Чеиз под небето: Сватба в Рибново

Елате с нас на традиционна сватба в родопското село!
27 фев 2017 13:00,
132

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Ще ви отведем на едно изключително шарено събитие - сватба в родопското село Рибново.

Селото с около 3500 жители, повечето от които са помаци, е известно с ритуала, по който се правят сватбите там.

В събота беше първият ден от сватбата на 20-годишните Фейзи Сираков и булката му Пембе Хаджиева.

Традиционно в първия ден на пищните тържества родителите на младоженеца организират тържество. Канят се само роднините на младоженеца, а извън дома се изнася всичкия чеиз, който е подготвен за младите.

А какво е подготвено? Всичко нужно – не просто да започнат съвместния си живот, а и да не се тревожат дълго време.

Вижте кадри от първия ден на сватбата на Фейзи и Пембе в галерията ни!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
5
 
27
 
! Отговори
Ани преди 7 години
Това са честни, отрудени, добродетелни хора! Спазват си традициите и обичаите, което дава неповторим колорит на бита им в 21-ви век. Хубаво е да се погледне на това като опазване на етнографското богатство на народа ни, а не като на нещо отживяло. Нека не забравяме, че те са на първо място българи, а чак след това- мюсюлмани. И дай Боже всички мюсюлмани да са кротки и работливи като тях! Бъдете по- толерантни, хора, и по- сплотени и добри! Само тогава ще имаме силна България!
50
6
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
млади необразовани хора за които няма шанс в живота освен тютюна
49
5
 
6
 
! Отговори
MAKE преди 7 години
TOVA SA HORA SAS SAVEST, MORAL ZAPAZENI TRADICII I OBI4AI... A KATO GLEDAM PO GRADOVETE TAY NARE4ENITE MODERNI I OBU4ENI BALGARKI 90 % OT KOITO SA SA6TO I KOMENTIRA6TITE TUK NEKA SE POGLEDNAT V OGLEDALOTO
48
6
 
11
 
! Отговори
Младеж преди 7 години
До БългаркаАми нормално пома(*ите се мислят за друг народ, различаващ се от турците и българите.
47
9
 
22
 
! Отговори
ВЕЛИКИЙ преди 7 години
Ама, че гнусотия.....
46
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Даваха едно предаване за живота на младите жени в селото - беше пълна трагедия, младо момиче на 16 години обясняваше, как няма никакви интереси за нищо, освен да направи ядене на мъжа си, цялата забулена с жълти зъби и без грам мисъл в главата и. Може и да и е добре, най-вероятно не може да осъзнае, какъв живот живее и какъв би могла да има защото от малка е доста ограничена, но лично аз я съжалих. На 16 върха в живота ти е да стоиш тъпо и да чакаш мъжо ти да го хрантутиш и така до края си.
45
1
 
29
 
! Отговори
Честито преди 7 години
Да им е честито, да са живи и здрави, да им даде Господ дълъг съвместен живот и хубави и здрави деца.
44
4
 
12
 
! Отговори
така е 59, преди 7 години
тъй е било по селата преди 50-60 години.Даже има и народна песен,която се е пеела на сватбата-мома се с рода прощава."Но ,всяко нещо с времето си,в тези села все още се спазват тези традиции,нека,няма лошо.
43
2
 
15
 
! Отговори
Навсякъде е било преди 7 години
Така било навсякъде по селата допреди няколко десетилетия. Чеизът е бил изнасян, за да го видят всички, и пак публично откарван в дома на младоженеца на открита каруца. Родителите, пък и младите, първо са подготвяли материалната основа на бъдещото семейство, за да може да се издържа след брака.Хората са били по-практични и предвидливи.
42
6
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Стига с тия изостанали в средните векове от Рибново! Покривки, чаршафи, одеяла и разни други парцали!
41
5
 
12
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Да са живи и здрави. По-добре да се обичат и да се оженят и останат така цял живот отколкото да се мотаят самотни. Колкото до обичаите и традициите ... всеки край и нация си има такива. Проблема е когато в центъра им е нечовешко и дискримициаона идеология като религия която Мохамед е измислил. Тя директно залага протиповоставяне и насилствено, ако трябва, покоряване на всеки към тази идеология. Както нацизма е или както е комунизма при прилагането муhttps://youtube/watch?v=95OCsdCJw-c
40
8
 
16
 
! Отговори
въпрос преди 7 години
До АнонименНепрекъснато си задавам въпроса ,когато създават поколение жените със забрадки ли са?
39
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тато едно време добре го замисли, но малко хора изпрати на екскурзия.
38
6
 
15
 
! Отговори
Някой преди 7 години
До хм43Не е вярно. В техният коран пише, че неверниците трябва да се избиват ако откажат да приемат "правата вяра" Прочетете моля внимателно и ще видите че е така.
37
6
 
15
 
! Отговори
Петьо-Еврей преди 7 години
Не не ми харесват тези
36
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам пък на някои защо им пречат тези кротки хора от Рибново . Работливи са, къщите им къщи -подредени, чисти със сателит , имат си всичко в селцето,не са агресивни -напротив, децата си възпитават в уважение и труд . Може да ви изглежда много екзотично тяхното облекло, но ако ги направим като нас заедно с облеклото ще изчезнат и много от моралното възпитание, което имат сега
35
2
 
21
 
! Отговори
555 преди 7 години
От помаци до помаци има огромна разлика. Тези хора в Рибново са си мюсюлмани, но в Неделино не са. Приятелката ми е от там и за ислям и турчин да не чуе. Филма "Време разделно" е правен за събития в Неделино. Живял съм с турци и колкото да й обяснявам,ч е са по-хора от нас не ще да ме чуе.
34
8
 
23
 
! Отговори
Ина преди 7 години
Чудесни са! Хубаво е да се пазят традициите и трябва да се поучим от това, че са сплотени.
33
10
 
26
 
! Отговори
хм преди 7 години
Борис I за нула време е направил българите християни избивайки до крак 52 болярски рода. Ако османлийте са искали да ни вкарат в "правата вяра" са щели да го направят светкавично. Системата на Османската империя предполага съществуването на немюсолмани - рая, които да издържат продоволствено държавата. Само най-големите натегачи, както и хората от непродуктивни-планински вилаети са имали привилегията да приемат исляма.
32
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименРазходи се до Велинград и селата да видиш какво работят помаците. За разлика от едни тъмно-*** "българи" помаците се скъсват от бачкане.