Мълчанието на български: Какво свързва българите в чужбина?

През март те се познават, по мартеничките на ръцете си
Обновена: 1 мар 2017 20:17 | 1 мар 2017 11:52, Елка Василева
142
Мълчанието на български: Какво свързва българите в чужбина?
Снимка: БТА

Какво свързва българите в чужбина? По какво си приличат? По бяло-червения "белег" на ръцете им. По езика, на който мълчат, пише Мария Илчева в редакционния блог на "Дойче веле".

През януари не сме знаели, че съществуваме.

През февруари не сме разбрали, че сме се срещнали. На чаша вино на Трифон Зарезан.

През март се познаваме. По конците на ръцете. Не се поздравяваме, правим се на разсеяни.

През април ще знаем къде сме били, когато са разцъфвали дърветата. Ще гледаме самодоволно другите. Само ние ще знаем. Кой е накачил конците по клоните.

През май ще се сближим. По спомена. За 24 май и буквите. За връзките, манифестациите и другарките. Клас равнис, ноктите и кърпата.

През юни ще презираме лятото. Германското. Ще броим облаци вместо овце. Ще ни мокри един и същ дъжд. Който ще опушваме със скарата. В очакване на юли.

През юли ще си допаднем - покрай мечтите. За истинското. Предстоящото. Идния месец у дома. Истинско само в мечтите и спомена. Разочароващо, щом стане реалност. За жалост?

През август ще се засечем на летището. Ще запечатаме образите. За да се разпознаваме и в града. И не само през март. Или за да мълчим. Когато се видим. За да не се разпознаваме по езика, който ни свързва.

През септември ще си приличаме. По завръщането. По носталгията. По опушените лица. По куфарите, пълни с луканка, лютеница и ракия. Сусамки, вафли, джунджурийки. Сега, Дневник, Труд. Наблъскани в ръчния багаж. До родните солети.

През октомври ще потънем в есента. Може би няма да се срещнем. От понеделник до събота. На седмия ден - вероятно. Друг няма да има. Освен нас. По улиците. Които тук не се будят. Не и в неделя.

През ноември ще бързаме. Да догоним деня. По светло да сме вкъщи. Да включим мрежата. Световната. На чашка вино и наздраве от екрана. Безплатно е. Че друго трябва ли ни? През ноември?

През декември ще се видим по опашките. В магазина. Турския. Ще се познаем по корите за баница, червените чушки и сиренето. Ще се усетим по миризмата. На баница и кисело зеле. Ще се срещнем на свещи. В гръцката църква. И ще се подминем. За да разпознаем лицата си през следващия януари. И да търсим "белега" по ръцете си. През новия март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още по темата: чужбинабългари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Германия и циниците Защо така с лошо братко,защо да не ходим в Германия да работим нали сме в Ес а и не правим атентати,като арабелите?!
34
9
 
30
 
! Отговори
до ТОТО преди 7 години
Аз не се срамувам, че съм българин в чужбина. Никога не съм се срамувал, да кажа, че съм българин, когато ме питат. Не се имам и за избягал. Когато се връщам, копая на лозето. През останалото време пращам пари на роднини. Пари, които ще се харчат в България, без държавата да има пръст в изкарването им там, навън, в лошата чужбина. Пари, които ще й дойдат дюшеш, защото не е направила нищо, за да влязат в България. И аз държа фронта в България, макар и по различен начин.
33
8
 
6
 
! Отговори
ТОТО преди 7 години
До АнонименА как да сме сигурно, мила ни сънародничке, че ти не си от селяците и останалите българи не е срамуват от тебе?!
32
6
 
19
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
А по темата за мартениците - на първи март 2006-та се запознахме с две много симпатични българки в Сингапур. Минаха покрай нас с мартенички, докато сърбахме кафенце на Бъгис джънкшън. С едната си останахме приятели до ден днешен. :)
31
3
 
19
 
! Отговори
До Н преди 7 години
Нищо не си разбрал от статията.1. Тя е написана относно това, че българските емигранти не искат да се познаят един друг в държавата която са отишли да живеят, а не че живота е труден, напротив ти дори не осъзнаваш че си избрал по-лесния път.2. Както казах избрал си по-лесния път, зоната на комфорт можеш да я напуснеш и тук..като се бориш за достоен живот ежедневно и отстояваш правата и позицията си.
30
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ТОТО Вярно е батка но знай че има много хора особено в провинцията,който са с купено средно и дори висше,много учители пишат 6 само за да имат работа в много от случаите в клас се водят 15 човека а всъщност са едва 2-3..
29
2
 
23
 
! Отговори
ДО ВСИЧКО преди 7 години
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА НА ВСИЧКИ. ДА СТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ ВИЕ И ВАШИТЕ СЕМЕЙСТВА, И КАКВОТО СИ ПОЖЕЛАЕТЕ ДА СЕ СБЪДНЕ. ЛЕК ДЕН НА ВСИЧКИ.
28
5
 
