Ефектът ТКЗС: С колективизация към оселянчване на градовете

Сталинската колективизация съсипа българското село
Обновена: 27 фев 2017 19:27 | 27 фев 2017 15:00,
404
Ефектът ТКЗС: С колективизация към оселянчване на градовете
Снимка: архив, Булфото

Съветският трактор "Сталинец" от края на 40-те години е тежал четири пъти повече от внасяните преди това германски трактори. Но точно неговата безсмислено голяма маса се оказала много полезна за изпратените от комунистическия режим в селата агитатори, които трябвало да убеждават земеделските стопани доброволно да дарят земята, добитъка и инвентара на изгражданите по модела на съветските колхози ТКЗС-та.

Освен изселванията и затварянето в лагери на непокорните, като доста "убедително" се утвърдило едно специално издевателство за публично сплашване: къщите на селяните, които отказвали да се превърнат от стопани в послушни надничари на комунистическия режим, били опасвани със стоманени въжета, а след това дърпани от въпросните съветски трактори, за да ги поразтресат малко. Наблюдаващите отблизо наказателните акции активисти на колективизацията услужливо подавали на ужасените стопани за подпис декларация за "доброволно" влизане в местното ТКЗС.

Независимо от бруталните методи за пролетаризиране на "буржоазното" село, акцията за лишаване на селяните от собственост и повторното им, след края на османското владичество, закрепостяване отнемат на режима 14 години. Мизерията и огромните тегоби принуждават два милиона души да се преселят от селата към градовете в търсене на минимални условия за оцеляване във фабриките и строежите на провежданата по сталински образец допотопна индустриализация, пише "Дойче веле".

Подчиняване на селото

Апологетите на завземането на земята и труда на българските селяни от комунистическата номенклатура и до днес тръбят, че благодарение на българските колхози –ТКЗС и АПК - животът на село се бил подобрил, а механизацията спасила селяните от тежкия труд. В монографията си за колективизацията и социалната промяна в Северозападна България, историкът Михаил Груев доказва, че обитателите на селските райони по време на комунизма са платили огромна цена за "благините" на народната власт. Вероятно много малко българи знаят, че за да се прокара електричество в селата, техните жители са били принуждавани сами да правят електрическите стълбове - в рамките на така нареченото "самооблагане". Допълнително всяко домакинство трябвало да предава по 5 кг медни съдове за жиците до дома му.

Лозунг от недалечното комунистическо минало на България

Съпротивата в селата и засилващото се горянско движение накарало властта да преразгледа някои от най-драконовските мерки. На малка част от насила вкараните в ТКЗС им е било позволено да го напуснат. Достатъчно било да се съгласят земята им да остане за псевдокооперациите. Под угрозата за налагане на жестоки глоби, "освободените" трябвало задължително да полагат труд на "общите" ниви.

Въпреки това терорът срещу селото продължава чак до края на 1962 година. В доклад на ДС от март 1951 г. за допуснатите "извращения и безобразия" при изграждането на ТКЗС в с. Раброво край гр. Кула се  посочва, че отказалите да подпишат заявление за членство в кооператива са били заставяни да вадят по 10 кубически метра камъни.

Плодовете от колективизацията

Заченатата с нечувани насилия "социалистическа модернизация" на българското село започва да дава отровните си плодове още в края на 60-те и началото на 70-те години. Обезлюдяването на селските райони десетилетия наред тече с невиждани в световната демографска история темпове от 2-3%  ежегодно, а в някои райони то надхвърля 4% . Разкъсаната вековна връзка между селяните и земята-кърмилница заедно с мизерните заплати и пенсии от 30 лева на месец икономически демотивират бързо застаряващото селско население. Кражбите от "общото" стават ежедневие - далеч преди съвременните набези по полетата.

