Как полицията стигнала до заподозрения за убийството на Георги?

В съда стана ясно как е разплетено убийството
Обновена: 25 фев 2017 09:30 | 25 фев 2017 09:28, Елка Василева
287
Как полицията стигнала до заподозрения за убийството на Георги?
Снимка: Булфото

Приятелката на убития в Борисовата градина Георги Игнатов сигнализирала в полицията, че “самотният бегач” от записите и заподозрян за престъплението е Йоан Матев.

Тя научила името на момчето от съученичка на Йоан, пише „24 часа“. Момичето, което се представило като Стефания, се свързало с Лора чрез свой познат. На срещата то съобщило, че е разпознало издирвания от МВР за убийството на Георги.

След това Лора подала сигнал в полицията и така криминалистите започнали да следят 19-годишния Йоан Матев.

Как се е стигнало до разплитането на убийството, извършено на 2 юни 2015 г. в Борисовата градина, стана ясно в Софийския градски съд в петък, когато се гледаше мярката за неотклонение на Йоан.

Още по темата

Йоан признал за убийството пред по-малкия си брат Марсел още около 12 ч. на 2 юни 2015 г., се разбра в съда. Двамата братя играели тенис на стадион “Васил Левски” всеки ден от 10 до 12 ч. и следобед. На 2 юни обаче Йоан не отишъл с брат си на кортовете, защото искал да се “помотае”.

В края на тренировката около 12 ч. позвънил на Марсел и му казал, че е в района, но не казал защо е там. След разговора Марсел влязъл в съблекалнята да се къпе. Минута по-късно при него дошъл Йоан и го извикал настрани. Казал му, че “станала грешка”.

“Исках да му взема парите, но случайно го намушках с нож”, признал той пред Марсел. После казал, че изхвърлил ножа в шахта, а дрехата си - в кофа до албанското посолство.

Двамата братя и техен приятел тръгнали по бул. “Драган Цанков” към пазара на Римската стена, където яли сандвичи. Минути по-късно минали отново покрай Борисовата градина и видели много полицаи в района на конната база, но не спрели. Продължили по пътя си.
В 14 часа Йоан се появил в частното училище, където учел, въпреки че този ден пропуснал уроците. Негови съученици го видели да си мие лицето. А на дясната страна на челото имал рана.

Ученици, преподаватели и директори на частното училище “Езиков свят”, където Йоан учел, го разпознали на записите. “Те дори коментирали помежду си”, каза съдия Ралица Манолова от Софийския градски съд.

Дни след убийството преподавателка на Йоан му поискала да представи извинителна бележка за 2 юни 2015 г. В училището нямало практика да се пишат неизвинени отсъствия на учениците и да се носят медицински бележки. Въпреки че всички ученици разпознали Йоан като “самотния бегач”, никой не съобщил в полицията. По време на разпитите криминалистите ги питали защо година и половина са крили истината.

Клетка на мобилните оператори засякла, че по време на убийството джиесемът на Йоан, който той ползвал през 2015 г., бил в района на Борисовата градина. Тя показала, че в 11,42 ч. момчето е било около пейката, където е открито тялото на Георги Игнатов.

В 11,43 ч. Георги говорил с приятелката си Лора, с която имали среща в парка. Успял да ѝ каже, че е наръган. В 11,43 ч. камера в района на убийството заснема момче. Друга камера, отдалечена на 36 метра от мястото на убийството, го заснема да тича, стана ясно на делото.

Според прокуратурата убийството е извършено за около 20 секунди.

Шахтата, в която Йоан хвърля ножа, е само на метри от БНР. Тя обаче попада в мъртва точка за камерите на сградата. Те са заснели Матев буквално на 3 метра от нея, но след това младежът излиза от кадър.

Конкретни факти, че камерите са заснели Йоан, не съществуват по делото, опонира един от адвокатите му Станислав Гюров.

