В 52-ро ОУ: Когато детето казало, че го боли корем, нямало медик

Директорът на училището: 30 минути чакахме линейка
25 фев 2017 12:38, Елка Василева
134
В 52-ро ОУ: Когато детето казало, че го боли корем, нямало медик
Снимка: архив, Булфото

Инцидентът, при който 11-годишно момиченце почина след сбиване в 52-ро ОУ "Цанко Церковски",  е станал по време на междучасие, когато учителката не е била в класната стая.

 Директорът на училището в столицата Данчо Калапиш разказа пред Нова тв, че след инцидента детето не се е оплакало, че не се чувства добре.

  "Никакви признаци не е имало момиченцето на дискомфорт. Едва към 16.30 часа учителката е забелязала, че има промяна в настроението на детето и решава да го заведе до лекарския кабинет. Преди това тя е знаела, че имало инцидент, но не е имало признаци на видим проблем у детето", разказа директорът.

Още по темата

"В  16.30 часа в училището вече няма медицински специалист. Аз извиках спешна помощ, след като детето загуби съзнание и си глътна езика. 30 минути чакахме линейка. В рамките на тези 30 минути детето си гълташе езика три пъти.  Първият път езикът беше изваден от охранителя, а вторите два пъти – от родителите на момиченцето", обясни той.

"Нашето училище има право на медицински работник, който да работи 4 часа в училището. От бюджета на училището плащаме на медицинската сестра да работи още 4 часа, но тя работи от 8.00 до 16.15 часа. Това е много голям проблем във всяко училище с по-малко от 800 деца", коментира директорът.

"До 14.30 часа с децата бяхме навън. След това имаше междучасие. Когато се връщах от учителската стая, момиченцето ми обясни, че са се сбили с момчето. Тя го е ударила и той я е ритнал в корема. Тя не ми даде индикации,че й е лошо", разказа учителката Ваня Блъскова.

"Беше разстроена от това, че са се скарали. Помоли ме да я преместя на друг чин. Аз говорих с момчето и му направих забележка и след това започнахме часовете по самоподготовка. Към 16.30 часа видях, че момичето не е в настроение, отидох при нея и тя ми каза, че я боли корема", обясни учителката.

"За случката са информирани психологът ни и регионалното управление, предвижда се мобилната кризисна група да влезе в клас още в понеделник", заяви директорът на училището Динко Калапиш пред bTV.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички даскали изкарват допълнително пари с дистрибуцията на разни парфюми и щампоани. Кой знае, къде даскалката е правила промоция на нов парфюм, вместо да си наглежда учениците. Докато децата са в училище, те са ОТГОВОРНИ за здравето и живота на децата! Точка! А не да мрънкат за големи заплати , щом работят по половин година.
21
3
 
6
 
! Отговори
Аз преди 7 години
И като нямало медик в училището какво? Какво могат да направят тези медицински сестри там?
20
0
 
23
 
! Отговори
бакшиш преди 7 години
Брех, таз спешна, 30 минути я чакали там, та това от Пирогов до Пушкин с бурканите е макс. 5-6 минути заедно с товаренето на екипа, тръгването и спирането !!! 3 км. право е, засрамете се, деца умират !
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ako e deteto ba deputati ministri vednaga schte ima i lejari i koli besobrasie e v bg s normalnite dezana bogataschite deza sa ok
18
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мед сестра ще разпознае симптомите на спукан далак ? Силно се съмнявам. Линейките трябва да идват за минути. Не виждам какво е толкова сложно в една сравнително малка държава. Предпочитам бързи линейки пред магистрали ако трябва да съм откровен ...
17
0
 
25
 
! Отговори
Какъв кошмар преди 7 години
Скарали се тя го ударила той я ритнал, но нямат право да се саморазправят! Конфликтите на тази възраст трябва да ги казват за разрешаване на учител/възпитател. Това да се втълпява ежедневно това правило.
16
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо трябва да има лекарски кабинет в училище? Трябва са има спешна помощ, която да идва за минути. Когато простотията управлява, това се случва. Живея в чужбина, четири училища и 3 детски градини почти едно до друго, няма лекар, мед. сестра...При подобен инцидент, а те не като рядкост повярвайте ми, линейната идва за няколко минути, а веднъж дойде и 90хеликоптер. Вместо да се плащат излишни пари на дремещи здр. раб., които с голи ръце нищо не могат да направят е добре да има истинска сп. помощ
15
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Софийските училища са претъпкани и нямат персонал и децата се изнервят а някои са и наркомани и търгуват за пари с наркотици.
14
16
 
