МОН се среща с общините. Ще има ли по-добра лекарска помощ в училище?

Пращат психолози в училището на починалата четвъртокласничка
30
МОН се среща с общините. Ще има ли по-добра лекарска помощ в училище?
Снимка: архив, БулФото

Просветното министерство изпраща психолози в 52-о основно училище в София, където стана трагичният инцидент с четвъртокласничка.

Детето почина вчера, а преди да се почувства зле, е било ритнато в корема от съученик. Все още се чака заключението на съдебно-медицинската експертиза, която ще посочи конкретната причина за смъртта на момичето.

До късно през нощта в сградата на 6-то РПУ в София беше разпитван съученикът на починалото момиче, който я е ударил, както и почти всички деца от класа, станали свидетели на сбиването. Обяснения са дали директорът на училището и учителката, която е водила занятията. 

Още по темата
Тепърва ще се изяснява дали линейката, извикана в училището, е закъсняла.

Във вторник министърът на образованието и науката Николай Денков ще се срещне с ръководството на Националното сдружение на общините в България. Ще се търсят общи решения за подобряване на охраната и видеонаблюдението в училищата, както и за осигуряване на ефективна медицинска помощ на територията на учебните заведения.

Психолози от националната мобилна група към МОН започват работа в училището в понеделник сутринта, съобщиха от ведомството.

Те ще осигурят подкрепа на децата в групови и индивидуални разговори. На специална среща с педагогическия персонал експертите ще дадат насоки за наблюдаване и справяне с посттравматичния стрес сред учениците през следващите дни.

Психолозите са готови да окажат помощ на родителите на починалото момиче. При желание от страна на семейството те ще работят и с другото дете, замесено в инцидента преди смъртта на четвъртокласничката.

Освен психолози, в училището отиват и експерти на Регионалното управление на образованието в София град, които ще изяснят всички детайли по организацията и протичането на учебния ден във вчерашния петък.

При необходимост ще бъде разпоредена проверка на дейностите в 52-о ОУ по механизма за противодействие на училищния тормоз между децата и учениците в училище. Към темите на предварително планираните проверки на МОН в училищната мрежа през март т.г. ще се добави и изпълнението на този механизъм.

От министерството изразяват най-искрените си съболезнования към родителите и близките на починалото дете. 

 


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Странник.Бг преди 2 години
Кога ще се върне старият авторитет на даскалите ...
27
0
 
0
 
! Отговори
нн преди 2 години
Ne, nqma da ima!
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма наказания за непослушните ученици
Сега във всеки клас линейка ще искате
Ами те утре може са почнат да носят оръжие.
Мон пак ще каже, че децата имат право
25
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До Бай ***

ПОКАЗАЛКАТА ВЪРШЕЩЕ МНОГО ДОБРА „ПСИХОЛОГИЧЕСКА„ РАБОТА НЯМАШЕ КАМЕРИ ИМАШЕ ДИСЦИПЛИНА В ЧАС МУХА ДА БРЪМНЕ СЕ ЧУВАШЕ А СЕГА ПОРНОГРАФИЯ НЕ ОБРОЗОВАНИЕ
24
0
 
5
 
! Отговори
СЕТРИТЕ преди 2 години
До АноАнименАми иди работ на почти минимална заплата!Ьз предпочитам друга работа,по-добре платена!Сестри и лекари скоро НЯМА ДА ИМА и то -НЕ САМО в училищата!
23
0
 
5
 
! Отговори
сестричка преди 2 години
До Анонимен
Ти би ли работил за 540 лв?Или като ти плачат децата за храна ще отидеш да чистиш офиси за 1000 лв на месец?Заплатите не са вдигани от когато е ГЕРБ!
22
0
 
7
 
! Отговори
сестра преди 2 години
До Педагог
Сестрите са на 540 лв заплати и това ги принуждава да напускат работата си и страната!В провинцията вече НЯМА медицински сестри.Тази професия изчезва заради безхаберието на управлявашите
21
0
 
