Как полицията стигнала до заподозрения за убийството на Георги?

В съда стана ясно как е разплетено убийството
Обновена: 25 фев 2017 09:30 | 25 фев 2017 09:28, Елка Василева
287
Как полицията стигнала до заподозрения за убийството на Георги?
Снимка: Булфото

Приятелката на убития в Борисовата градина Георги Игнатов сигнализирала в полицията, че “самотният бегач” от записите и заподозрян за престъплението е Йоан Матев.

Тя научила името на момчето от съученичка на Йоан, пише „24 часа“. Момичето, което се представило като Стефания, се свързало с Лора чрез свой познат. На срещата то съобщило, че е разпознало издирвания от МВР за убийството на Георги.

След това Лора подала сигнал в полицията и така криминалистите започнали да следят 19-годишния Йоан Матев.

Как се е стигнало до разплитането на убийството, извършено на 2 юни 2015 г. в Борисовата градина, стана ясно в Софийския градски съд в петък, когато се гледаше мярката за неотклонение на Йоан.

Още по темата

Йоан признал за убийството пред по-малкия си брат Марсел още около 12 ч. на 2 юни 2015 г., се разбра в съда. Двамата братя играели тенис на стадион “Васил Левски” всеки ден от 10 до 12 ч. и следобед. На 2 юни обаче Йоан не отишъл с брат си на кортовете, защото искал да се “помотае”.

В края на тренировката около 12 ч. позвънил на Марсел и му казал, че е в района, но не казал защо е там. След разговора Марсел влязъл в съблекалнята да се къпе. Минута по-късно при него дошъл Йоан и го извикал настрани. Казал му, че “станала грешка”.

“Исках да му взема парите, но случайно го намушках с нож”, признал той пред Марсел. После казал, че изхвърлил ножа в шахта, а дрехата си - в кофа до албанското посолство.

Двамата братя и техен приятел тръгнали по бул. “Драган Цанков” към пазара на Римската стена, където яли сандвичи. Минути по-късно минали отново покрай Борисовата градина и видели много полицаи в района на конната база, но не спрели. Продължили по пътя си.
В 14 часа Йоан се появил в частното училище, където учел, въпреки че този ден пропуснал уроците. Негови съученици го видели да си мие лицето. А на дясната страна на челото имал рана.

Ученици, преподаватели и директори на частното училище “Езиков свят”, където Йоан учел, го разпознали на записите. “Те дори коментирали помежду си”, каза съдия Ралица Манолова от Софийския градски съд.

Дни след убийството преподавателка на Йоан му поискала да представи извинителна бележка за 2 юни 2015 г. В училището нямало практика да се пишат неизвинени отсъствия на учениците и да се носят медицински бележки. Въпреки че всички ученици разпознали Йоан като “самотния бегач”, никой не съобщил в полицията. По време на разпитите криминалистите ги питали защо година и половина са крили истината.

Клетка на мобилните оператори засякла, че по време на убийството джиесемът на Йоан, който той ползвал през 2015 г., бил в района на Борисовата градина. Тя показала, че в 11,42 ч. момчето е било около пейката, където е открито тялото на Георги Игнатов.

В 11,43 ч. Георги говорил с приятелката си Лора, с която имали среща в парка. Успял да ѝ каже, че е наръган. В 11,43 ч. камера в района на убийството заснема момче. Друга камера, отдалечена на 36 метра от мястото на убийството, го заснема да тича, стана ясно на делото.

Според прокуратурата убийството е извършено за около 20 секунди.

Шахтата, в която Йоан хвърля ножа, е само на метри от БНР. Тя обаче попада в мъртва точка за камерите на сградата. Те са заснели Матев буквално на 3 метра от нея, но след това младежът излиза от кадър.

Конкретни факти, че камерите са заснели Йоан, не съществуват по делото, опонира един от адвокатите му Станислав Гюров.

Според него братът Марсел не бил запознат с правата си преди разпита. Криминалистите не му обяснили, че като близък роднина има право да мълчи.

