Здравеопазване преди всичко: Лекари в училищата?

Можеше ли инцидента в 52-ро ОУ да бъде избегнат?
27 фев 2017 09:37,
52
Здравеопазване преди всичко: Лекари в училищата?
Снимка: архив Reuters

Инцидентът с починалото дете в 52-ро ОУ в София отново постави на дневен ред темата за недостига на кадри в сферата на здравеопазването у нас.

Д-р Делян Георгиев от Центъра за спешна медицинска помощ в София обясни, че в деня на трагичния инцидент – реакцията след подадения сигнал на 112 е била навременна.

Още по темата

"Забавяне на линейката не е имало. Аз разбирам, че хората, които са в сериозна ситуация, притеснени, уплашени за живота и здравето на близките и на себе си, всяка една минута на тях им се струва час", заяви в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR д-р Георгиев.

По думите му три минути след обаждането линейката вече е била на път за училището. Екипът, който е бил изпратен от 3-та градска болница, стигнал до школото в квартал "Бояна" за 12 минути.

Спешната помощ в София разполага с между 15 - 20 екипа. "Отдалечаваме се от стандарта, но се справяме със ситуацията", коментира д-р Делян Георгиев.

Междувременно в студиото на Bulgaria ON AIR темата коментира главният редактор на Dnes.bg Златко Желев, който сподели, че ангажирането на институциите с проблемите в здравеопазването е лична кауза.

"Не виждам причина, поради която лекарите да не бъдат върнати в училище", посочи той. "Самият аз съм преживял подобен кошмар. Изказвам съболезнования на родителите на 11-годишното момиченце. Преди 4 години синът ми припадна в столичното 81-во училище. Докато дойде медицинска помощ, докато медицинските лица се опитат да помогнат на сина ми, той почина", разказа Желев.

Той призова за промени в системата и апелира: "Преди всичко здравеопазване, след това всичко останало".

"Много ми се иска да направим кръгла маса на тема детско здравеопазване, в която да успеем да убедим властта, че има нужда от лекари в училищата. Че има нужда от специализирани спешни звена в големи квартали като "Младост", "Люлин", които са град в града.

"Кой в България финансира спешната помощ?", попита от своя страна д-р Георги Миндов, Дружество на софийските общопрактикуващи лекари? "Единствено и само държавата. Не можем във всяко училище да направим медицински център, няма как", посочи той.

А бившият зам.-министър на Образованието Диян Стаматов допълни: "И здравеопазването и образ има един и същи проблем - липсата на финансов ресурс".

Междувременно разговорът се премести в двора на 52-ро училище "Цанко Церковски", където днес е първият учебен ден след трагичния петък. Още в събота директорът на школото е свикал кризисен щаб съвместно с регионалното управление, МОН и общината.

Провела се е среща и с педагогическия персонал, на която учителите са били инструктирани как да комуникират с учениците след страшния инцидент.

"Втора година нашето училище осигурява медицинско лице, съфинансирайки се от делегиралия си бюджет. Безброй много пъти сме казвали, че трябва да бъде променена наредбата, алармирали сме за нейната промяна", коментира директорът на 52-ро училище Данко Калапиш.

По думите му реакцията на МОН след инцидента е била адекватна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Алекс 1Даскалица е добило популярност определение за пишман учителка. Изпее си урока, изпина някого /докато се джурка у фейса/ и толкова. Интересува се предимно от цената на дрешките на ученичките и материалното и социално положение на родителите, както и от някои секси татковци. Друго уместно определение за тези женички е "миндер кукона".
18
6
 
7
 
! Отговори
Алекс 1 преди 7 години
До Анонимен "ДАСКАЛИЦАТА", между другото, НЕ е назначена за жандармерист или охранител. Има дежурен учител /учители/, а в нормалните и овладени от РЕД училища, има дежурни по-големи ученици!Наименование даскалица, което употребявате, , идва от гръцки - ДИДАСКАЛ е човекът, който е придружавал и помагал на РОДИТЕЛИТЕ да възпитават и обучават децата, а не да бъде Рамбо и пазач на всяко агресивно келешче!
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименИ мойта дъщеря когато беше в 3-ти клас ме извика един следобед в училище. Силно разтроена се оплака, че съученик я бие. Попитах даскалицата, защо го допуска. Отговора - ами аз не мога да се оправям с тях...?!?!? И аз извиках двете деца. Извинете се! Прегърнете се ! Марш да си играете ! След това проблеми между тях не е имало.Лошото е, че училищата са пълни с даскалици, които не могат да се оправят с децата.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз взимам в Германия 11500 евро.
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато дъщеря ми беше в 3-ти клас ме извика един следобед в училище. Силно разтроена се оплака, че съученик я бие. Попитах даскалицата, защо го допуска. Отговора - ами аз не мога да се оправям с тях...?!?!? Извиках двете деца. Извинете се! Прегърнете се ! Марш да си играете ! След това проблеми между тях не е имало.Лошото е, че училищата са пълни с даскалици, които не могат да се оправят с децата.
14
5
 
