Мълчанието на български: Какво свързва българите в чужбина?

През март те се познават, по мартеничките на ръцете си
Обновена: 1 мар 2017 20:17 | 1 мар 2017 11:52, Елка Василева
142
Мълчанието на български: Какво свързва българите в чужбина?
Снимка: БТА

Какво свързва българите в чужбина? По какво си приличат? По бяло-червения "белег" на ръцете им. По езика, на който мълчат, пише Мария Илчева в редакционния блог на "Дойче веле".

През януари не сме знаели, че съществуваме.

През февруари не сме разбрали, че сме се срещнали. На чаша вино на Трифон Зарезан.

През март се познаваме. По конците на ръцете. Не се поздравяваме, правим се на разсеяни.

През април ще знаем къде сме били, когато са разцъфвали дърветата. Ще гледаме самодоволно другите. Само ние ще знаем. Кой е накачил конците по клоните.

През май ще се сближим. По спомена. За 24 май и буквите. За връзките, манифестациите и другарките. Клас равнис, ноктите и кърпата.

През юни ще презираме лятото. Германското. Ще броим облаци вместо овце. Ще ни мокри един и същ дъжд. Който ще опушваме със скарата. В очакване на юли.

През юли ще си допаднем - покрай мечтите. За истинското. Предстоящото. Идния месец у дома. Истинско само в мечтите и спомена. Разочароващо, щом стане реалност. За жалост?

През август ще се засечем на летището. Ще запечатаме образите. За да се разпознаваме и в града. И не само през март. Или за да мълчим. Когато се видим. За да не се разпознаваме по езика, който ни свързва.

През септември ще си приличаме. По завръщането. По носталгията. По опушените лица. По куфарите, пълни с луканка, лютеница и ракия. Сусамки, вафли, джунджурийки. Сега, Дневник, Труд. Наблъскани в ръчния багаж. До родните солети.

През октомври ще потънем в есента. Може би няма да се срещнем. От понеделник до събота. На седмия ден - вероятно. Друг няма да има. Освен нас. По улиците. Които тук не се будят. Не и в неделя.

През ноември ще бързаме. Да догоним деня. По светло да сме вкъщи. Да включим мрежата. Световната. На чашка вино и наздраве от екрана. Безплатно е. Че друго трябва ли ни? През ноември?

През декември ще се видим по опашките. В магазина. Турския. Ще се познаем по корите за баница, червените чушки и сиренето. Ще се усетим по миризмата. На баница и кисело зеле. Ще се срещнем на свещи. В гръцката църква. И ще се подминем. За да разпознаем лицата си през следващия януари. И да търсим "белега" по ръцете си. През новия март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още по темата: чужбинаБългари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
10
 
19
 
! Отговори
Petrov преди 7 години
Интересно като какви бившите българи които живеят в чужбина и се гордеят че вече "не били" българи ни дават съвети как да си устроим Родината. Както искаме, така ще си я направим - с мартеници ли без, но със сигурност ще се оправим и без съвети от Дойче веле.. Да си гледат новите сънародници.
54
17
 
12
 
! Отговори
до ТОТО преди 7 години
О, че ти също си опитал да избягаш навън, в Германия. Значи и ти си бил предател, а веднъж предател - цял живот предател. *** центрофугата те е изхвърлила, там некадърници не взимат. Уж разправяш, че живееш в България, а ти работиш за английска компания, на чужди чорбаджии в собствената си страна. Че ти си по-лош от тия, дето са избягали навън. И ти си безродник. Ти не просто предаваш страната си, ТИ Я ПРОДАВАШ на чужденци.
53
3
 
8
 
! Отговори
1234 преди 7 години
Тъжно е! :(
52
4
 
11
 
! Отговори
мда преди 7 години
Интересно как успяхте да окрадете статията на дойче веле :)
51
16
 
20
 
! Отговори
валентина преди 7 години
хаххах,ей това злобарите останали в бг ,като почнат да цъкат тия минуси на хората имали смелостта да се махнат от тая *** хахах мн кеф ми става!!!Казвам си-ето правилно си постъпила,в бг няма останал цивилизован индивид!!!няма диалог,няма уважение на даден избор,няма толеранс..!айде да ни е честита баба марта,другото са бели кахъри!!!
50
2
 
22
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
Честита Баба Марта, българи! :)
49
8
 
19
 
! Отговори
ТОТО преди 7 години
До до ТОТОМного боли, знам, и аз опитах емиграцията за 1 година в Германия 2001-2002, когато повечето от вас не можеха да и помислят да вземат виза :)Боли да знаеш, че си на чуждо място, но трябва да защитаваш избора си, за да не стане тъжно.Тъгата е голяма, парите не я оправят, гледаш децата как растат и се утешаваш, че е имало смисъл, ама си мислим да си купиш място за гроб някъде в БГ.Кръвта е силно нещо, прочети книгата The Language of Blood на корейката.Кръвта е вода само за българите.
48
2
 
