Без справедливост: 9 г. от ада във влака София-Кардам

Близките на загиналите са обезверени, че ще получат възмездие
28 фев 2017 21:12,
9
Без справедливост: 9 г. от ада във влака София-Кардам
Снимка: Bulgaria ON AIR

Девет години след пожара във влака София-Кардам, жителите на Добрич почетоха с панихида паметта на жертвите. Днес близките на загиналите са обезверени, че в България съществува правосъдие. През 2013 г. Върховният касационен съд постанови условни присъди на тримата обвиняеми и така жертвите останаха без възмездие, а според близките им нищо не се е променило от тогава.

"Tой беше единственият виновник – шафнера на влака. Трябваше да си лежи поне 20 години, за да разбере, че е возил хора. Затворил е четирите врати, само една врата е била отворена", сподели пред Bulgaria ON AIR Енчо Енчев, братовчед на един от загиналите – Калчо.

Именно заради заключените врати хората не  успели да се спасят. 

Преди три години семейството на Валерия Желева получава 200 000 лв. обезщетение. За да почетат паметта на дъщеря си, родителите даряват сумата на всички учебни заведения в Добрич, в които е учила тя. Част от средствата отиват и в Софийския универститет, в който Валерия е била студентка по химия.

"Единствено наградата, която получихме на Евлоги и Христо Георгиеви за дарителство, ни донесе мъничко покой в душите, че нещо сме направили като хората в живота си, макар че не можахме да се преборим със системата. Нищо не се променя към по-добро, напротив, напротив", сподели майката на Валерия Софка.

Днес Софка Дойнова продължава с жестовете на добро - този път предлага абитуриентската рокля на дъщеря си на нуждаещо се момиче.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Непрекъснато "правосъдието" в България се доказва като защитник на престъпления и престъпници с което я превръща трайно от държава в територия А докато не се потърси отговорност персонално от хората подвизаващи се по коридорите му тя ще остане такава! Тези същите реално по нищо не са доказали до сега че не са част от престъпността!!
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Виновен комунист няма, дори кога съгреши е без да иска или да си кажем поради некадърност. Спомням си какви циркове беше с оставката на министъра, три дена след трагедия я подаде и след страстна среща Серголет не му я прие!
7
0
 
2
 
! Отговори
Ина преди 7 години
До АнонименАз мисля, че шафнера е виновен, имайки ключ за заключената врата ти трябва да я отключиш при спешен случей, а не да бягаш да се спасиш и да забравиш, че има и други хора. Трябва да носиш отговорност за работата, която вършиш. Пътувала съм доста и знам, че има и учтиви шафнери които си гледат работата, но знам и доста груби и неизпълняващи задълженията си заради които съжаляваш че си се качил на влак.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съчувствам на хората за загубата им, но не мисля, че шафнера е виновния. Още тогава се говореше, че са внесени стари вагони, бракувани в друга държава като негодни, а тук взети за нови. И именно неизправност в ел.инсталацията на вагоните е предизвикала пожара. А шафнера беше просто удобния виновник за да се измъкнат истинските престъпници.Заключването на вагоните се е правело от съображения за сигурност, заради непрестанните кражби, сещате се от кого и по нареждане, а не по лична инициатива.
5
2
 
7
 
! Отговори
Скитник преди 7 години
Няма справедливост за обикновените хора! Една шайка ограби Блгарина през 1944 година, втори път ги ограби през 1989, трети със КТБ. Продажни душици!
4
1
 
0
 
! Отговори
моите съболезнования преди 7 години
Звучи някак си странно но на мястото на пожара е място на спирка,защото е отворена само една врата
3
0
 
15
 
! Отговори
Коки преди 7 години
Родната прокуратура, полиция и съдебна система са импотентни.
2
0
 
16
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 7 години
Само обикновените хора са щедри ...............................
1
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Mоля, заключете коментарите към тази новина!