В 52-ро ОУ: Когато детето казало, че го боли корем, нямало медик

Директорът на училището: 30 минути чакахме линейка
25 фев 2017 12:38, Елка Василева
134
В 52-ро ОУ: Когато детето казало, че го боли корем, нямало медик
Снимка: архив, Булфото

Инцидентът, при който 11-годишно момиченце почина след сбиване в 52-ро ОУ "Цанко Церковски",  е станал по време на междучасие, когато учителката не е била в класната стая.

 Директорът на училището в столицата Данчо Калапиш разказа пред Нова тв, че след инцидента детето не се е оплакало, че не се чувства добре.

  "Никакви признаци не е имало момиченцето на дискомфорт. Едва към 16.30 часа учителката е забелязала, че има промяна в настроението на детето и решава да го заведе до лекарския кабинет. Преди това тя е знаела, че имало инцидент, но не е имало признаци на видим проблем у детето", разказа директорът.

Още по темата

"В  16.30 часа в училището вече няма медицински специалист. Аз извиках спешна помощ, след като детето загуби съзнание и си глътна езика. 30 минути чакахме линейка. В рамките на тези 30 минути детето си гълташе езика три пъти.  Първият път езикът беше изваден от охранителя, а вторите два пъти – от родителите на момиченцето", обясни той.

"Нашето училище има право на медицински работник, който да работи 4 часа в училището. От бюджета на училището плащаме на медицинската сестра да работи още 4 часа, но тя работи от 8.00 до 16.15 часа. Това е много голям проблем във всяко училище с по-малко от 800 деца", коментира директорът.

"До 14.30 часа с децата бяхме навън. След това имаше междучасие. Когато се връщах от учителската стая, момиченцето ми обясни, че са се сбили с момчето. Тя го е ударила и той я е ритнал в корема. Тя не ми даде индикации,че й е лошо", разказа учителката Ваня Блъскова.

"Беше разстроена от това, че са се скарали. Помоли ме да я преместя на друг чин. Аз говорих с момчето и му направих забележка и след това започнахме часовете по самоподготовка. Към 16.30 часа видях, че момичето не е в настроение, отидох при нея и тя ми каза, че я боли корема", обясни учителката.

"За случката са информирани психологът ни и регионалното управление, предвижда се мобилната кризисна група да влезе в клас още в понеделник", заяви директорът на училището Динко Калапиш пред bTV.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Синът ми е 1 клас и трябва задължително да бъде на училище от 8 до 17.и 30 ч.. Ако е лошо времето цял ден са в класната стая.Представяте си каква е атмосферата нали?27 деца затворени 9 часа в задушно помещение ,не само ще са агресивни, но и ще полудеят.Предложението ми е след като си напишат домашните децата по желание на родителите да си ги взимат без да търсят извинители бележки за останалите безсмислени 2 часа
81
4
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
u nas medicinata e na takova nivo 4e xorata vzexa da umirat ot takiva bolesti koito se lekuvat varnaxme se v 19 vek
80
4
 
13
 
! Отговори
случаен преди 7 години
все си мисля,че тази западно-евро-американска ценностна система ни докара до състояние да не можем да се понасяме и да се изтребваме взаимно,не че източната е много стока,но поне не ставаха такива трагедии толкова често.... няма ли малко страх от нещо демокрацията не чини пет пари....
79
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам кой крив кой прав, но лекари няма и няма да има . Бихме ги , псуваме ги не им давахме нормални заплати и т.н. Сега който може замина за чужбита , а тук останаха пенсионерите или некадърните. Продължавайте да си пишете простотиите , но няма кой да ви чуе .
78
0
 
10
 
! Отговори
Соц преди 7 години
До Сърдечен поздравВ ТВУ се отиваше с присъда, а не с два шамара от другарката.
77
9
 
8
 
! Отговори
До 91 преди 7 години
Колега,има хиляди начини да се организира работата така,че учениците да са "под око".Нека да не си търсим оправдания!Съдбата на педагога е да бъде винаги с децата,на лекаря-до болния...но така ли е на практика?Всички се бърократизирахме и дехуманизирахме!Друг е въпроса,че учителите са сред маргиналите на обществото,заедно с пенсионерите,ромите...!"С трици маймуни...!"Е,няма да стане така!Кой в България работи за 500-600-тин лева!?
76
1
 
0
 
! Отговори
До 89-ти преди 7 години
Ами окей, кажи как е било. Това по думите на баща ми, който също е бил 6-ти клас преди 10.XI.89, и е бил в училище, от което двама са били наказани по такъв начин.
75
4
 
13
 
! Отговори
до Ням 2 преди 7 години
Не е вярно.Има дежурни учители за всеки коридор.Няма как обаче да виждаш и какво става по стаите.При началните е по-лесно,но в горен курс учителят трябва да отиде в учителската стая,за да остави дневника и да вземе този за следващия си час.Обикновено там нещо го и сюрпризират с някаква бумащина,която трябва да се свърши в срок;или пък в междучасието трябва да подготви заветната бележка за детски,за която е помолен предходния час.
74
7
 
