ОмбудсМая към "Топлофикация": Следя ви!

Посъветва да търсим обезщетения за студа без парно до 15 март
26 фев 2017 13:42, Александър Попов
58
ОмбудсМая към "Топлофикация": Следя ви!
Снимка: Булфото, архив

Омбудсманът Мая Манолова следи изкъсо действията на "Топлофикация" по обезщетяването на гражданите, претърпели неудобства заради авариите в студеното време. 

"Има много подводни камъни в обещанията на "Топлофикация". Затова настоявам, докато има време, хората да си потърсят правата, заяви Манолова пред БНР.

"През тази седмица изпратих настойчиво писмо до ръководството на "Топлофикация" с искане да обявят на сайта си списък със сградите и абонатните станции, които ще бъдат обезщетени за причинените им неудобства, защото ако хората разберат след 15-ти март, когато получат сметките си за февруари, ще бъде вече прекалено късно да потърсят своите права по административен път или по съдебен ред. "Топлофикация" отрича, но аз съм го проверила от няколко източника, че данните ден по ден и час по час за това подавана ли е в една сграда топлинна енергия се съхраняват само 30 дни. След това се заличават! Тоест на 15-ти март, когато хората ще получат своята сметка за месец февруари, данните за това на 5-и, 6-и, 7-и, 8-и, 9-и, 10-и, 11-и, 12-и февруари имали ли са подадена топлоенергия или не, вече ще бъдат заличени", каза омбудсманът.

Тя коментира и казуса с машинното гласуване, като по думите й - институциите са дали изключително лош пример на гражданите за това, че законите могат и да не се спазват по различни причини – че нямало време, нямало техническа възможност.

"Това би означавало, че един гражданин, който например  няма доход, може да каже, че няма да си плаща данъците", даде пример тя.

"След като в Изборния кодекс е записано, че на всички избори, след президентските, трябва да бъдат осигурени машини, вариантите бяха два: или ЦИК трябваше да каже на парламента, че не е в състояние да изпълни този ангажимент и законът да бъде променен, или да направи всичко възможно и да осигури машинно гласуване. От съобщението от сайта на ЦИК става ясно, че препъни камъка, образно казано, са 10 липсващи дни на фирмата да достави машините в поисканите от ЦИК срокове. Тоест, ако ЦИК не беше приела, първо, че Кодексът не е задължителен, не беше написала решение, че ще има машини само в 500 секции, ако не се беше стигнало до обжалване - да се губи време, да се минава през Върховния административен съд, сега със сигурност щяхме да сме в ситуация, в която да се включат фирми, които могат да доставят машини. Аз продължавам да не разбирам защо поръчката не беше разделена на лотове. Със сигурност има няколко фирми, които могат да се включат в подобна процедура и да доставят исканите машини, което стана ясно сега и след включването на нов участник", каза още Мая Манолова.

Според нея именно машинното гласуване е начинът, по който можем да се справим с фалшифицирането на протоколи и недействителните бюлетини. Но допълва, че невъзможността да се гласува с машини не означава еднозначно, че изборите могат да бъдат пратени в Конституционния съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво следва ли? Нищо не следва! Га стана кмет боце каза, че ще направи София най-скъпия град. Само дето не уточни в бантустан или в света. Така че искана непоискана услуга плащате - инак навеждане а сестра галева ще прай костинброд 2
35
1
 
0
 
! Отговори
az преди 7 години
Нямам идея какво следи, но е факт, че това което говори е само за ПР... Все още има производства за 90 лева, които при запор на заплата вече скачат на 700+... а нали се беше преборила с това др. Манолова??!?? Или просто медиите си пишат каквото им се каже.. според който плаща за музиката... НЕЩАСТНИЦИ!!! И манолова и топлофикация!
34
1
 
