Трагедията в 52-ро: Кой е виновен за смъртта на ритнатото дете?

26 фев 2017 09:45, Александър Попов
252
Трагедията в 52-ро: Кой е виновен за смъртта на ритнатото дете?
Снимка: Булфото, архив

Дете на 11 години почина заради спукан черен дроб след инцидент в училище, когато при спречкване със съученик било ритнато в корема. Разследват се причините, кога е дошла линейката, защо е нямало лекар... Къде да бъде търсена вината при подобни инциденти?

Още по темата

"Може би за фаталния край на инцидента са довели много фактори, събрани накуп. Чакахме линейка около 30 минути. Около 10-тата минута се обадих втори път на телефон 112. За съжаление чух изказване, че сигналът е бил подаден като неадекватно дете, което плюе кръв. Лично аз подадох сигнала и съм напълно ясно как съм го подал. Обясних, че детето е в безсъзнание, колабирало е, с глътнат език и с пяна, примесена с кръв", обясни в ефира на Нова тв Данко Калапиш, директор на 52-ро училище "Цанко Церковски", където стана инцидента.

"Дори и да имаше лекар, не е ясно дали това щеше да помогне кой знае колко. Има стратегии в почти всяко училище да се предотвратяват тези случаи. Ако се фокусираме върху бюджета и да има лекар, ние пак бягаме от реалния проблем", смята пък психологът Николай Йорданов.

Според него липсват незабавна реакция и последователност при подобни инциденти.

"Наказанието не е по-ефективно от обратната връзка. Когато е отложено и малко безразборно, децата не разбират защо веднъж много им се карат, а друг път – няма нищо", коментира психологът.

По думите му е необходимо да има срещи между родителите периодично. Нужно е да има и разговори между учителите и децата за това какви проблеми има между тях.

Dnes.bg припомня, че инцидентът, при който 11-годишното момиченце почина, е станал в 52-ро ОУ "Цанко Церковски" по време на междучасие, когато учителката не е била в класната стая.

След нанесените удари от неин съученик тя първоначално не се е оплаквала от дискомфорт и чак в 16:30 учителката е забелязала, че има промяна в настроението на детето и решава да го заведе до лекарския кабинет.

Тогава обаче било свършило работното време на медицинския работник.

"От страна на този ученик досега не е имало подобни агресивни прояви. Като цяло при него говорим за липса на самоконтрол. Вече втора година с детето се водят системни консултации с училищния психолог. Разговаря се и с родителите му. Имаше драстична промяна в поведението му и затова за мен е необяснимо случилото се", коментира още Данко Калапиш.

Съдебно-медицинска експертиза ще доказва дали именно травмата от удара е довела до смъртта му

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
15
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
Последно - извънземните!