човек търси работа по няколко канала“, уточняват от НСИ. Има и такива, които изобщо не търсят работа, признават от Агенцията по заетостта (АЗ). „Най-често това са трайно безработни, които вече са изгубили и трудовите си навици“, твърдят от АЗ.

Според националната статистика търсещите работа повече от 2 години са 81 100. За тях от социалното министерство предвиждат опреснителни курсове по различни професии и програма за ограмотяване.

Освен това продължително безработните ще бъдат насочвани към специални ателиета за работа в бюрата по труда. Там търсещите работа ще се обучават да пишат автобиография и как да се държат на интервю. Трайно безработните в малките градове и села ще бъдат включени в схема за временна заетост, в която ще помагат с малки ремонти и поддръжка на дома на възрастните семейства.

И през тази година Агенцията по заетостта ще продължи мярка „Младежка гаранция“, при която се ангажира да намери работа на младежите до 4 месеца след като завършат училище или университет.

Данните на НСИ показват, че в последното тримесечие на 2016 г. 34 300 от безработните са търсили първата си работа. 16 900 пък са станали „клиенти“ на бюрата по труда, след като напуснали работа заради конфликт с шефа и колегите. Други 62 000 са останали без препитание след края на временна или сезонна заетост.

Според статистиката в края на миналата година висшистите без работа са били повече от тези с основно или по-ниско образование. Близо 32 000 нашенци с тапия от ВУЗ са търсили реализация на трудовия пазар, докато безработните, учили до 8-и клас, са били над 22 000.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Елате във Видин и си намерете работа.Има работа само за лекари и фармацефти защото народа е стар и болен.В часния сектор ако излезе нещо е за минималната,в държавния са само верните членове на ГЕРБ и БСП.Затова работя в Германия,нямам избор
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези от бюджета, каква работа вършат. Харчат държавни пари. Щата им е пълен с несъщесъвуващи души за да не им закрият валантното място. Ако 60%от тези неграмотни хора бъдат извадени от държавната хранилка са трайно без работа. Нямат нужните умения, квалификация. В частния сектор се работи, преди всичко на 100 оборота.
26
3
 
6
 
! Отговори
маке преди 7 години
вие как мислите че се уредих от инженер за овчар ами щот имам ного връзки ся съм упрвавител на 60 животински единици и понеже млякото на никой не е нужно си варим ракийка от него
25
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Моля инспекцията по труда да направи една мащабна проверка по фирмите за недвижими имоти във Варна как се набира персонал за професията брокер на недвижими.имоти,масово няма трудови договори,няма осигуровки а те задължават да спазваш фиксираните им работно време от 9.00 до 19.00 ,да правиш огледи за своя сметка и със своя автомобил и бензин срещу неясно обещание за някакъв %комисион от бъдеща сделка ,а това никъде не е подписано черно на бяло,ако стане катастрофа по време на работа си никой!
24
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никаква работа на светло,никакви данъци за крадливите управляващи.Няма правосъдие,няма здравеопазване,няма пътища,няма държава.В държавата на мутрите или живееш като мутра или си обречен.
23
1
 
18
 
! Отговори
от само коментар преди 7 години
До Plovdivне друже, не ми се обадиха за интервю дори. интерсено как ли си набират работници и защо плачат че били неквалифицирани. А може, би защото искат да са такива (незнаещи и неможещи), за да изстискват силите им за 10-на година и да ги гонят. Или, което е може би по-вярно, да са с висока квалификация, но да им заплащат като за аборигени. А пък моята квалификация и опит явно ги плашат, защото не съм манипулируем.
22
1
 
21
 
! Отговори
до 17 преди 7 години
Това е така, защото сайтовете за работа и по специално джобс бг е една перачница на пари. Там 90 процента от обявите са фиктивни. Търси си работа навън. Шнур за тукашните престъпници в това число и работодатели...От работещ.
21
1
 
10
 
! Отговори
Циник до Men преди 7 години
*** имам вече над12 години трудов стаж в Германия! Гони те - "вятърът" на промяната! Ти на какво си свикнал - не означава, че е нормално! Това което съм написал в предния си пост - е вярно до последната запетая! А умници като теб - плащат данъци за да издържат търтеите на държавна служба в бюрото по труда - и си мислят , колко са cool, че не могат да разчитат на тях! А са само смешни!
20
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се чете - 80 000 са трайно мързеливите в България.
19
15
 