Към края на комунизма България внася много земеделски продукти, които преди това сама е произвеждала

От 1980 г. до края на комунистическия режим селското стопанство на НРБ окончателно минава на дотации и търпи ежегодни загуби от над 800 милиона лева, сочат отчетите на БНБ. Когато в края на 1989 г. новият първи в БКП - Петър Младенов - нарежда да бъде спрян всякакъв износ на български храни за "братските" страни, за да не се допусне глад в разпадащата се НРБ, корифеите на социкономиката Андрей Луканов и Огнян Дойнов с почуда му отговарят: "Какво да изнасяме? Че ние вече нямаме натури!"

Страната, която някога е била прочута в цяла Европа със своето селско стопанство, в края на комунизма се оказва вносител на най-необходимите за населението хранителни продукти и селскостопански суровини. В редица случаи те идват от Полша, където обединената съпротива на селячеството и католическата църква осуетяват в зародиш плановете на местните сталинисти за тотална колективизация. Днес полското село процъфтява стопански и демографски, а България продължава да внася значителни количества полски домати, картофи, ябълки, лук, месо и млечни продукти. Съвземането на българското селско стопанство става факт едва след влизането на страната в Европейския съюз и благодарение на фондовете на Общата земеделска политика на Обединена Европа.

И селяните станаха граждани

Колективизацията има и още един немаловажен ефект – масовото преселение в градовете на милиони селски жители погребва създадената след Освобождението уникална градска култура. "Българските градове се оселянчиха", пише историкът Михаил Груев по повод на повсеместно възникналите бетонни гета, заселени с бивши селски жители и техните наследници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


404
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
2
 
2
 
! Отговори
,,Партията майка преди 7 години
Много ,,краснай'' хейтъри не помирисали българското село!
187
4
 
9
 
! Отговори
Станимир преди 7 години
Когато една държава е унищожена регионално и 1/3 от населението е в столицата тя е страна от Третия Свят ... Комунизма рухна защото не си отвориха икономически пазара , вижте къде са Китай ! Руснаци са ми казвали че Горбачов е нямал друг избор защото е щяло да се стигне до гражданска война ... Мнения много . Сегашната реалност обаче 10 години ЕС - най - бедни , най - болни , най - обезлюдени .. Сами си преценете !
186
7
 
4
 
! Отговори
ЛЪЖАТ преди 7 години
*Страната, която някога е била прочута в цяла Европа със своето селско стопанство, в края на комунизма се оказва вносител на най-необходимите за населението хранителни продукти и селскостопански суровини. В редица случаи те идват от Полша*ТОВА СЕ СЛУЧИ ПО ВРЕМЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА - Петър Младенов е от 1990 година .
185
4
 
11
 
! Отговори
НИЕ преди 7 години
Този Груев или Уев е просто един платен псевдоучен драскач,син на селски чорбаджия-изедник,както писа Ботев!Неща,които помня от "златния" преди 9-ти-села в кал,без ток и водоснабдяване,огради от плетища и много кучета,лаещи от тях,почти никакви комуникации,сърпа и паламарката като жътварска "механизация",убийствен ръчен труд с Белчо И Сивушка,неграмотност масова,почти никакво здравеопазване,глад и бедност.Образование получаваха само чорбаджийските деца,а за другите до първо отделение...
184
6
 
5
 
! Отговори
ЛЪЖАТ преди 7 години
Това което е написано е Пълна Лъжа .Всичко това се случи след 1989 година .Как не ви е срам да пренаписвате Историята на България .
183
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега вече има,,ФЕРМЕРИ".Нормално е селото да не е същото.Времето на мотиките и лопатите отмина.Но е факт че този социализъм обърка и забави всичко.В Дания не е имало социализъм и са по насевер но имат прекрасно селско стопанство,механизирано,подредено. Холандия също и тя как така безТКЗС има страхотно земеделие.Много попречи примера на руския колхоз.
182
5
 
9
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
Този метод не е измислена в СССР. 1920г в ФЕД задължава селяните и всички граждани на САЩ да предадат златото което притежават отказалите се наказвали с разстрел. Потърсете малко инфо в нета за това
181
2
 
5
 
! Отговори
До 242 преди 7 години
Ами ние.Ти смяташ да се самоубиваш ли?Има и нормални хора. Спрете да хленчите.Щом сте преживели Луканов ,Попов, и Виденов ,сега е десет пъти по добре.Явно лигавото интернет поколение ви влияе.
180
4
 