Съдия Манолова му отвърна, че от протокола за разпит става ясно, че 18-годишният младеж е бил добре запознат с правата си.

Другият му защитник Илия Илиев пък изтъкна, че Матев е спортист - тренира бокс и тенис, затова всеки ден е бил в Борисовата градина и било напълно възможно камери да го заснемат.

Според защитниците му момчето не се е укривало.

“Искам по-лека мярка, за да продължа образованието си, уча право, работя в спедиторска компания, искам да бъда до семейството си”, каза Йоан. Родителите му не бяха в залата.

Съдът обаче не го пусна на свобода, защото имало достатъчно доказателства за вината му.

Той може да обжалва пред Софийския апелативен съд.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
1
 
35
 
! Отговори
Петърчо преди 7 години
Това че имаш богати родители които те глезят с почивки в чужбина и собствена кола на 18-се години факта че баща ти може да те извади от повечето глупости в които можеш да затънеш лесно може да се окаже капан за млад човек. Скуката при младите е опасно нещо комбинирано с това което написах преди. Решил е да покачи малко адреналина като ограби някакъв младеж. Само че не е очаквал въпросния да окаже чак толкова съпротива. Липсата на съвест и ниското самочувствие са опасна комбинация.
188
1
 
52
 
! Отговори
Кой? преди 7 години
Кой позна убиеца и мълчеше?Всички!Каква морална деградация!Точно по това време Миленчито Дамянова пледираше за финансиране на частните училища от държавата.За да отглеждат такива ***!
187
1
 
32
 
! Отговори
Петърчо преди 7 години
Син на богат полицай. И се чудите защо съучениците не го издали независимо от това че можеш и да подадеш анонимен сигнал? Щом могат да засекат кой от къде се е обаждал по ГСМ със сигурност може да се разбере и кой е въпросния анонимен подал сигнала че знае кой е убиеца. За разлика от убиеца брат му явно има съвест и това е причината да свидетелства срещу него. Не е предател защото явно убиеца не само че няма съвест ами и се е опитал да промени външния си вид за да не бъде разпознат.
186
1
 
39
 
! Отговори
Марин преди 7 години
До ХитскиЗащо не се пишат огсъствия в тази частна гмназия ?????? Пълен произвол- получават пари от родителите, получават пари от държавата и правят каквото си искат- как во е това да знаеш, че съученикът ти е убиец и да си траещ - ами това е прстъпление ! Малолетни ли- маломегни, но вече изпечени лъжци и то заедно с учителите и директорката.
185
0
 
48
 
! Отговори
Учителка преди 7 години
До АнонименМалко след инцидетга в училището, в което работя, дойде разпореждате да се прегледат всички дневници за отсъствия в този ден, беше показана снимката от камерата на гимнзистите. Сещаге ви е с каква безтговорност изпъква това частно училище- директор, учители и ученици прикриват убиец! Да се закрие училището - има повоз и причина за това ! Да се лишт преподавателите от право да упражняват тази професия- тя е за оргамотяване на децата, за възпитаване на добродетели , а не за укриване на
184
7
 
14
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
Тиквонии, Цецо, Бъчварова и онзи Костов - така го риформирахте това Ме Ве Ре , че е супер...покровителстване на престъпността....а най-голямата престъпност в парламента и МС.
183
2
 
14
 
! Отговори
Хитски преди 7 години
"цяла гимназия е знаела" какво е знаела цяла гимназия, а? Че този е извършил убийство?
182
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не можеш да на мериш черна котка в тъмна стая, особено ако я няма вътре.Очевидно е, че НЕ СА го търсили. Докато е станало невъзможно да го прикриват, и то не щото нещо друго, ами да не ги наклепат домогващите се до постове и властови позиции. Има канали за дрога, коли, органи - с покровителство по-малко от министър не става.А тате е бил ... митничааар. Почва ли да ви светва?
181
5
 
