Разбраха се! По БНР отново ще звучи музика от "Музикаутор"

Двете страни са направили отстъпки и са пред сключване на договор
24 фев 2017 19:35, Анисия Иванова
10
Разбраха се! По БНР отново ще звучи музика от "Музикаутор"
Архив: Булфото

От 1 март 2017 г. в ефира на програмите на Българското национално радио отново ще звучи музика от репертоара на "Музикаутор".

Българското национално радио и сдружението за колективно управление на авторски права "Музикаутор" постигнаха споразумение, съобщи БНР.

След направени отстъпки и от двете страни предстои сключване на договор между двете страни.

Още по темата

В резултат на наложената забрана от страна на "Музикаутор" от началото на годината националното радио излъчваше само музика с изтекли или преотстъпени безвъзмездно права от композитори, текстописци и аранжори.

Възползвайки се от монополното си положение "Музикаутор" настояваше за рязко увеличение на парите, заплащани от радиото за авторски права на музикални произведения. От радиото заявиха, че искането е непосилно за бюджета на БНР и не почива на икономическите реалности.

До уреждането на взаимоотношенията с "Музикаутор" радиото заяви, че в програмите им ще звучат единствено изпълнения, чиито права са погасени по давност – класическа музика, джаз и автентичен фолклор.

БНР благодари на творците, предоставили права за излъчване на съвременна българска  музика, както и на музикалните редактори, справили се с необичайната ситуация.

Българското национално радио благодари и на слушателите си за тяхната подкрепа и лоялност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
1
 
! Отговори
До 8 Анонимен преди 7 години
И, в допълнение към долния коментар, не си информиран, защото не си член на нито една от двете организации, на медия или на друга заинтересувана страна. Цялата информация е публична, има я на сайта на Музикаутор и на всички свързани организации, просто можеше да провериш, вместо да седиш, да критикуваш тук и да ръсиш акъл... Данъкоплатците не са автори на музика и Музикаутор не е длъжен да се отчита лично пред тях, а само пред членовете си (авторите) и партньорските международни организации.
8
0
 
1
 
! Отговори
До 8 Анонимен преди 7 години
Малко ми е сложно да ти го обясня с ограничените символи тук, но сомалийската група получава авторски и изпълнителски отчисления от Мюзикаутор (Профон плаща на продуцента им), като: а) станат членове на сомалийския Мюзикутор (или както се казва тази организация там), б) регистрират си аворските произведения; в) получават пари за излъчвания на произведенията им по тв и радио; г) получават солидарен дял, базиран на утвърдена формула, от публичното изпълнение/излъчване на произведенията им по света
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 6 Ей такива като мен, печащи кюфтета / ако така могат да се нарекат лаптопите и компютрите в сервиза/ пак не получиха отговор как парите ще отидат до никому неизвестната сомалийска група? Точно от такива неправителствени организации държавата ни е на това положение, а не от съвестни данъкоплатци като мен, които искат да бъдат информирани!
6
0
 
0
 
! Отговори
пак недоразбрали преди 7 години
оправете си първото изречение в статията. Музика от репертоара ВЕЧЕ звучи, още от петък следобед. А от 1 март ще е в сила договорът между БНР и МУзикаутор
5
1
 
1
 
! Отговори
До Christo Dimitrov преди 7 години
Ей от такива, като като теб, дето не разбират, ама все акъл дават, държавата ни е на такъв хал. Мюзикаутор и Профон не са измислени, а са неправителствени организации, членове на международни организации за интелектуалната собственост. Системите, по които събират и рапределят отчисленията публично се предлатат, гласуват и утвърждават от всички заинтересовани страни - автори, продуценти, собствениците на телевизии и радиа, политици и юристи. Но, разбира се, ти, дето пържиш кюфтета, по-добре знаеш
4
1
 
2
 
! Отговори
Christo Dimitrov преди 7 години
Добре де, мен пък друго ми е интересно... тези измислените от мюзикаутор и профонсъбират пари и от заведенията.. аз примерно държа заведение, пускам в него песен на някаква група - да кажем - сомалийска и те ми събират такса. Как ще знаят кога какво съм пускал и ако случайно разберат за тази песен как ще издирят групата за да и платят полагащото ѝ се???Според мен всичко това е много мъгливо и би трябвало съответните органи да се заинтересуват и обявят публично как се разпределят и къде отиват парите, събирани от радиа, заведения и други обществени места от тези две печалбар
3
12
 
2
 
! Отговори
Др Сталин преди 7 години
Скоро в БНР трябва да се изхвърлят всички буржоазно капиталистически групи и групички и да се слуша само класическа музика и руски песни .Това докато се превъзпитат нови творци и изпълнители на съветско ленински позиции.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БНР любимото ми радио. Програма "хоризонт", " Христо Ботев" слушам всеки ден. Радвам се. Преди пускаха приказки сутрин. Сега мисля, че няма, но не знам защо?!?!?!?
1
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Музикаутор ми станаха супер антипатични покрай тая история.