Не жертва, а борец: Кристиян и простичките мечти... за четене

Момчето е незрящо, а е готово да плати на някой, за да му чете
23 фев 2017 12:52, Боряна Павлова
7
Не жертва, а борец: Кристиян и простичките мечти... за четене
Снимка: Bulgaria ON AIR

Кристиян Григоров е на 22 години, последна година студент по българска филология в Софийския университет. Най-младият почетен гражданин на Етрополе. Певец, музикант, писател, поет.

Някъде в края на дългия списък с характеристиките му се нарежда фактът, че е роден незрящ и с чупливи кости. За да продължи да развива талантите си, Крис има нужда от помощ.

Кристиян е прикован в инвалидна количка от над 10 години. Уврежданията не му пречат да се развива. Напротив, той смята, че те го правят по-силен.

"Уча българска филология и много ми се иска, след като завърша, да реализирам познанията си в преподаване. Разбира се тя е голямо предизвикателство, защото е свързана с много четене", сподели Кристиян пред Bulgaria ON AIR.

Четенето е сред любимите занимания на Кристиян. В България има едва 2-3 хил. книги, напечатани на брайлова азбука. Затова младежът публикува призив във Facebook, с който предлага заплащане на хора, готови да му четат.

"Желаещите да ми четат могат да запишат материала, но могат и да ми го четат в реално време", обяснява момчето.

За да бъде пълноценен и да успее да завърши образованието си в София, Кристиян има нужда от личен асистент. Намирането на подходящия човек се оказва трудна задача.

"Моето желание е да намеря физически здрав човек, с помощта на който да се движа на различни места в София и поне от 8 до 10 часа, най-много, на ден да ми бъде на разположение, за да мога да разчитам на него", споделя момчето.

Тази година обаче станало още по-трудно с намирането на асистенти, тъй като Столичната община е намалила заплащането. А Кристиян има чупливи кости и е прикован към инвалидната количка. Асистентът му е нужен, за да бъде негови очи и крака.  

Кристиян обаче не се самосъжалява. Смята, че промяната в отношението към хората с увреждания зависи от самите тях.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
14
 
! Отговори
none преди 4 години
Пожелавам му успех. Имаме нужда от хора като него.
2
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Господ да му дава силен дух и упование доброто на това момче. Дано науката напредне достатъчно, за да му даде възможност да вижда.
1
2
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
BRAVO NA TAKIVA KATO KRISTIAN !!! BOG DA GO PAZI TOVA MOM4E !!!