Трагедията в 52-ро: Кой е виновен за смъртта на ритнатото дете?

26 фев 2017 09:45, Александър Попов
252
Трагедията в 52-ро: Кой е виновен за смъртта на ритнатото дете?
Снимка: Булфото, архив

Дете на 11 години почина заради спукан черен дроб след инцидент в училище, когато при спречкване със съученик било ритнато в корема. Разследват се причините, кога е дошла линейката, защо е нямало лекар... Къде да бъде търсена вината при подобни инциденти?

Още по темата

"Може би за фаталния край на инцидента са довели много фактори, събрани накуп. Чакахме линейка около 30 минути. Около 10-тата минута се обадих втори път на телефон 112. За съжаление чух изказване, че сигналът е бил подаден като неадекватно дете, което плюе кръв. Лично аз подадох сигнала и съм напълно ясно как съм го подал. Обясних, че детето е в безсъзнание, колабирало е, с глътнат език и с пяна, примесена с кръв", обясни в ефира на Нова тв Данко Калапиш, директор на 52-ро училище "Цанко Церковски", където стана инцидента.

"Дори и да имаше лекар, не е ясно дали това щеше да помогне кой знае колко. Има стратегии в почти всяко училище да се предотвратяват тези случаи. Ако се фокусираме върху бюджета и да има лекар, ние пак бягаме от реалния проблем", смята пък психологът Николай Йорданов.

Според него липсват незабавна реакция и последователност при подобни инциденти.

"Наказанието не е по-ефективно от обратната връзка. Когато е отложено и малко безразборно, децата не разбират защо веднъж много им се карат, а друг път – няма нищо", коментира психологът.

По думите му е необходимо да има срещи между родителите периодично. Нужно е да има и разговори между учителите и децата за това какви проблеми има между тях.

Dnes.bg припомня, че инцидентът, при който 11-годишното момиченце почина, е станал в 52-ро ОУ "Цанко Церковски" по време на междучасие, когато учителката не е била в класната стая.

След нанесените удари от неин съученик тя първоначално не се е оплаквала от дискомфорт и чак в 16:30 учителката е забелязала, че има промяна в настроението на детето и решава да го заведе до лекарския кабинет.

Тогава обаче било свършило работното време на медицинския работник.

"От страна на този ученик досега не е имало подобни агресивни прояви. Като цяло при него говорим за липса на самоконтрол. Вече втора година с детето се водят системни консултации с училищния психолог. Разговаря се и с родителите му. Имаше драстична промяна в поведението му и затова за мен е необяснимо случилото се", коментира още Данко Калапиш.

Съдебно-медицинска експертиза ще доказва дали именно травмата от удара е довела до смъртта му

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
8
 
2
 
! Отговори
Така е преди 7 години
До Анонимен 121 А при соца направи си сам и специалисти по всичко , не можещи нищо.
100
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
138, това не е никакъв нещастен случай, става въпрос за системен тормоз от страна на 10 годишен у..род. Виновни са то и семейството му и системата, която не позволява такива да се пращат в ТВУ или поне да се изключват.
99
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вероятно детето е имало някакъв друг здравословен проблем, едва лу е от ротника и то 2 часа след това, а и една сестра какво може да направи? Освен да звънне на 112
98
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ви ли е срам да пишете? Това е ужасна трагедия..... Животът на родителите на детето е свършил. Но това е нещастен случай.Децата се бият непрекъснато.На 100000 такива удара няма да се случи нищо.При един ще се случи,но.... Ако се скарате с някой,и го бутнете леко,той може да падне на зад,да си удари тила в бордюра на тротоара и да остане на място. Вероятността е едно на 100000,ама ако ви се случи на вас е 100%. Нека детето почива в мир,за родителите предстоят десетилетия-ад,но е лош късмет.
97
0
 
18
 
! Отговори
Л преди 7 години
Съдебната ни система отдавна е проядена от ужасяваща корупция и ако човек не вземе правото сам да си накаже мъчителите, всичко се размива. В този случай родителите на убитото дете да си ги накажат, рано или късно. И малкият тормозил дълго време децата да получи това което е направил на момиченцето. Само така родителите на изродчето ще усетят болката от загубата на дете. Иначе какво, след месец случаят ще е забравен, мутреещите ще се измъкнат, остава болката за цял живот от загубата.
96
2
 