Според него братът Марсел не бил запознат с правата си преди разпита. Криминалистите не му обяснили, че като близък роднина има право да мълчи.

Съдия Манолова му отвърна, че от протокола за разпит става ясно, че 18-годишният младеж е бил добре запознат с правата си.

Другият му защитник Илия Илиев пък изтъкна, че Матев е спортист - тренира бокс и тенис, затова всеки ден е бил в Борисовата градина и било напълно възможно камери да го заснемат.

Според защитниците му момчето не се е укривало.

“Искам по-лека мярка, за да продължа образованието си, уча право, работя в спедиторска компания, искам да бъда до семейството си”, каза Йоан. Родителите му не бяха в залата.

Съдът обаче не го пусна на свобода, защото имало достатъчно доказателства за вината му.

Той може да обжалва пред Софийския апелативен съд.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
0
 
35
 
! Отговори
до 184 преди 7 години
Семейството на Йоан е известно с това, че от години редовно тормозят съседите си, като запречват изходите на чуждите гаражи и улицата, на която живеят с колите си, въпеки молби, скандали и оплаквания до полицията.Освен това, не са плащали таксите за обучение на синовете си в Ерих Кестнер. Защо ли...Определено, не е от липса на пари. Те просто не смятат останалите за хора!!!
168
1
 
29
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Как полицията стигнала никак отново нищо не са правили в продължение на две години ако не са били децата да сигнализирят щаха да прекратят следствието срещу неизвестен извършител!
167
1
 
42
 
! Отговори
Ганьо Балкански преди 7 години
Две години се издирва убиец при наличие на записващи камери.От тази измислена ''държава'' нищо НЕ става.Закривай!!!
166
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голяма работа е нашата полиция , управлявана от Бъчвата.Ако брат му не го беше издал , още щяха да "работят" по случая.Половин София знае кой е убиеца ,само МВР-то на гербавите не знае и събира доказателства.Къде е оня тиквар секретаря Гошо Златния , дето се прави на репресиран?
165
0
 
55
 
! Отговори
Лофти преди 7 години
На тия хора от училището не трябва ли да им се потърси наказателна отговорност за укриване на убиец?
164
0
 
53
 
! Отговори
nina преди 7 години
Ама този си е чист психопат!Че и в частно училище,тренира тенис,а ходи да джоби хората в парка..Баси ***,трябва да бъде съден като възрастен!!
163
2
 
38
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Жалко за убитото дете.Този Йоан ще се оправи и след 2 години ще продължи да учи право.Лошото е ,че след това същия човек ще прилага правото и ще защитава нашите права.Това е възможно само в Герберистан-страната в която мутрите са на власт , а някаква нагла среднокалибрена мутра иска да управлява трети мандат ,въпреки че два пъти е гонен от управлението.
162
0
 
49
 
! Отговори
ист преди 7 години
Половин София е знаела кой е убиеца, включително и полицията. Явно полицията го е търсила, но е гледала да не го намери.
161
0
 
42
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
ГОСПОЖО СЪДИЯ ЧЛ.205 ОТ НПК ВИ ЗАДЪЛЖАВА ДА ПОСОЧИТЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ЛИЦАТА КОЙТО СА ПРИКРИВАЛИ ПРЕСТЪПНИКА,ДИРЕКТОРКАТА,СЪУЧЕНИЦИТЕ МУ,ЗАЩОТО ТЕ НОСЯТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ.
160
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доколко имотността и образованието са нещо добро? Частно училище, до един - богати, нито един - порядъчен. Страхливци и подлагачи.
159
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересен извод от цялата дандания, който е важен за всеки от дежурната шай.ка, който се гласи да управлява страната. Хората толкова не се отъждествяват с жалкото подобие на държава, в което сме се превърнали, ЧЕ ДВЕ ГОДИНИ МЪЛЧАТ ЗА УБИЙСТВО, чийто извършител е разпознат. Може би защото:-станеш ли свидетел, почват заплахи по телефона-натиск от "полюцаи"-натиск от съдии-от мутриВсеки знае, че имаш ли пари над определен минимум, закон не те лови.ТОВА НЕ Е НАШАТА ДЪРЖАВА.Страхувайте се.
158
1
 