6
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Събират си имотите Нинова,Станишев,Овчаров,Данаилов ... /имат!/ правят текезесе и в условията на честна конкуренция доказват качествата на тази форма на стопаностване.
179
6
 
9
 
! Отговори
,,Другари" преди 7 години
Ами че ТеКеЗеСеТата бавно умираха.Жените с мотиките и забрадките бяха двигателя, а младите не се,,хващаха".Бягаха в града да стават шофьори,кондуктори,ватмани.Или в Кремиковци за Софийско жителство Можехме сега да сме като Австрия,Белгия,Дания ,Холандия-неголеми като нас дъжави. Но каруцата и мотиката ,звеновода и парт.секретар определяха линията на партията. А света ,техниката и технологиите избягаха далеч напред. Другари,помните ли речта и констатацията на П.Младенов пред ЦК.И на бай Тошо 88ма
178
11
 
15
 
! Отговори
tangra преди 7 години
Много големи глупости са изписани в тази статия. Препоръчвам му на автора да вземе да заживее на село вместо да пише за неща, които не разбира.
177
4
 
6
 
! Отговори
Питам преди 7 години
А казват че при турското владичество било по зле , а ?
176
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А пък демокрацията въобще не си поплюва - направо заличава цели села от картата.
175
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Съвземането на българското село", както пише в края авторът е мнооого погрешно. За да се използват фондовете от ЕС се извърши бандитско окрупняване на земеделските земи до степен неколцина да се разпореждат с 90% от земята! Ако написалият тази идиотия се разходи из селата, ще се хване за главата. После може и да си преразгледа мнението.
174
6
 
10
 
! Отговори
Любопитен преди 7 години
И в Русия след 1917г. настава същата мизерия.През 1924г. БВП на Русия е само 30 % от този преди ВОСР.Настъпва страхотен глад , взимат цялата селскостопанска продукция на Украйна и там стига до людоедство.Да продължавам ли? А у нас половината население се изранвало от земята,нямат партиен секретар да хранят и почти не е имало безработица.Някой да знае някоя соц. държава която да е просперилала?Няма такава.
173
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дойчето пак ли меле глупости?! Преди колективизацията във всяко село е имало един богат чорбаджия и останалите са били безимотни и малоимотни селяни, които са се хващали да работят ратаи при него. И са пращали дъщерите си по градовете да работят слугини, това относно оселячването на градовете. ТКЗС-тата дадоха работа и хляб на всички селяни. А "дърпането на къщите със стоманени въжета" за сплашване може само да предизвика смях.
172
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ДО 239Автомобили и тв колкото искаш, но кой ще ги кара и гледа като няма хора след реформите.
171
7
 
5
 
! Отговори
ДО 239 преди 7 години
А със съзидатели като Хрушчов,Брежнев и Черненко щеше да победи ли? Къде отиде света и къде остана ,,зрелия социализъм" Какво освен оръжие правехме като хората? И компютъра ти руски ли е? Автомобила? Телевизора?.......и т.н. Мъртвороден строй е-прав е другаря Живков.И той ли е предател?
170
6
 
10
 
! Отговори
Истината си е тази преди 7 години
Толкова е просто всичко.СИЛНИЯТ ВИНАГИ ПОБЕЖДАВА. Е къде победи ,,социализЪма" И Русия вече не е соц.страна.Трябваше ,,гнилия запад да рухне",а през1980 година социализма да е победил в почти целия свят.Ние старите помним.А вместо това ВОЖДА каза че бил ,,недоносче" и ,,всичко което ви говорихме все едно дявола ви го е казал" Сами се отрекоха,а сега пак ще го строим начело с ГЕргов,Гущеров,Добрев,Арабаджиев,Банев ,Златев и ...много са. Все друг е виновен Шест пъти ,,фалират" България другарите.
169
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
21813! ОтговориАнонимен преди 34 минутиИ защо фалира великия соцЗаради предатели като Горбачов и Луканов.