Изгубено детство: Историята на Ана, разделена от майка си

Момичето е било местено в различни домове 10 години
26 фев 2017 11:50, Александър Попов
22
Изгубено детство: Историята на Ана, разделена от майка си
Снимка: Булфото, архив

2005 година. Айсел е майка на две деца – на година и половина и на три. Тогава се случва нещастието - част от къщата й изгаря и социалните взимат и двете й дъщери. След няколко седмици й връщат голямата, тъй като преценили, че за нея риск няма.

Ана, при която се наблюдавало изоставане във физическото развитие - не. И тук започва нейната нерадостна история, история за едно изгубено детство.

Разделена от майка си и семейството си, осиновявана, разсиновявана, местена от дом в дом в продължение на 10 години. Едно от децата, за които приемата грижа е последна грижа.

Родена в Търговище, местена в институции в Перник и Драгоман. Осиновена в Сандански и разсиновена половин година по-късно. Често психиката на дете като Ана се оказва твърде крехка, за да преживее местеното от приемно семейство в приемно семейство и от институция в институция, разказва Нова тв.

Когато децата не са при биологичните семейства, социалните са длъжни да предупреждават родителите за всяко преместване. Начините са два – по съдебен ред и със заповед, а биологичните родители винаги имат правото да обжалват. С малката подробност - ако разберат. Оказва се обаче, че невинаги ги уведомяват. Така се е случило с Айсел, която загубила дирите на дъщеря си.

При последното преместване на Ана в Драгоман, Айсел е призована в съда. Тогава се виждат за първи път след 10 години. Съдът казва, че няма как да й върнат дъщерята. Майката обжалва и на следващата инстанция съдът решава – детето се връща при майката. Ана е с 80% ТЕЛК. Диагнозата – разстройство в поведението.

Проблемът се появил, когато Ана започнала училище и отново трябвало да се адаптира. И Айсел, и психолозите казват, че откакто е с майка си, проблеми няма.

Ана прекарва голяма част от живота си при 71-годишната Ганка Маринова. Тя е в приемната грижа от 2007 г., а за 10-те години като приемен родител е гледала осем деца. Заплатата на приемните семейства варира според минималната в страната. За 2017 г., заедно с детските и минималните средства, предвидени за отглеждането на дете, парите, които взима приемен родител е около 920 лева.

Както във всяка професия, така и приемните родители преди са имали право на платен годишен отпуск. А сега на помощ се появява заместващата приемна грижа. Именно и това е причината Ана да обиколи няколко приемни семейства. Така само през 2012 г. детето два пъти е настанявано при нови родители – за по няколко дни. Според психолози всяко ново настаняване е крачка назад.

Днес Айсел е с трите си деца и се опитва да се грижи за дъщерите си, така че да не й ги вземат отново. Кой обаче ще компенсира 10-те години, в които Ана не имала на кого да каже "Мамо"?


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
3
 
! Отговори
Ddd преди 4 години
Не пише нищо за бащата или бащите на тия деца. Къде е тяхната финансова отговорност. Сигурно и те са от тия елементи дето обичат да се заиграват с булката след третата мастика.
18
1
 
23
 
! Отговори
Юлия преди 4 години
"...парите, които взима приемен родител е около 920 лева". А защо не ги дават на родителите тези пари?
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Би трябвало специално в отдел Закрила на детето служителите да са със заплати и привилегии като полицейските,да имат изискване за задължително висше образование и то по специалността, ако не са психолози да са минали курсове за детска психология и т.н. Това е много специфична и отговорна работа.Съдбата на деца зависи от тях и всеки може да се окаже в ръцете им. Като подхвърляш по 400лв на лелки пред песния просто си гарантираш пълна липса на човечност, на продуктивност и много често - корупция!
16
1
 
7
 
! Отговори
@17 преди 4 години
Така е, струва си да си човек, но ако си човек на първо място. Голяма част от работещите тази работа не са. На тях просто не им пука. Защото нямат нито финансова, нито кариерна мотивация, нито работна среда, нито образование, нито нищо. Не са всички така, разбира се, има хора, които я работят тая работа от сърце и ги грижа. Но те са единици. Повечето просто отбиват номера, докато не намерят нещо по-добро. И от тях не можеш да очакваш нищо добро.
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
социалните работници в Бг са едни преквалифицирали се лелки които са изкарали едномесечен курс по европрограми за заетост и които мислят само как да се задържат на някаква работа до пенсионирането си.
14
1
 