9
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 7 години
До 217! Мътен ти е герберския мозък.Клипа се обработва и се вижда даже марката на маратонките.Достатъчно е било някой кухар да се разходи до кортовете на Левски.Айде ,бегай гърбушко.
180
1
 
27
 
! Отговори
Русофиль ГУРБЕТЧИЕВ преди 7 години
ЦЯЛАТА НАЦИЯ Е ПРЕСТЪПНА ! СЪУЧЕНИЦИ И УЧИТЕЛИ ЦЕЛИ 2 Г. НЕ СИГНАЛИЗИРАТ В ПОЛИЦИЯТА И УКРИВАТ ЕДИН УБИЕЦ ! АДВОКАТИТЕ ПЪК ПРАВЯТ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО УБИЕЦЪТ ДА НЕ ПОЛУЧИ НАКАЗАНИЕ ,ДОРИ МУ НАПОМНЯТ ,ЧЕ ИМА ПРАВО ДА МЪЛЧИ И ДА НЕ КАЗВА НИЩО НА СЛЕДОВАТЕЛИТЕ ! *** НАЦИЯ !
179
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя мамин златен, при всички така известни обстоятелства, И АКО Е ВИНОВЕН, ако вземе по-малко от двадесетка, направо си е за бунтове и метеж в София.
178
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
искам да бъда до семейството си, каза Йоан..............а убитият георги? той не би ли искал?
177
5
 
30
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 7 години
"Как полицията стигнала до убиеца?" Много просто ,с чакане.Не разбрахте ли?Две години са работили ,докато един ден едно младо момиче не издържало и издало престъпника.Две години половин София е знаела и е чакала някой дебелак да си мръдне зад.ика.През това време Цецо Физкултурника накара Веско Потния да напише химн за полицията.И Потния запя и прибра един тлъст хонорар.
176
0
 
29
 
! Отговори
Нема такава държава преди 7 години
20 месеца след убииството залавяме престъпника като през цялото време знаеха класната целия клас всички роднини , оръжието го намираме на метри в някаква шахта,която трябваше вече МНОГО отдавна разледващите да са намерили, виновния иска да си живее свободно за да си завърши образованието, да си е в къщи и т.н. и накрая беге съда който нищо не върши ще го осъди една година.
175
6
 
27
 
! Отговори
Офф ,да се омитат преди 7 години
Не разбрах какво е правило МВР-то на Бъчвата и секретаря Гошо? В крайна сметка убиеца е издаден от приятелката на жертвата.Колко хора са взимали заплати за да не правят нищо? От снимките се вижда че убиеца носи раница с тенис ракети.Тенис кортовете са на 100 метра от пейката.Егати полицията.ЗАКРИВАЙ ГЕРДЖИКОВ! ВСИЧКИ ГЕРБЕСТИ НАЗНАЧЕНИЯ ДА СЕ ОТМЕНЯТ!ДЪРЖАВАТА СЕ НАПЪЛНИ С ПРАЗНОГЛАВИ КАЛИНКИ!
174
1
 
16
 
! Отговори
Троя преди 7 години
".....не народ, а М.Ъ.Р.Ш.А" !
173
3
 
33
 
! Отговори
Троя преди 7 години
Сега става ли ви ясно,защо Дякона е стигнал до София с конвой от три-четири въшливи заптиета, и не се е намерил дори един българин,който да се опита да го освободи!"....не народ, а ***"!
172
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всучки плюят полицията. Не че са цвете. Но за мен най- потресаващото е, че цяла гимназия е знаела включително учители и никой не се е обадил.Дето казва един колега по- долу - направо закривайте държавата.Доколкото знам всеки, който укрива престъпник подлежи на съдебно преследване!
171
3
 
18
 
! Отговори
Рая преди 7 години
До Мария Причината,толкова хора да мълчат, е проста-страх! Свидетелите са били наясто, че законът не е на страната на правото, а на силата. Няма какво да се бием в гърдите и да обвиняваме! Кой знае и ние как щяхме да реагираме?!
170
4
 
18
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Какво са правили две години тъпите милиционери?Няма ли кой да им потърси сметка?