Двете страни на монетата: Ромските булки, заробени рано

Журналистът Кремена Будинова коментира темата в "Провокативно"
26 фев 2017 08:00,
51
Двете страни на монетата: Ромските булки, заробени рано
Кремена Будинова Снимка: Bulgaria ON AIR

Журналистът от ромски произход Кремена Будинова е гост на "Провокативно" по Bulgaria ON AIR на 26 февруари.

Кремена Будинова изгубва зрението си на 14-годишна възраст, но това не е пречка да завърши българска филолофия и радио журналистика.

Тя ще коментира темата за ранните бракове в ромското общество. Защо продажбата на деца булки продължава?

"Обръщам се към ромите – хора, не съсипвайте вашите дъщери, защото по-добре е момичето да не е обвързано, да преценява, да се вглежда, сама да избере онова, което ще й бъде в помощ, ще живее с този човек, ще споделя живота си. Вместо да я заробват рано и мъничка", обясни журналистката.

"Втората глава на това зло е, че ромките по принцип не познават другата страна на монетата. Другата страна на монетата това е другият свят – светът извън гетото. Много е важно ромката да излиза извън гетото, да погледне своите връстници, да види те как живеят и се реализират. Защото женитбата е много лесно нещо. Като стъпка е много отговорно и сериозно", сподели още тя.

Цялото интервю с Кремена Будинова гледайте в "Провокативно" в неделя от 10:30 по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
5
 
! Отговори
Помня ТВ-предаване, преди 7 години
посветено на тази журналистка. Тя е изгубила зрението си, защото била уцелена в главата с топка, ритната много силно от неин съученик.Тоест, и тук имаме жертва на вилнеещо, агресивно, непълнолетно чудовище.Пиша това, защото, докато учех в основното училище, ми се е случвало поне няколко пъти да видя как кипящи от енергия и агресия, едри, охранени 13-14-годишни момчета с все сила ритат футболна топка, нарочно целейки се в по-малко дете или в момиче. Не коментирам моралната страна на проблема.
15
1
 
4
 
! Отговори
Сп???нс преди 7 години
До бай ганюМного си прав , но проблемът ще се задълбочава защото от ден на ден ниско квалифицираната работа намалява ,а все повече хора не намират за важно да учат и като минат 20-те им е невъзможно да напуснат гетото. Имам съученици ,които учиха и завършиха Морското и сега си работят безпроблемно по цял свят , а други от мързел завършихме второстепенни университети и сега се мотаме кой продавач-консултант , кой алуминиева дограма , и кой в чужбина уж да печели някой лев.
14
2
 
3
 
! Отговори
бай ганю преди 7 години
трудно се излиза от гетото и от влиянието на културата която те заобгражда и си израсналтова е като да поевропейчиш българина седейки си в българия отхвърлен от европееца и по напредналияпри равни други условия ромът би бил много по добър от много не роми но условията му на интеграция са бавни и ограничени
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До български именаАко ромите са християни какви имена да носят ? Китайски ли? Щом са кръстени попът им е дал български имена.
12
1
 
9
 
! Отговори
до 20 преди 7 години
Не точно побългарени. При тях все още действа кастовата система. Родителите й са от по-заможните роми. Златари, калайджии, казанджии и т.н. Не всички роми ровят по кофите, крадат и паразитират. Така, че въпросната дама е малцинство в собствения си етнос.
11
4
 
7
 
! Отговори
български имена преди 7 години
От къде има чисто български имена Журналистката на снимаката , побългарени ли са тези роми нещо липсва информация в История на България
10
3
 
7
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Не разбирам защо ме трият...и банват!А иначе - сега разбра ли кога *** са нахлули в Европа, и България!Не е срамно да не знаеш - срамно е да не си признаваш!900 години...!!! А сега виж кога е османската инвазия!Опитай се - да си сигурен...преди да се излагаш!
9
0
 
9
 
! Отговори
Аз преди 7 години
До π Направо си пращат жените на пътя, а и сестрите :/
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е спокойно де, не ги слагаме всички под общ знаменател, само 70-80%
7
1
 
8
 
! Отговори
Циник до 18 преди 7 години
И твойта не е лесна! Какво ти остава? Купи си на пазара вярна ромка...или влез в манастир!
6
19
 
4
 
! Отговори
π преди 7 години
Един от плюсовете на ранния брак е, че се премахват предпоставите за блудство, проституция,
5
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега се прожектира филма "*** те ромлянuте не са виновни бе бате, дайте още пари да има"...Интеграция, детски, помощи, безплатен ток, безплатна вода, безплатни общински жилища, неплащане на данъци, преференции в законите, десетилетия на ромски включвания/изключвания, БХК... И накрая са точно там, където са били и преди това - не са мръднали и на милиметър в развитието си. Да наливаме още? Не - мерси.
4
6
 
36
 
! Отговори
Българин преди 7 години
До До 1 - Турция е средновековна държава , в която атентатите и войната са ежедневие, скоро имаше пуч, турците общо взето ги мразят навсякъде по Балканите и Западна Европа, турците са виновни за множество зверства, осъдени от международната общност, като Арменския геноцид, турците няма какво да се хвалят с Нато, защото лягат на Русия, която е противник на Нато.И накрая - най-хубавото нещо в Истанбул е една християнска църква - Света София, която обаче не е строена от турците.
3
32
 
8
 
! Отговори
До 1 преди 7 години
А *** смотан кажи ми българите с какво сте над турците. Турия е втора сила в НАТО,по икономика България само може да и завиди и помечтае за икономиката която имат.А да не забравя питай *** какъв оргазъм и доставя турския *** може и ти да си извънбрачно от турчин а щом сте над турците защо клякат умните ви управници пред турците: ахмедагата Доган и Ердоган .Играят си с вас като котка с хваната мижка преди да я изяде ХА. ХА ХА
2
14
 
1
 
! Отговори
Пазете майките преди 7 години
ПОследните години терористи увреждат тежко и трайно вжни преродени за човешки майки.ПОЛзват МИнистертство на образованието ..Принуждават ги да пресядяват до 19 години в училища претъпкани с терористични видео камери и режещи лед сканери..Тровят ги с ХЛОР тОксиЧНИ бойни отровни вещества подавани чрез питейна вода../от ХЕИ И ВиК/
1
0
 
27
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Ха-ха поредния опит да ни пуснат по пързалката ясно е ,че шведите това са го обърнали в бизнес . Сватба в нормалния и вид като узаконяване на брака по скоро не се случва да не са лу.ди,но се започва едно безкрайно развъждане което ще продължава докато кранчето не се спре,ама надали по удобни избиратели от къде ще се вземат.