10
 
! Отговори
Men преди 7 години
До Бедния българинЗащо като барманчетата и сервитиорчетата са толкова умни не направят те по една фирма, да наемат връзкари *** и да видят как точно ще им свършат работа. Айде стига с тия връзки, никой не наема некадърници просто защото са му познати или роднини. А ако вас никъде не ви взимат на работа е време леко да се позамислите какво не ви достига. Седнете си на задниците и учете, иначе ще бачкате като дюлгери в гърция и после ще се хвалите с "успеха".
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вършат работата и на онези с връзките, но са първи на опашката за заплата. Лошо! Къде е равноправието? Къде е справедливоста? Позор!!!
17
2
 
21
 
! Отговори
Бедния българин преди 7 години
Ето затова България няма да се оправи НИКОГА. Малкото останали млади хора тука ще са принудени, да работят като барманчета, сервитьорчета по 12 часа за 400 моооже и 500 лв :). Докато връзкарите и малумниците са на хубавите постове и си знаят заплатата и работното време
16
20
 
10
 
! Отговори
Plovdiv преди 7 години
До само коментарЗначи си кандидаствал на 50 места и никъде не са те взели? Случайно да си си помислял, че може би проблема е в твоята квалификация?
15
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Men, май е работодател и си мисли, че много ги разбира нещата, ама не е бил от другата страна и не е чел фалшиви обяви и не е ходил на интервюта за масовка (назначих братовчеда, ама формално трябва да има интервю и други кандидати). И за това си живее с някакви предста валидни за Белите държави.
14
2
 
37
 
! Отговори
само коментар преди 7 години
Инженер, с 30 години стаж, няколко езика и допълнителни квалификации, за една година, в търсещия висококвалифицирани специалисти град Пловдив, съм кандидатствал над 50 пъти за работа. Познайте, колко пъти ми се обадиха за интервю? Ами, точно 2 пъти. А какъв е резултатът? Отговорът е лесен, ставам трайно безработен.
13
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама някой да не е изненадан? Тук си е така от време оно. Преди те назначаваха с връзки в завода, сега те назначават с връзки във фирмата. Преди беше важно да си партиен член, сегаа е ваажно да интриганстваш заааедно с шева, аа ако си му роднинна или любовница-ощее по-добре! Вие изобщо за каква икономика говорите?! Роднино-мутренска? Само такава си имаме. Абе, роднина, милиционер...стана роднина, мутра, любовница. Тъжно, но факт! И после как да отлепим от дъното? Ами никак. :(
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защото го прилапват фирмите, като"топъл хляб" с повече пари. Мило и драго дават за служители, които си разбират от работата и си знаят задълженията. И работници, трудно се наемат, "монетата" има две страни. Само, че се губи конкуренцията, така. Стремежа да бъдеш по-добър от колегата и това неминуемо ще рефлектира, върху РЗ.
11
22
 
6
 
! Отговори
Men преди 7 години
До ЦиникТи пич явно още живееш в комунизма. Какво бюро по труда те гони, всеки който наистина иска да си намери работа търси в много сайтове, които са пълни с обяви и за всякакви позиции. Но на мрънкачите и това не им стига, те искат работодателите да им дойда на крака и да ги поканят с кафенце да дойдат на работа, да седят само да взимат заплатка. На такива и 5лв месечно им е много,
10
1
 
37
 
! Отговори
Охранителят-София преди 7 години
Житейска преценка: Уредените на работа или иначе казано"Шуро баджанащината" няма лошо! Да сложиш доверен човек да работи за теб! Да ама не! Дивереният човек злоупотребява и гледа колегите да му свършат работа,а получава по голяма заплата от тях! Лошото е ,че шефовете в много случай го виждат това,но затварят очи! Резултатът е ,че съвестният служител ,работещ за по малко пари и извършващ в пъти повече работа за двама ,трим служители ,му пада пердето в даден момент и напуска!
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Do 3 i ti ela v germanya stani zombi