9
 
! Отговори
Men преди 7 години
Аз като бях малък в училище имахме и учител и зъболекар. Ходехме редовно под строй на прегледи. Как тогава е можело, а сега не може?
13
7
 
0
 
! Отговори
Npk123 преди 7 години
Nito lekari ,nito med.sesti .Naucete se da gi cenite i te sami ste rabotqt za Vas
12
4
 
6
 
! Отговори
богомилът преди 7 години
ВЕРОЯТНО ДЕТЕТО-УБИЕЦ Е ГЛЕДАЛО СЦЕНИ НА НАСИЛИЕ В СЕМЕЙСТВОТО СИ! Учителите нямат елементарна подготовка за оказване на първа помощ!! Да ни е честита поредната жертва на собственото ни равнодушие!!!
11
2
 
19
 
! Отговори
Алекс 1 преди 7 години
Значи, че ще лекуваме следствието, а не причината1 Причината е безобразието в училищата: директори, "спечелили" конКУРса , учители, унизени и принудени да обучават необучаеми и самите те, жертви на агресия, преписани матури,НЕповтарящи ученици /?!/, липса на взискателност, ред и дисциплина, премахната оценка ПОВЕДЕНИЕ, смразяваща неграмотност. Това ли ще "лекуват" училищните лекари...?
10
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няколко въпроса:Къде е била даскалицата по време на инцидента ?Защо веднага след като е узнала за случилото се не е извикала СП ?Защо при симптоми на хеморогичен шок е вдигнала детето да ходи,/което на практика силно е ускорило леталния изход/ вместо да го накара да легне с поставени на високо крайници ?
9
2
 
9
 
! Отговори
до лекар преди 7 години
не лекари но поне медицински сестри трябва да има нонстоп
8
8
 
6
 
! Отговори
Край преди 7 години
Това е един нелеп трагичен случай. И де избесим съучениците, учителите, бързата помощ, директорите - детето няма да върнем. Примирете се с това че света не ви е под контрол и се оповавайте на Бог.
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Необходимо е педагогическия персонал да преминава курс по долекарска помощ. Момичето е починало от хеморогичен шок /вътрешен кръвоизлив/. Симптомите му не са трудни за откриване. Дори и да е имало медик в училището, единствената възмжност да се спаси детето е била спешна операция и кръвопреливане, което може да се направи единствено в болница. Трябвало е веднага след инцидента да бъде повикана спешна помощ !
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре де, при такъв инцидент какво би могъл да направи лекар или сестра без специална медицинска апартура. Могат само да повикат бърза помощ.
5
4
 
16
 
! Отговори
Лекар преди 7 години
Като лекар не бих започнал работа в училище дори и за 2-3 хил лева заплата по една проста причина - ще се деквалифицирам. Вучилището ще издавам само извинителни бележки и ще слагам лепенки на ранички. След 2-3 г няма да мога да правя нищо друго, когато се наложи да си потърся друга работа - уйт!В това време съвипускниците ми ще са взели специалност и ще растат в кариерата си, докато аз продължавам да пиша извинителни бележки и лепя сцепени веждички. Случай като тази трагедия я видя, я не.
4
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това с лекарите в училищата беше възможно през комунизма когато един лекар взимаше заплата колкото чистачка на тоалетна. Сега кое училище ще може да наемем къдърен лекар за 2000-3000лв заплата и кой лекар ще препочете да стои 99% от времето без пациенти в едно училище, където неможе да си повиши квалификацията като работи с болни хора. Абсолютна глупост е това. Жалко да детето но това не е решението на проблема. Решението е строги наказания в училищата за агресия и лошо възпитание.
3
0
 
7
 
! Отговори
Discovery преди 7 години
В БГ се случи нещо и властта не знае как да се справи и веднага прави някви прибързани и идддиотски решения. Конкретно за тоя случай, наистина супер голямо нещастие. Но по-голямо нещастие е разни умници да викат, как са могли децата да си играят на "майка и татко"??? Е на какво да си играят бе, аз като бях малък на какви ли не тъпппотии не сме си играли. Случвало се е да се удряме, но за щастие без последици. Тука за съжаление се се случило фатален инцидент... :( :( :(
2
4
 
16
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Темата за лекари и мед.сестри в училищата беше дискутирана в първите години на демокрацията и пазарната икономика, когато демократите махнаха медиците от училищата и твърдяха, че това е голям напредък благодарение на демокрацията и пазарната икономика. Това са фактите.
1
0
 
22
 
! Отговори
маке преди 7 години
кат се обръне каруцата нали знаете тая приказка