20
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Тая сутрин ходих до един сравнително нов български магазин в Моабит, на Бойзелщр. Когато влязох, вътре нямаше никого и се наложи да зачакам, докато една бабишкера благоволи да се появи отнякъде. На поздрава ми "Добър ден!" бабишкерата отвърна "Добър дьен!". Поиска ми 4 евро за една лютеница, която същата в "Лудогорец" струва 2,50. Аз й дадох петарка и тя ми върна едно евро под формата на предварително подготвена купчинка от жълти стотинки.
27
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ТотоАз в чужбина не се крия, че съм българска и с гордост разказвам на чужденците, но чуя ли българска реч и погледна ли сънародниците ми и ми иде да потъна в земята...нЕкъв ужас, нЕкъв ад... не бива да се позволява на всеки *** да се изнася, но нали сме равни....Та да, ако трябва и мартеницата ще си скрия, само и само да не бъда заговорена от подобен индивид!!!
26
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ТОТОаре стига се хвали!!!няма как всички да са вишисти,разликата между бг и една друга нормална страна е,че са помислили за всички хора и слоеве да имат избор според възможностите си да си търсят и намират работа!!ЕТО това е важното,схващаш ли?..
25
9
 
16
 
! Отговори
Н преди 7 години
Иска се смелост и решителност да напуснеш зоната си на комфорт в твоята си държава с майчиния си език, дома си, родителите си. Много хора, псевдопатриоти ги е страх. Мен не ме беше страх. Хората не сме дървета, утре решаваш и отиваш на друго място или се връщаш в родината си. Няма драма. Статията е тенденциозно написана, като че ли е наистина много тъжно и трудно да си в чужбина. А простата истина е тази, че от хубавото никой не бяга.
24
8
 
11
 
! Отговори
Германия и циниците преди 7 години
с какво емигрантите се различаате от бежанците ? с какво ? с това че останахте да се борите за хубав и достоен живот в Родините си ? Замърсихте генетично и етнически най-великтата държава в света и допринасяте за опростачаването и ежедневно. Добре че повечето там са расисти, макар и прикрити. Всяка жаба да си знае гьола и сама да си оправя положението, всичко друго е против естествения ход на нещата
23
5
 
17
 
! Отговори
ТОТО преди 7 години
До АнонименНе можеш с 9-ти клас, но в БГ образованието е безплатно, и все по-лесно постижимо!Та, че тебе не ти се учи, а предпочиташ да лепиш плочки, сори, ама не е виновна държавата!В Южна Корея стандартът за най-бедната страна в света за 50 години минаха Германия (бях там преди 3 месеца), само Норвегия ги гони по стандарт в Европа!98 % от населението има средно и 92 % има висше образование!Демек, с 9-ти клас икономика не се прави, само роби :)
22
11
 
16
 
! Отговори
Леля Пенка преди 7 години
До АнонименПовечето от вас, не че не ви мързи, просто в БГ няма как да просперирате, щото сте с една купена дипломка от някъде си и не ви се чака 2 живота да видите просперитет.Виж Япония, цели поколения дават курбан от бачкане, за да могат след 100 години децата им да живеят добре.Имат стратегия за 250 години напред!А вие си бягайте, лесното е по-хубаво, знаем, ама не е истинско!Вие сте българи, ама като турците с БГ паспорти, само като ви оттърва!
21
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
така като започнат да казват,че сме избрали лесното и сме тръгнали-ми идва да крещя!!вие знаете ли как се тръгва?2004 не бяхме и в европейския съюз,как се тръгва?до испания не можеш да стигнеш,свалиха ни на франция !половин автобус се промъкваме денем и нощем,разделяме се на групи да не сме на куп,обикаляме гари питаме хора с мимики КАК и на къде да хващаме в чужда страна.лесно било,лесно за вас пред компа,които си нямате и на идея.И не свършват мъките,а тепърва започват,когато пристигнеш!
20
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много правилно казано......но за жалост никой не избира държавата във която да се роди......няма отговорни,за джакузито,за убитито момиче във училище,за загиналата жена във тунела и т.н..........и това са последния месец.........
19
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ТОТО Батка кажи ми къде в Бг мога да вземам 3000 лева заплата при наличието че съм с 9 клас??
18
27
 
17
 
! Отговори
ТОТО преди 7 години
Кво ме мързи бе, човек?Взимам 8 бона в София, бачкам си честно и почетно в английска фирмичка и агитирам началниците да докарват бизнеса тука, а не да изнасяме хора натам!Повечето от "вас" са некадърници в БГ, бягайте, то миячи на чинии навсякъде трябват. Гади ми се като видя контингента за DE, FR и особено за UK на летището.Вие сте никои там, ***, срамувате се от корените си!На старини се връщате и обяснявате: вие тука, а ние там. Бай *** забрави откъде е тръгнал...
17
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ТОТОкво пазиш и ти незнаеш!ама е така да се оправдаеш,че те мързи!ТРУДНОТО Е не да останеш(защото ще се върнеш)Трудното е да ТРЪГНЕШ,ЗАЩОТО СЕ ИСКА ГОЛЯМА СМЕЛОСТ И ВОЛЯ,И РАБОТА..!!!
16
9
 
19
 
! Отговори
ТОТО преди 7 години
А ние пък останахме!И сме си вкъщи, на лозето...Бедни, но истински, не се крием в чужбината, че сме българи, не се срамуваме, а още държим фронта и всяка педя земя още ни е мила.Поне не се срамувайте в чужбината, че сте българи, а ходете с горди вдигнати глави, за да не ни излагате!