0
 
! Отговори
Maria Miehovich преди 7 години
BRAVO MOMICHE TEJISCH NA MESTOTO SI DAI BOJE POVECHE OTGOVORNI SLUJITELI NA NARODANI KATO VAS.SPOZDRAVI BLAGODARNOST.MARIA
33
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Кого следи?Бездънната партийна хранилка?Стига бе.
32
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
че и такива ли има а къде е контрола плащай народе що да плащаме оня краде ти плащаш боико да земеш да ги минеш с митницата другия път срамни и жалки блъскаме за тоя дедуха плащаме като попове на тая държава някои с ракията да го черпим прошка ли на такива доде съм ив не мисля прошка да им дам злоба и завист вън на шуробажанащината
31
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
какво ли следят някоия гарга но искам да попитам изумен съм аз съм човек на средна възраст така какво се питате ме изуми никога не съм сменял карта от приемник имам приемник от 15 години изведнъж ми изсписа карта грешка булсатком е искм да попитам кои заспал служител спи служителката на касата или с.ужителя на подръжката скоро време мисля да зема приемника т е номера на картата и мисля да отида или в данс или в кзп и да подам жалба пък то ще се чуе кои ми ползва от тия три елемента нелоялни
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая следи, Той също следи. И той следи. Стига де. В какво се превръщаме. Масово дебнене ли пак. Подозираме всичко и всеки. Връщаме комунизма ли. ОК.
29
0
 
3
 
! Отговори
Омбудсманке! преди 7 години
Ти може и да следиш Топлофикация, но на нея не й пука!В резултат, ние продължаваме да плащаме така наречената сградна инсталация и краят му не се вижда!!!
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Топлофикационноте дружества са една недомислица която вкарва енергията от Газа в пара и ви я праща по тръби с огтомно загуби да си топлите жилището. Много по евтино излиза да си докарате газта до в къщи без никакви загуби а там газовия ви Котел да я вкара в топла вода дето да тече в радиаторите ви.
27
2
 
4
 
! Отговори
Пуйката преди 7 години
Абе МАНАЛОВА другарко червена а кога ще спрете с закон НЕПОИСКАНА УСЛУГА от ТОПЛОФИКАЦИЯ като такса МОЩНОСТ (СГРАДНА ИНСТАЛАЦИЯ) а !?!? По европейското законодателство услуга която не си искал и никъде не си се подписвал ,че я искаш а и си си пломбирал и премахнал радиаторите от 15 години и М*анафите от ТОПЛОФИКАЦИЯ продължават да пращат бележки ,че те съдят и заплашват ПО МУТРЕНСКИ ,че ще го отнесеш ако не си плащаш НЕЗАКОННАТА ТАКСА !? Нямам МИЛИОНИ иначе ще ги РАЗКАТАЯ до ДУПКА тия мошенници!
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АТАКИСТНещо свършиме рублите и се овълчихме а? На село е по-ефтино. Все едно баба ти все на парно е стоела?
25
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Тази не трябва ли да е зад решетките,заради Костинброд.
24
5
 
4
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
Манолова пак плещи глупости. "Това би означавало, че един гражданин, който например няма доход, може да каже, че няма да си плаща данъците". Ми хората без доходи не дължат данъци.
23
6
 
5
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
Do 41Бокклук, там е проблерма, че закона е на страната на рекетьорите от Топлофикация.Ако не искам парно но 2/3 от входа ми (ОВЦЕ) искат, аз ставам без да искам платец на едни рекетьори за сградна инсталация. Никъде по света го няма това . Никъде, ***!
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АТАКИСТМалък сайдер къв ви е проблема правите си общо събрание и решавате да се пре абонатната станция. И вече нямате грижа с топлофикация. Га даваше рушвет да те включат я в блока я в топлофикация не рибьеше а а сега бегай на село там е по-екологично - *** дърва и други екстри!
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЧУДНА РАБОТА. В ЕС СМЕ ОТ 10 ГОДИНИ. Всеки плаща поУРЕДИ В ЕС.ТУК В БГ ПО УРЕДИ И ПО СГРАДНА ИНСТАЛАЦИЯ. -В МОСКВА Е СЪЩОТО САМО, ЧЕ НЯМАТ УРЕДИ.
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
манолова.... ванко1... познаваш ли го ???
19
5
 
8
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
дo 26 Ей такъв *** от Топлофикация като теб ми каза на общото събрание на входа преди 5 години. "Ми няма решение да се отървете от нас. Продайте си апартамента"Само го чувам и не кога да повярвам на наглостта му.Казвам му: Брачед, на кого да продам тоя апартамент с вашите скапани тръби, бе?Оня заекна, а целият вход изръкопляска.
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не върви топлофикация да ни казва къде да живем. Който не и желае услугата, насила не можеда да го принуждава.ОТ ЗЗД/ ЗАКОН ЗАДЪЖЕНИЯТА И ДОГОВОРИТЕ/
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АТАКИСТАве малък сайдер - никой не те кара да живееш в топлофициран имот - отиваш в баровски квартал без канализация но гъзефициран и немаш проблем?