55
 
! Отговори
Мария преди 7 години
Откакто прочетох, че "Ученици, преподаватели и директори на частното училище Езиков свят, където Йоан учел, го разпознали на записите. "Те дори коментирали помежду си, каза съдия Ралица Манолова от Софийския градски съд", еееее, повярвайте, умът ми отказва да го асимилира. Не мога да разбера защо са го криели. Не ги разбирам тези хора. В Германия като те видят да хвърлиш нещо дребно не където трябва, веднага сигнализират съответните органи. А тук??? Тук огромно количество хора крият УБИЕЦ!
157
0
 
47
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
В Крайна сметка излиза че приятелката му Лора е разкрила Убийството на пук на грандиозното разследване,хилядите проверени хора и може би милиони изхарчени за разкриването на това убийство.Аз ако съм на мястото на тези "спец" полицай най-малкото ще ме хване срам!
156
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Частна езикова гимназия.... Очакваш да наемат Марковски, но явно не им е бил по джоба.
155
1
 
39
 
! Отговори
th преди 7 години
Изобщо няма да се учудя ако цялото училище е знаело. Дори и да не са били сигурни са можели да го посочат на полицията вместо МВР да разпитва 1000 човека. Но що за общество сме?! Що за учители и директор са това? Да кажеш децата/съучениците може да ги е било страх, но останалите?! Толкова ли е ниско доверието в МВР, че да те е страх да им покажеш извършител на престъпление!
154
0
 
34
 
! Отговори
много халтави има преди 7 години
Я да питам, може и никой да не се сети да проверява. Има ли връзка между директорката Василка Николова и маминка на този на снимката през една псевдо масонска ложа в София? От тези хахавите клубове, "кукуригу, звездите ми говорят".
153
27
 
3
 
! Отговори
До 160 преди 7 години
Хора, тенисът е безумно скъп спорт. Една нормална ракета е поне 300 лв, да не говорим за дрехите, маратонките и самите тренировки. Този е посещавал и частно училище, зНачи техните са имали пари. Защо същия тогава ще иска да Джоби друг човек.-------Ами самозащита, онзи заклания също е от богато семейство и е парадирал със скъпи дрехи, телефон и т.н. Като нищо може да се окаже, че онзи му е налетял и Йоан го е заклал. На мен също са ми скачали в парка само защото съм бил гледал някой и яде бой.
152
2
 
26
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
ПЪЛЕН ПРОВАЛ НА ЧЕНГЕТАТА,ГЕОРГИ КОСТОВ,ГЛАВНИЯ СЕКРЕТАР САМО ЗА ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ МАХНЕ,НЕКЪДЪРНИК ТЪКЪВ АКО ИМАШ МАЛКО ДОБЛЕСТ,ИЗЛИЗА,ЧЕ ЕДНО МОМИЧЕ ВИ Е СВЪРШИЛА РАБОТОТА,САМО ДА ПЛАЧЕТЕ ЗА ЗАПЛАТИ.
151
0
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
До АнонименЗащо намесваш ценностите-евро-атлантически или пролетарски,др.Анонимен?Тук е гнило друго-защо се осветяват лица с техните имена,помогнали да се стигне до убиеца/вярно,некоказан все още/.Вероятно журналиста фиксира обектите-вади си хляба,човекът-на следващите си кървави репортажи,защото нищо чудно след време някой да реши да дири сметка защо и кой е пропял след година и половина,та му е създал проблеми.И без това/ако го докажат/ще лежи малко,колкото да усъвършенства занаята.
150
0
 
21
 
! Отговори
ноне преди 7 години
Не мога да повярвам, че има толкова хора който са го подозирали и никой не се е обадил в полицията. Всички са луди!