13
 
! Отговори
Ням-2 преди 7 години
Извън параграфите мога да ви опиша картината в едно съвременно училише.През междучасията /да не говорим за часа/ по-големите ученици "се движат" по коридорите и стълбите на хунски вълни-да не си на пътя им.По-голямата част от учителите не са при децата ,а пушат цигари извън училище или в хранилищата/които вече и не стават за нищо друго/.В класните стаи и коридорите е пълен хаос.Директорът и заместниците му са някъде.А във всеки буквар по педагогика пише,че в тази възраст решаващ е прекия контрол
73
4
 
22
 
! Отговори
Ням преди 7 години
Горкото момиченце,то е търпяло и понасяло ,както целия български наречен народ!Бил съм 12 години директор на СОУ от детска градина до 11 клас/ 1349 ученика/ и ви казвам,че по закон отговорност за здравето и живота на учениците,когато са в училище носи единствено директорът на училището и никой друг.Той е следвало да организира работата в училището така,че да бъде защитен всеки един ученик и учител-законови средства за това и
72
6
 
24
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
Малкият бияч е усвоил евроатлантическите ценности.Не случайно Плювналиев натъртваше на тях.
71
5
 
52
 
! Отговори
Az преди 7 години
Работя в детски градини. Толкова разлигавени са днешните деца, които родителите поощряват да се бият. И естествено ако им се скараш идват да се разправят с учителя. До това води НЕВЪЗПИТАНИЕТО на така нареченото мнозинство родители в днешно време! И там работят учители, повтарям Учители!, а не звероукротители!!
70
5
 
12
 
! Отговори
Сърдечен поздрав преди 7 години
Сърдечен поздрав, да. На кр.ивата джука Кунева и на ку.хоглавия мер.завец Москов. Даа... лично аз съм 6-ти клас ритали са ме доста пъти и нашето даскало е сигурно едно от малкото със общопрактикуващ лекар. Да, стар човек, но го има. И като ида при тоя стар човек, получавам помощ. А и в доброто старо НРБ процедурата е била следната: Два шамара от другарката и оттам директно в ТВУ-то при мангалоидите. А сега ще се влачат едни кръгли маси, педагогическа стая... а-у. Без коментар по повод душманина.
69
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мда, сега ще се окаже, че тя първа го е набила, момчето е действало при самозащита, а момичето не е починало от удара, просто така се е случило да й се пръсне далака докато я ритат. Гледали сме го вече този филм. И докато няма осъдени, ще продължаваме да го гледаме. Ако се чудите кой е виновен в случая, мога да ви ги изредя: родителите на малкия убиец, директорът, защото не е осигурил дежурен учител на етажа, който да следи дзверовете в междучасия и бърза помощ, че са закъснели с половин час.
68
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
имам си мечта законите ни да са като в арабските страни а и при нас по царско време демокрация -това е престъпници на власт
67
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 79От коментара ти личи, че си абсолютно неграмотно момченце.
66
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 77Доста глупав коментар! По спомени управляващ беше ББ, а Орешарски го свалиха едни платени протестиращи! та кой е виновен управлявалият 1 година или примата с 8? Риторичен въпрос, тъй като по коментара ти си личи че си едно от маймунчетата на примата. Та тогава не се учудвай, че сме като в джунглата!
65
10
 
16
 
! Отговори
Валка преди 7 години
До Анонимен 72,Голям тъпчо си .Какво е виновна ГЕРБ или която и да е партия?Родителите не са си възпитали децата.За всичко са им виновни учителите.В училищата според мен трябва в свободното им време да им намират работа , да ги ангажират с почистване на двора , да си почистват стаите ,да правят лицеви опори като в казармите за да не им остава време да се бият и да вършат безобразия.
64
2
 
16
 
! Отговори
Работно време ! преди 7 години
Осем часа работно време на сестрата с 15 минути почивка? Това е "мижи, кьорчо, да те лажем" ! НИКОЙ не почива само 15 минути, както и никой медицински работник не седи в училище осем часа! ако иамше нормална почивак от 30 минути за обяд, ФИКСИРАНА в договора, а не измислени 15 минути, за да си тръгне по-рано, ТРЯБВАШЕ ДА Е В КАБИНЕТА СИ В УЧИЛИЩЕТО ! ДИРЕКТОРЕ !!!
63
5
 
12
 
! Отговори
Ии преди 7 години
На 7 годишните малките междучасия са по цели 15 минути в които никой не ги пази. Тичат като бесни и се боричкат, карат , бият, сдобряват и като се върне учителката за следващия час се нареждат на опашка да се оплачат всеки от другарчето си. Оставят ги на самоконтрол.