39
 
! Отговори
Бау преди 7 години
За жалост тези неща се случват и се наричат "инциденти". Прочетох купища глупости. Детето било ***, психопат, за затвора и т.н Когато бях 1ви клас се гонихме с мой съученик и той, за да спечели ме блъсна в една врата. За половин сантиметър се разминах с извадено око. Лежах по болници и т.н Нарочно ли го направи ? Не, просто беше дете. Децата имат неоформена морална система. Сигурен съм, че детето не е ударило другото с идеята да я убие... Това е просто една трагедия :(
13
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво му пречи на медицинския работник да му плащат до 4 ч. а той да седи до края на учебния процес. Бързо се забравиха неплатените трудови, ученически и студентски бригади по 2-3 месеца в годината.
12
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лекари и линейки масово отказват защото не им плащат.
11
4
 
41
 
! Отговори
Колко просто! преди 7 години
До Анонимен 8Бравос! Те учителите преподават, пренаписват учебниците, че не струват, възпитават вместо мама и тате, играят ролята на полицаи за буйните ученици, щото полицията нищо няма да направи, на съдии за тежко провинилите си, щото съдът непълнолетни не пипа, какво ли не, остава и да лекуват болните деца и всичко ще цъфне и върже.Работата на няколко институции ще се изпълнява от учителите за 600 лева - просто и евтино.
10
7
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
на какво се чудите че нямало медик а какво стана сьс здравеопазванетопреди 27 години лек кабинети в училищата бяха закрити и кои се занимава стова само сдс реформата хаиде сега не пискаите всичко което се случва е в резултатна сдс и в мом служ министьр е от сдс
9
2
 
54
 
! Отговори
Марина преди 7 години
Странно е, че някои коментари бяха изтрити ... Не е моят, но все пак не е правилно. А относно учителите - освен, че децата са по 30 в клас, когато има дете с агресивно поведение те са безсилни. Нямат право да наказват и изключват ...
8
6
 
41
 
! Отговори
Пръстов отпечатък преди 7 години
На ви Москов, на ви Кунева!На ви делегирани бюджети от години!Децата в училище по цял ден, медицинското лице по 4 часа, училището едва успява да извади пари за още 4, краят на деня остава без медицинско лице. Сега се е случило в това училище, утре и без ритане ще се разболее детенце в друго.
7
1
 
38
 
! Отговори
Марина преди 7 години
Нямат право да транспортират детето без медицински екип. Вече ставаме като в Америка - някой може да умре, но не бива да бъде пипан, защото после обвиняват помогналия (съдят го например).
6
0
 
47
 
! Отговори
Ванката преди 7 години
До Анонимен 6И да е имало кола, в нашите вълчи времена, чуждо дете не се кара. Или ще те обвинят родителите, че им отвличаш детето /имахме такъв случай/ или после, че си виновен за смъртта заради неправилно транспортиране. Просто децата не е трябвало да са без надзор. Но при сбърканата ни система, няма начин един учител да е нонстоп с 30 деца.
5
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е нужно да има лекар в учлище.Какво ще направи ? Ще я оперира ли или ще и направи скенер в учлището ?Трябва да се обучат учителите.При проблем веднага се вика бърза момощ и се кара в болницата.В САЩ в бърза момощ не работят лекари а парамедици.Хора изкарали курсове, как се оказва първа помощ,как се стабилизита пациента,докато се откара в болницата.Това е истината.
4
5
 
22
 
! Отговори
КМ преди 7 години
До Анонимен 6Не може да се транспортира човече в предсмъртно състояние в кола. За това се иска линейка и специалист.Иначе - ами нямат коли повечето учители, ей тъй - нямат.
3
6
 
41
 
! Отговори
Демокрадция преди 7 години
Няма, я. Години наред въобще нямаше медицинско лице в училище. Демокрация, бако. Сега се мота по някоя сестра, най-много фелдшерка, която обаче често стои в гола стая, без апаратура, без основни лекарства. В случая на министерството му хрумна малки деца да стоят по цял ден в училище - до 5, ама медицинската сестра да стои до 4.