ОмбудсМая към "Топлофикация": Следя ви!

Посъветва да търсим обезщетения за студа без парно до 15 март
26 фев 2017 13:42, Александър Попов
58
ОмбудсМая към "Топлофикация": Следя ви!
Снимка: Булфото, архив

Омбудсманът Мая Манолова следи изкъсо действията на "Топлофикация" по обезщетяването на гражданите, претърпели неудобства заради авариите в студеното време. 

"Има много подводни камъни в обещанията на "Топлофикация". Затова настоявам, докато има време, хората да си потърсят правата, заяви Манолова пред БНР.

"През тази седмица изпратих настойчиво писмо до ръководството на "Топлофикация" с искане да обявят на сайта си списък със сградите и абонатните станции, които ще бъдат обезщетени за причинените им неудобства, защото ако хората разберат след 15-ти март, когато получат сметките си за февруари, ще бъде вече прекалено късно да потърсят своите права по административен път или по съдебен ред. "Топлофикация" отрича, но аз съм го проверила от няколко източника, че данните ден по ден и час по час за това подавана ли е в една сграда топлинна енергия се съхраняват само 30 дни. След това се заличават! Тоест на 15-ти март, когато хората ще получат своята сметка за месец февруари, данните за това на 5-и, 6-и, 7-и, 8-и, 9-и, 10-и, 11-и, 12-и февруари имали ли са подадена топлоенергия или не, вече ще бъдат заличени", каза омбудсманът.

Тя коментира и казуса с машинното гласуване, като по думите й - институциите са дали изключително лош пример на гражданите за това, че законите могат и да не се спазват по различни причини – че нямало време, нямало техническа възможност.

"Това би означавало, че един гражданин, който например  няма доход, може да каже, че няма да си плаща данъците", даде пример тя.

"След като в Изборния кодекс е записано, че на всички избори, след президентските, трябва да бъдат осигурени машини, вариантите бяха два: или ЦИК трябваше да каже на парламента, че не е в състояние да изпълни този ангажимент и законът да бъде променен, или да направи всичко възможно и да осигури машинно гласуване. От съобщението от сайта на ЦИК става ясно, че препъни камъка, образно казано, са 10 липсващи дни на фирмата да достави машините в поисканите от ЦИК срокове. Тоест, ако ЦИК не беше приела, първо, че Кодексът не е задължителен, не беше написала решение, че ще има машини само в 500 секции, ако не се беше стигнало до обжалване - да се губи време, да се минава през Върховния административен съд, сега със сигурност щяхме да сме в ситуация, в която да се включат фирми, които могат да доставят машини. Аз продължавам да не разбирам защо поръчката не беше разделена на лотове. Със сигурност има няколко фирми, които могат да се включат в подобна процедура и да доставят исканите машини, което стана ясно сега и след включването на нов участник", каза още Мая Манолова.

Според нея именно машинното гласуване е начинът, по който можем да се справим с фалшифицирането на протоколи и недействителните бюлетини. Но допълва, че невъзможността да се гласува с машини не означава еднозначно, че изборите могат да бъдат пратени в Конституционния съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
8
 
5
 
! Отговори
factotum преди 7 години
На всяка манджа Мая!
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Идивидуално, едва ли ще им обърнат внимание. Но на събрание на дом съвета да се вземе единодушно решение да се проверят сметките на всеки абонат. Да бъде колективно запитването.
14
2
 
7
 
! Отговори
хммм преди 7 години
тия горките от днесбг и тяхната "ОМБУДСМАЯ" Направо сте банални вече с това, не сте интересни.
13
2
 
10
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
до 19Шопе, ***, никой не плаща за нищо на Топлофикация, ако повече от 2/3-ти от живущите от входа не искат парно. Това по закон. *** шопско, иначе никъде няма в света такъв рекет- да не искаш услуга, но да те задължават да си плащаш за нея! Никъде!Разбра ли, бе Олллигофрен Шопски?
12
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре би било кухата лейка да се заеме с отказа за машинно гласуване! Кат не й аресва топлофикация да си оди в щата кюстендил!
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а да ме прощаваш днеска Душко ... ама следиш дедовиоя
10
6
 
16
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
К'во следиш , *** Буцо опикана?Що не премахнеш такса "сградна инсталация" като ги следиш?Точно това е раната на народа!Нещо което не искат да ползват хората, да ги задължаваш да плащат.Този узаконен държавен рекет кога ще спре, *** ОВЦА?
9
2
 
2
 
! Отговори
Джъстин Бийбър преди 7 години
До БРАВОГулпости, ти знаеш ли колко струва тока в Германия? ***, много си ходил ти по света, та знаеш къде е най-скъпо
8
4
 
6
 
! Отговори
Fena преди 7 години
Абсолютна еманация на "елита" на България. Всеки да разбира от всичко. Ако знаеш право, не значи, че разбираш от енергетика. Истината е проста и всеки студент по топлотехника може да я разбере, ако има малко мозък. ТЕЦ София се субсидира от държавата, т.е. от цяла България през цената за когенерация и сметките за ток. Има и други на яслата, но ТЕЦ София е огромен. Субсидията варира от 170 до 250 млн. лева всяка година. Така, че Мая, колкото повече ровиш, толкова повече ще мирише.
7
0
 
9
 
! Отговори
Борис преди 7 години
Подигравателно е,но авторът Марицандър Разпопов откъде да се сети...на всички братя и сестри марицандъри им стана хоби да се подиграват с институциите а ако някой подиграе тях го изтриват веднага.Ако съм на някой от потърпевшите така ще ги осъдя,че да се научат как да говорят!
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само те ли са за гледане Мая сигорно щото почни във всяка една свера и със сигорност ще са чисти в кавички сега държа да подчертая даже и с тв явно булсатком нехаят за селата значи че и аз ще нехая погледах дълги години тая година са супер издънливи неисе живи и здрави оператори под път и над път а тоя де мее крал с единия приемник жив и здрав приятелю тиси на загуба днес клиент утре клиент аз съм потребитем много ти здраве
5
5
 
16
 
! Отговори
БРАВО преди 7 години
Браво на Мая Манолова . Трябва да се заеме и с цената на Тока .Днес България плаща най-високата цена на ел.енергия в Света .Това е благодарение на Борисов . ГЕРБ приеха закон за Фотоволтаични Централи притежание на Мафията .Всички го знаем а Държавата НЕХАЕ .
4
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вие пък сте много умни първите тримаца.....Се акълища давате а за 5 стотинки не ставате...
3
4
 
8
 
! Отговори
Активист на БКП преди 7 години
Следиш -дръжки ! Нали щеше да спреш частните съдилища...
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е ли подигравателно ОмбудсМая? В кръчмата ли дискутираме?
1
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тази офца ко почна да се изявява като крали марко ...