20 хиляди мераклии от Турция за вота – секциите обаче 35

Рекорден брой заявления са подали българите в чужбина
1 мар 2017 09:15, Петя Славова
80
20 хиляди мераклии от Турция за вота – секциите обаче 35
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Рекорден брой заявления са подали българите в чужбина за участие във вота на 26 март. Инициаторът на петицията "Искам да гласувам!" Десислава Христова обяви в предаването "България сутрин", че в САЩ вече са събрани заявления за 38 секции, а в Турция има около 20 000 заявления, като повечето от тях са за близо 50 секции.

"Ясни са само онлайн заявленията, тези, които са подадени на хартия все още не са въведени, което означава, че броят ще се увеличи", допълни Христова.

С оглед на последните промени от 2016 година, с които се наложи ограничение от 35 избирателни секции за държавите извън Европейския съюз (ЕС), гостът в студиото на Лора Инджова посочи, че в Турция най-вероятно ще бъдат отрязани повече от 15 секции.

Още по темата

Христова е на мнение, че с този таван от 35 секции се ограничава правото на вот на българите в чужбина.

"Какво ще правим, ако Великобритания излезе от ЕС? Там има една от най-големите български общности", коментира инициаторът на "Искам да гласувам!".

На живо от Цюрих се включи Димитър Иванов - доброволец, организирал многократно вота зад граница. Той съобщи, че в Швейцария за пръв път ще има 8 секции. Иванов посочи, че не толкова спокойствието на изборния процес е притеснението, което имат, а смисълът от него.

"Крайно време е да има изборен район в чужбина, едно материализиране на тези над 150 000 гласа на сънародниците ни извън България в конкретни хора, които са били в диаспорите и са готови да транслират нейните идеи в законодателството", настоя Иванов.

Той уточни, че не става въпрос за партийна формация, а за принципите на демокрацията - да има равнопоставеност.

"Идеята за партия на българите в чужбина не е жизнена", подчерта Иванов пред Bulgaria ON AIR.
 


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
2
 
! Отговори
ОСМАН преди 1 година
И ТУК ДОГАН ИЗЛЕЗЕ ПРАВ.БЪЛГАРИЯ ПАК ЩЕ Я ОПРАВЯТ ОТ БОСФОРА.САМО ЧЕ ТОЗИ ПЪТ ЩЕ Е ДОСТ.И ДОГАН РУСКИЯ АГЕНТ ЩЕ ПРИКЛЮЧИ.КАТО КАДАФИ .СОДАМ ХЮСЕИН .И АСОД ПУТИНОВ.ВСИЧКИ БЕЗСЛАВНО И НАЗИДАТЕЛНО.ГОСПОД Е ВЕЛИК....
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Драги само В ТУРЦИЯ ли има хора, които не живеят в България, та викате само тези от Турция да не гласуват, ти малко ли сънародници имаш в Чужбина, където вече едва ли ще се върнат там! Та техните деца колко ще говорят български. А И ОТДЕЛНО НЕ МРАЗЯ нито България нито българите...много българи приятели имам там, които ми идват на гости в Турция...А и в Турция също гласуват и тези, които живеят в Германия, неме притеснява мен това.
74
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен
В общи линии сам си отговори защо българите скачат срещу гласуването в Турция. Хора, които нямат вече нищо общо с държавата ни освен, да разчитата на пенсии и паспорти, даже ако съдя по теб и не мислиш и не обичаш тази държава, гласувайки се проявяват като 5та колона на друга държава. Помисли си ако това ставаше в Турция как щяхте да се чувствате. Така че бъди нахален казвай си че ще гласуваш на пук но не се прави на ударен когато хората се дразнят защото има причина
73
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Осигуровки се плащат при извършване на труд по договор или ако имаш фирма или се водиш самосигуряван?"

НАПИСАЛ СИ ГО И ПАК МЕ ПИТАШ:-):-):-) ВОДЯ СЕ САМООСИГУРЯВАН:-) за сега имам възможност и ти казах защо, да си жив и здрав приятна вечер:-)
72
1
 
3
 
! Отговори
До 71 преди 1 година
Еми да живее султана тогава, какво да ти кажа...Пожелавам ви и вие да имате такъв държавник, който гледа интересите на държавата и народа си, а не кукла на конци като вашите! Стандарта на живота е много по висок от някои ЕС държави, образование, здравеопазване почти безплатно, заплати по високи от европейска българия...мисли каквото искаш...
71
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 68
Осигуровки се плащат при извършване на труд по договор или ако имаш фирма или се водиш самосигуряван?В твоя случай няма как да е първото. И защо ти е да гласуваш а защо и другите пък които нямат никакъв ПРИНОС за тази държава да могат да гласуват. Какво целите
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 67
Кога това изказване след като турски кораб СТРЕЛЯ в гръцки териториални води и гръцкия военен министър избухна ли.И хайде позволи ми да се съмнявам достоверността на информации идващи от държава в която президентът директно заплашва медии други бивта закривани а журналисти или обикновенни хора писали против султана във фейсбук са пращани в затвора. А за депутатите които не правят евала е просто смешно на султана не просто евала правят ами и обувките ще му чистят При вас вече е султанат
69
1
 