7
 
! Отговори
Бай Хой преди 2 години
Не им трябват психолози, трябва им дсциплина в училищата. И добри учители им трябват
20
0
 
7
 
! Отговори
абсурдистан преди 2 години
Абе ***,проблема не е в лекарите ,кво -да се тепат децата и да има веднага лекар ?
Проблема е в нашето общество - Няма Морал ,Няма Възпитание,Нама любов към ближния !
докато върхушката се дърлят за парата народа издивя
19
3
 
6
 
! Отговори
Педагог преди 2 години
А в детските градини кога ще има лекар и медицинска сестра?? Не е ли потресаващо 3-4-5-6 годишни деца да са без лекар? А сестрите до колко работят..май пак до 16:30 ч.! И какво правим???
18
0
 
7
 
! Отговори
ОЛИ.ГО.ФРЕ.НИ преди 2 години
СЛЕД ДЪЖД-----КАЧУЛКА!!!!
СЕГА ВЕЧЕ ---МОЖЕ И НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ДА СИ НАПРАВИТЕ ,БЕ...ХА,ХА,ХААА
17
0
 
10
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
При скъсан далак, и хирург да има в даскалото няма да може да помогне.
16
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 15 А армията не е ли добре да вкараме в училище? Аре и даскалите малко да се напрегнат, а да не прехвърлят топката!
15
0
 
15
 
! Отговори
до 16-ти преди 2 години
Когато завърших аз ,около 25 лекари започнахме работа в града в който живея.За последните 10 години обаче дойдоха 6 лекари от които остана само един.Медицинските професии -сестри,акушерки,фелдшери,лекари са непрестижни защото заплащането е ниско,възможност за развитие няма и затова много малко хора завършват!Годините оплюване и охулване на медицинските кадри ще доведат до това,че няма да има кой да ни лекува.Та не се чуди защо в училищата няма сестри или фелдшери.Няма и няма да има!
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как може да няма мед. лице в училище? Някога по лошия соц. това беше немислимо. Лекар и стоматолог имаше във всякп училище през целия ден.
13
2
 
30
 
! Отговори
родител преди 2 години
Учителите не могат да сложат ред в училищата! Те са там, за да наливат знания на децата, но се оказва, че трябва да се борят с тях, за да ги разтървават, трябва да ги накарат да слушат в час, което пак е невъзможно! Представа си нямате как протича денят на един учител, когато има 6 часа и е дежурен в коридорите! Полиция трябва във всяко училище, не само лекари и медицински сестри! Редът в българско училище е вече извън контрол!
12
1
 
19
 
! Отговори
Не преди 2 години
Краткият отговор е: НЕ, НЯМА ДА ИМА!

България е разсипана след 7 годишното управление на Мутрак Борисов. Родината ни успя да преживее комунисти, седесари и монархисти, но гербероидите я доубиха. Анархия, бедност и корупция - това е наследството, което ви остави Тиквата. Той пък стана милиардер. Просто перфектно.
11
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човешкия живот не значи нищо в БГ, насилието е ежедневие, децата го попиват на подсъзнателно ниво и инстинктивно знаят, че това е начина за оцеляване. Тренират за живота, така че затова са такива.
10
1
 
30
 
! Отговори
До 33 преди 2 години
Преди отговорни директори и учители драги, ОТГОВОРНИ РОДИТЕЛИ! ПЪРВИТЕ УЧИТЕЛИ НА ЕДНО ДЕТЕ СА РОДИТЕЛИТЕ! Няма как учетелите да пресъстват постоянно при децата! Ако го ударят след училище, тогава пък кой ще е виновен! Ако се възпитат тези деца както трябва, първо от родителите...това ще е най-голямата мярка! Сега децата вместо да разделят приятелите си, искат умишлено да има бой и снимат с телефони!
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
абе т.ик.веници
при мръсните комунисти всяко училиеще имаше доктор и мед сестра а в гимназиите и стоматолог- бягхме от часове като ходехме на доктор
сега ви направиха на индианци - и идва крайното решение
ако не знаете термина не е на хитлер а на американски военен и означава унищожение на всички индианци - така че приготвяйте се