15
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
Мислих защо от народ сме се превърнали в племе.Обаче ставаме подплеме !!
95
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Престанете да политизирате" и защо?Всичко е политика! Трагедията ни е, че не го разбираме! Липсата на политическа воля за вземане на адекватни и полезни решения, приемането на закони, които са смъртоносни за обществото или откровено лобистки - това е ПОЛИТИКА!Семейното възпитание също е резултат от политиката - възпитаваш бияч, защото само силният е успешен човек, а жертвите винаги са виновни... Не общество от хора, които закрилят слабите, а зверилник!
94
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българска работа амчък суратлии
93
2
 
24
 
! Отговори
ДО-123 преди 7 години
Ти си потенциален родител на проблемно дете.Къде виждаш насилие и жестокост в учителите? Напротив ,за едно издърпано ухо,или правилно повишен тон се вдига вой до бога и се търси,,Агенцията за защита на детето"А ти явно си или от Факултето или Столипиново щом защитаваш тази странна теза. И бил лиси в казарма? Нация от необразовани хора? Браво страхотен си !Само че кой ще ти измисли лаптопа,на който си се НАУЧИЛ !!! и да пишеш?Ех,слободия пуберска.
92
2
 
7
 
! Отговори
Цончо Алтавия преди 7 години
До Киро кофражистаПокри се при баба ти.
91
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спомнете си Луканов, той покани Ричард Ран и Роналд Ът които сътвориха известния план "Ран-Ът". И кои са го подписали, професор Вучева, Хърсев и още плеяда "икономисти". Плана в създаден от България да не остане нищо, хората полуграмотни, присти и необразовани. Борисов като неук и необразован, мразещ образоваността защото на този фон изглежда ужасяващо т/ъп, никога няма да даде пари за качество в образованието. Има ли пари в него ще има и качествени учители, преподаватели, мотивация и дисциплина
90
8
 
8
 
! Отговори
за заплатите преди 7 години
Един старши учител е със заплата 625 лева, а медицинска сестра с 460. Директора е с 1500 лева. Чистачката също е на 460.
89
0
 
28
 
! Отговори
до Баща преди 7 години
Браво! Така се прави! А бащите на децата в моята група не съм им виждала очите. Има и при нас един хипер-активен побойник, дето удря и рита всички деца по ред на номерата, но мамите предпочитат да не си развалят отношенията с неговата мама и си *** раните тихомълком. По е страшна простотията, даже и от лошотията...
88
3
 
18
 
! Отговори
сестра преди 7 години
До ЕКаква лекарка,бре,хора!То сестри не останаха,че заплатите им са смешни в сравнение с учителските.............
87
6
 
6
 
! Отговори
До 113-една преди 7 години
Искам да ви уведомя че и ние не получихме увеличение на заплатите.Другарите,,свиха" парите и сега трябва някак да се пълни хазната.
86
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВасилевТака е на запад , всеки по веригата трябва да взима пари, и е силен в своята си област!--което го прави абсолютен де**бил , напълно неспособен извън "своята област". С други думи - кон с капаци
85
7
 
0
 
! Отговори
Е преди 7 години
В момента след ритника не е ли била там лекарката да опипа корема.
84
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До вълчи временаОт златната българска земя се интересува.-няма ли кой да "забива пирона" и да "копа с мотиката", златната земя нищо няма да даде... а Джон и Ханс отдавна не знаят "как се копа" (даже никога не са знаели), но иначе да "изкарат пари" "на хартия" от тази земя, чрез натискане на копчето - тва го могат... Да ти *** и "икономиката" ...
83
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До дамКато подадеш сигнал срещу агресивно дете,никой не реагира адекватно.Викат теб при директора,защото си се оплакал!?!
82
3
 
19
 
! Отговори
Домашно възпитание преди 7 години
Престанете да политизирате .Най- виновно е ДОМАШНОТО ВЪЗПИТАНИЕ.Повечето от вас са деца или нямат деца но философстват Във всяко училище има ,,хиперактивни деца",които са проблем.В класа на внука ми има един Лъчо който е див но родителите му си го глезят и не дават прашинка да падне върху него,а търсят вината в учителите и другите деца. Винаги е имало битки в училище ,но такива деца не могат да овладеят жестокоста си. А не може да се създаде у-ще само за побойници. Как да стане? С бой-още полошо