2
 
! Отговори
До 68 преди 1 година
Плащам си и осигуровките и там понеже за сега имам възможност финансово, няма да е лошо да имам стаж в България за да мога след известно време да получавам пенсия и от там, имам 10 години стаж там и продължавам... плащам ли си там...имам право и на глас, а тези, които пък вече не плащат осигуровки имат сумати стаж там...те на времето не са ли плащали...защо да нямат право да гласуват...абе от тези, които са дошли тук имат не по малко от 10 г стаж.
68
0
 
3
 
! Отговори
До 67 преди 1 година
Знаеш само това, което ти показват там!!! Не ти ли показаха как гръцки кораби от известно време нарушават НАРОЧНО турското водно пространство и защо Чавушоглу оня ден каза, че Гърция е лигавото момче на Европа! И, че най-вече гърците би трябвало да знаят до къде може да се стигне...с възможностите на турците... Та така, че гърците да внимават с лиготиите си! А вие да слушкате там европейците от брюксел и да си намерите депутати като нашите тук, които не вигат евала на всеки!
67
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен
Ами радвам се, че се радваш. Както казах не сме дорасли за многонационални държави на БалканитеТурците бяха и са уважавани тук като честни и работливи хора. Ако не бяха дпс дост и турската намеса нямаше да има проблеми. Но да те питам ти като не живееш тук от какъв зор искаш да гласуваш и какви осигуровки си плащаш щом не работиш тук.
66
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

Колко точно ракети са дошли от Сирия преди ердо да реши да спре да търгува с ИД и да навлезе вътре.Също и от Ирак кюрдите си имаха много по-важна работа да се бият срещу турговски партньори на ердоган от ИД В същото време докато имаше примирие(нарушено от ердо) ПКК бяха спрели действията си срещу турция.И колко ракети са дошли от гръцки териториални води че не минава и ден без турска провокация там та да се стигне и до турски стрелби в гръцки води?
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Може да е ужасно, но подкрепям "голямата екскурзия"."

Приятел бъди сигурен в това, че и ние, които дойдохме тук подкрепяме тази екскурзия!!! Русофилите един път свършиха добра работа...дойдохме в Турция, почнахме от нулата, имаме собствени къщи, хубави пенсии, пък моя набор още работи там за 100 лв пенсия... Наистина благодарим...
64
0
 
0
 
! Отговори
до 62 преди 1 година
Ако си до 56 направо се излагаш с този си пост. Имало май терористична организация но не знаеш как се казва Страшна аргументация.Друго не ти разбрах позабравил си българския явно
Но ще ти помогна ИРА се казваше и конфликтът приключи с даване на АВТОНОМИЯ на Сев Ирландия. Там си имат свой парламент и автономни органи на властта. Тази област остана при короната защото там са не само католици но и протестанти които са даже повече за разлика от останалата Ирландия.
Европейска работа
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Меси се в Сирия и Ирак и не защото иска да се бори с ислямистите, с които до скоро търгува."

Как няма Турция да влене там след като идват ракети от там!!! Погледни другите държави, които се месат там, та те дори не граничът с тези държави...Влена! и строи със стотици км бетонна стена, висока 4 м плюс бодлива тел, със собствени възможности, която вече половината е готово!
Искайте там вие помощи от ЕС за всичко...
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 56

Може да е ужасно, но подкрепям "голямата екскурзия". На Балканите не може да съществуват многонационални държави, особено ако са съседни и едната е в пъти по-силна и агресивна от другата. И настоящето го показва. Ако тези невинни хора бяха останали тук сега щяхме да сме още по нестабилни и с директна турса намеса.Изостанали сме в развитието си на Балканите . Ако Турция беше на мястото на Франция, в момента Валония щеше да се е присъединила към голямата държава
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди години в Аннглия май имаше една терористична организация, забравих как се казва... Тази държава как се справи с тези терористите, знаеш ли! Сега само да симпатизацията на тази организация почва от 5 години... махнете конските очила!
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"От кога има кюрдска партия се говори кюрдски свободно и до кога ще я има, като ръководството и е в затвора."

Я ми кажи българскете ти медии дали показаха, как от колите на кюрдски депутати изленаха сумати оръжия и ракети, които носиха на пкк!!! Не нали не ви ги показаха, а защо ли??? Нормално е да са в затвора, а тези журналисти, които подкрепят и помагат на терористите??? Какво търсели в затвора, майка си търсат там!
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 56
и кои неща не стават в диктаторска страна-съденето на журналисти и затваряне на вестници, осъждането на хора заради статуси във фейсбук. Това ако за вас е прогресивно евала
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 56
От кога има кюрдска партия се говори кюрдски свободно и до кога ще я има, като ръководството и е в затвора.. Ердо в момента проявява открити претенции спрямо гръцки острови а провокациите на гръцкия флот и ВВС са безпрецедентни.Меси се в Сирия и Ирак и не защото иска да се бори с ислямистите, с които до скоро търгува.Речите му за Кърджали, това че местан забегна в турското посолство последвалата активна подкрепа от турция за партията му А и открито подпомага гласуването в Турция
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако навремето в България не е имало няколко владетеля, тия имперски амбиции нямаше даже да ви дойдат наум. Сегашните ни политици са същите - гледат да не накърнят чужди интереси а за нашите нехаят. Платени са от САЩ и Турция вероятно.