30
 
! Отговори
читател преди 7 години
Днес е един прекрасен български празник, вдигнете настроението на народа с повече позитивни и радостни новини, внесете в душите и сърцата им повече светлина, вяра и любов за да пребъдем во веки!
47
13
 
20
 
! Отговори
ТОТО преди 7 години
Аз предлагам всички, които като долния господин, дето внуците му нямали вече нищо общо с България и родината им била друга, да си върнат БГ паспортите и да забравим, че сме имали нещо общо...Българите в чужбина, особено тези от първите вълни на емиграцията, се сещат, че са българи, само когато имат полза от това! Иначе плюят.Няма лошо да имате нова родина, пожелавам ви щастие на целия род до 20-то коляно.Достойнството и гордостта са непродаваеми човешки ценности, които са непродаваеми!
46
7
 
16
 
! Отговори
бай ганю преди 7 години
много вярно за съжаление това е реалността
45
3
 
35
 
! Отговори
българка преди 7 години
Наистина по това време мартениците са български отличителен знак. Преди години пътувах по това време за Австралия, една от стюардесите носеше мартеница на ръката си. Заговорих я, много се зарадвахме, много мило се получи. Непознати хора, на другия край на света и се познахме по мартениците. Когато се връщах, пак имаше българка стюардеса в самолета и тя ни позна,че сме българи по мартениците. Много беше готино !
44
10
 
18
 
! Отговори
до ТОТО преди 7 години
Много благодаря, че слагаш всички отишли в чужбина под един знаменател - "най-голямата гнилоч накупи билети за терминалите". Това показва, че ти самият си точно част от "местното селяшко население, останало в тая скапана държава", нещо, от което се възмущаваш. Но поне разкрива истинският ти манталитет.
43
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво *** свързва с България ?Само хубавите спомени за приятели от детството които са и досега мои близки приятели, тези които са още живи, отвратителните спомени от комунизма /репресирано семейство/,хубавия български език който не забравям.Децата ми и внуците ми не са отгледани да седят на два стола, знаят откъде са ни корените, и толкова.А за внуците да не говорим. За тях България е само идея или концепцияМоят живот премина в друга страна която Е моята родина
42
16
 
11
 
! Отговори
ТОТО преди 7 години
До АнонименЗащо бандитизъм, ве брат, нали вие сте цветът на нацията, избягалите?Откъде тази злоба и агресия? На това ли ви научи цивилизацията там у Европата?Работа има в България!За всички, които искат да работят, а не да си клатят краката, да търсят връзки и да чакат мама и тате да ги уредят.Връзките вече слабо действат тука, затва и народът се изнася, я 9-ти клас, я основно образование, плочки ще лепим, и Запада ще съградим, хахахха
41
20
 
14
 
! Отговори
ТОТО преди 7 години
Похвално е това, че си копаеш лозето, като се върнеш в БГ, но хайде моля да спрете по време на отпуските да вземете да спрете да обяснявате на "местното селяшко население, останало в тая скапана държава" колко сме зле!Не сме зле, супер сме си, откакто най-голямата гнилоч накупи билети за терминалите, сме си просто супер.И сте в грешка, че сме много зле, България ще пребъде и ще сме взе по-добре!Колоните за морето не секват, така, че нас не ни бройте.И не, в Германия не бачкат повече!
40
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ТОТО Да си представим че Ес пада да речем 2018 година гонят над 1 000 000 българи,който си идват в Бг и какво става Бг 8 000 000 от който над 2 000 000 ще бъдат безработни ти имаш ли напредстава,какъв бандитизам и какъв бунт,ще има в Бг!?
39
7
 
27
 
! Отговори
Екскурзия преди 7 години
Който иска да види все още истинската Германия да ходи в провинцията и по-точно в Бавария...в никакъв случай не посещавайте по-големите градове, по-специално говоря за Франкфурт...там немец можеш да видиш само в центъра. В Мюнхен беше по-добре, но все пак впечатленията ми са отпреди 3 години преди "бежанската вълна".
38
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То се знае бре *** се съмнявам да се върнат или ако се върнат щее за ден два доде си оправят визите не са виновни те ромите с тая издънка са виновни време е да си идат в сирия да видим там как ще плащат като попове
37
5
 
18
 
! Отговори
ТОТО преди 7 години
До АнонименКаква работа са осигурили на по-неграмотните слоеве точно Англия и Германия?Че те местните неграмотни там не бачкат, взимат ви вас бели роби, някои са индийци, ама БГ-тата в Англия са по-ниско платени от индийците.Тва да зареждаш стока в Теско или да скубеш пилета във фабрика в Манчестър, не те прави учен и квалифициран персонал, сори :)
36
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плача... Като си тръгнал на м...... та си знаеш какво те чака. Приемаш го твърдо и живееш там. Като си останал тук - също. Всеки има своя избор, ама такива сълзливи сантименти като горното ми идват повече...