5
 
! Отговори
Неа до 12 преди 4 години
Въпрос на съвест . И за два дни да те вземат на работа си струва да си Човек когато работиш с хора и въобще човешки съдби .
13
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отделянето на децата от майката,само защото е изгубила при пожар къщата си, е пресъпление и тогаващните социални служители могат да бъдат съдени.Трябвало е да ѝ помогнат да възстанови дома си ,но не и да отнемат децата .
12
1
 
15
 
! Отговори
probi преди 4 години
До Морален съдник

Хайде да дадем на Господ малко да си почине от нас и да запретнем ние самите ръкави и да си помогнем: и не само в тази и подобни ситуации.
Не може все да ЧАКАМЕ на Господ и да НЕ се борим за натоящето и бъдещето си или да си пасуваме и да оставяме на една шепа хора, жадни за власт и пари, да ликвидират всичко и всички!
" Помогни си сам, че да ти помогне и Господ!".
11
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаше и документални филми за цели села, които се издържат от приемна грижа. Приемните родители - роми. Без образование, без професия, често живеещи само от приемната заплата. Е на какво мислите, че учат децата и как биха могли да се справят с по-лабилни психики или деца със специални потребности. Просто една неработеща система (сиропиталищата) беше заменена с друга неработеща система. Произвеждаща социални инвалиди, които едвам си пишат името на молбата за социлани помощи. Друго не могат.
10
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам какво очаквате от социалните срещу заплата от 390лв на месец. С такава заплата, текучеството е огромно, отиват някакви хора, поработват няколко месеца и се махат, защото са си намерили по-добра работа. Колко грижа и старание да очаваш от някой, който знае че тази работа му е само за малко. Не разбирам как държавата поверява съдбата на деца на хора без изискване за висше образование със заплата по-ниска от на чистачка. Нито разбирам как приемен родител може да бъде на 71. Не разбирам.
9
1
 
26
 
! Отговори
фют преди 4 години
Значи,за да се усвоят едни пари по една прог
рама,се отнема дете от биологичната майка
и се захвърля някаде си,където я се грижат за
него,я не! Това е чудовищно ДЪРЖАВНО престъ
пление! На първо място ТРЯБВА да се подпо
могнат затруднените родители да се справят
със ситуацията. Едва след това всичко оста
нало! При това положение,каква мотивация да
имат хората в детеродна възраст да създават
деца,като незнаят в кой момент ще им ги отне
мат. Това е ненормално!
8
1
 
18
 
! Отговори
Неа преди 4 години
Най вероятно там където се е водело детето че живее и при който се-е водело към момента на изкарването той е и получавал парите . Не искам да споменавам че институциите имат полза децата да са с тежки диагнози за да смучат повече пари . Обществена тайна ....
7
1
 
14
 
! Отговори
Неа преди 4 години
Телк може да се изкара и поднови без присъствието на родител . Незнам какви права е имала майката , към момента и дали е уведомена че някой от настойниците е водил детето на телк .
6
1
 
23
 
! Отговори
Е преди 4 години
Как като се е върнало у дома и е изчезнало разстройството в поведението? Как са го изкарали телк-а без родителя трябва да се разследва. Покрай тези деца са усвоени толкова пари без да има адекватна грижа. Не трябваше ли социални работници да работят с майката и детето вътре в семейството поне някакъв адекватен период преди да го отнемат и парите да се насочат в тази подкрепа?
5
2
 
16
 
! Отговори
Грижовници преди 4 години
Никак не става ясно. Излиза, че момиченцето не е сменяло приемната си майка, а е било настанявано временно у други хора, когато тя се разболее или е в отпуск. Така през 2012 детето 2 пъти за по няколко дни не е било при нея, а при други. Бога ми! 2 пъти за по няколко дни. Това е примерно общо 2 седмици в годината. Толкова ли е страшно? Или някой иска да събере точки от грижа за децата, ама без да е полагал такава грижа.
4
3
 
18
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До Анонимен
За съжаление тук има територия но не и държава
3
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ще върне здравето на Ана,безпокойствието на майката?Държавата в лицето на институциите се е"грижила" за това!Кой ще им потърси сметка за това?!
2
3
 
44
 
! Отговори
Жена преди 4 години
Това ли е "социална грижа" за дете? Да го разкарваш 10 години от дом на дом, където няма обич? Защо не помогнаха на майката? Не разбирам и не виждам логиката в такъв род "грижи".
1
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И как жена на 71 години ще се грижи за дете / било здраво/ ....тези старци взимат тези деца за да си подсигурят безплатно /за тях/ слугинче....