И "Мъж на годината 2016-а" е... алпинистът Боян Петров

Общо в метри Боян е изкатерил 57 571 м в Азия
Обновена: 1 мар 2017 09:11 | 1 мар 2017 09:07, Златко Желев
28
И "Мъж на годината 2016-а" е... алпинистът Боян Петров
Снимка: Facebook

Алпинистът Боян Петров е "Мъж на годината 2016". Той спечели приза в конкуренцията на други двама достойни претенденти - параолимпиецът Ружди Ружди и писателя Георги Господинов.

За девети път "Дарик радио" отличава най-успешните български мъже, доказали се през последната година.

Още по темата

Боян Петров е първият български алпинист, изкачил осем осемхилядника - К2, Канчендзьонга, Манаслу, Макалу, Анапурна, Нанга Парбат, Гашербрум I и Броуд Пик. Общо в метри Боян е изкатерил 57 571 м в Азия.

Второто място е за златния Ружди Ружди. Лекоатлетът ни параолимпиец се състезава в дисциплините хвърляне на копие, мятане на диск и тласкане на гюле. През миналата година на Параолимпиадата в Рио той завоюва най-голямото отличие в тласкането на гюле, подобрявайки световния рекорд. Няколко месеца по-късно счупи рекорда и на Европейското първенство.

На третото място е един от най-успешните млади български автори както в родината, така и в чужбина - Георги Господинов. Негови творби са преведени на над 20 езика.

 


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Цецо преди 1 година
Поздравления и за тримата достойни българи!!!
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
A znachi choveka e vinoven, che parapiteci karat burzo i izprevarvat na zavoi.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честито .
Заслужава човека , както и Ружди заслужава
21
3
 
5
 
! Отговори
king_for_a_day преди 1 година
Строежа на магистралата се спира не от природозащитници, а от огромната цена заради сложния терен, а и не само. Нали реалната стойност трябва да се удвои (поне), за да има какво да се крадне от проектчето... Така, че проблемът не е в гущерите, а в Гущеров (ако го използваме като събирателен образ)
20
11
 
4
 
! Отговори
х преди 1 година
Като алпинист е голям, но като природозащитник е косвено виновен за десетките катастрофи в Кресненското дефиле (и човешки жертви) защото заради гущерчета и костенурки спира строежа на автомагистралата
19
2
 
5
 
! Отговори
king_for_a_day преди 1 година
И още нещо за съфорумците-интелектуалци долу - освен научните си публикации, Боян също има наскоро издадена книга.
18
2
 
5
 
! Отговори
king_for_a_day преди 1 година
Ако наричате алпинизма хоби, то би трябвало по същия начин да наричате и професиите на 95% от хората. За пример: второто място е заето от спортист (което е много повече "хоби", защото алпинизмът помага за изследване на труднодостъпни места и реално има принос при опознаването на природата и оттам "подобряването на живота"). Третото място е на писател - отново според извратената ви логика не прозивежда директно материални блага, а дейността му служи пак за развлечение (не думай)...
17
2
 
12
 
! Отговори
До 15 преди 1 година
Това исках да кажа и аз ;) отстрани изглежда лесно, но 999 от 1000 български мъже ще предпочетат да потрошат парите за една такава " екскурзия " за пиене и к*рви, вместо за нещо смислено. Точно такива сега най- много се стараят да омаловажат постижението на Боян, за да се почувстват по- малко безделници...
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До mgs 16

Обърках номерата исках DMX напиша, извинявам се, но не мога да го редактирам
15
2
 
5
 
! Отговори
mgs преди 1 година
До 15 до 14

Просто обяснение:
Има две породи хора - правачи и кибикджии. Тия двамата са от първите, ти си от вторите, няма как да ги разбереш, ако човечеството бяха само от вторите, щяхме да сме по дърветата.
14
5
 
9
 
! Отговори
до 14 преди 1 година
Ти къде си голям мъж, на масата с ракия и салата. Ако ти дадат пари би ли направил неговите "екскурзийки" или ще избягаш с писъци.Сигурно като паднат температурите под нулата вече трепериш и се оплакваш, ако трябва да газиш сняг пустосваш. Какъв ти сняг сигурно след един час на Витоша ще имаш нужда от 24 часа сън. А Боян си има спонсори, най-големият, от които е фирма произвеждаща инсулин(той е диабетик). Държавата не се меси
13
2
 
6
 
! Отговори
дедо гоше преди 1 година
добре де, кой с какво сърце слага минуси тук...наистина не мога да проумея...защо бре хора!!
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами, да, на пръв поглед наистина изглежда несправедливо да дадат такава награда заради хобито на човека, но пък от друга страна той представя българите в една много положителна светлина - активни, борещи се с трудностите, като тази коварна болест, докато всъщност преобладаващите български мъже се интересуват главно от ракията, салата и гледане на мачове. Ааа и от това да си изказват мнението по всички политически въпроси.
11
2
 
8
 
! Отговори
mgs преди 1 година
Има сила в тоя народ.
Независимо от сантиментите ми към алпинизма, определено и двамата са изключителни и са за пример за всеки от нас.
10
1
 
11
 
! Отговори
Браво преди 1 година
До dmx
Хубаво е да прочетеш какви открития има като биолог преди да пишеш,а 8-хилядниците Боян ги изкачва въпреки държавата която го спира от официална държавна експедиция до Еверест защото бил диабетик!
9
1
 
15
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Напълно заслужена награда! Освен, че катери без кислород да не забравяме, че е и диабетик, което прави постиженията му още по-значими! Честито!
8
22
 
6
 
! Отговори
dmx преди 1 година
Това е лично постижение. Но може би трябваше да му дадат наградата Дете на годината. Боян в общи линии си е поиграл, не е направил света по-добър, не е помогнал на никого.
7
0
 
4
 
! Отговори
третият преди 1 година
Георги Господинов наистина е добър поет и белетрист, но не би било правилно да го причислявате към младите. Може би сайтаджиите не го ценят, защото на рождения му ден обявихте тук за звезда поредната фльорца. А Георги Господинов има включително либрето за опера. Твърде рядко поприще за съвременен литератор.
6
2
 
18
 
! Отговори
дедо гоше преди 1 година
този е една ходеща енциклопедия...кеф ми е да го слушам по всякакви теми...Браво!!
5
2
 
17
 
! Отговори
боян е преди 1 година
Един истински мъж!