Фермери блокираха път, палиха бали с тютюн

Причината: Държавата плащала несправедливо за продукцията
19
Фермери блокираха път, палиха бали с тютюн
Снимка: БТА

Тютюнопроизводители и животновъди затвориха за кратко пътя Свиленград – село Пъстрогор, който води до Старозагорска и Ямболска област.

Протестът е заради неизплатените им пари за произведената продукция, съобщи БНР.

Към фермерите от Хасковска област се присъединиха тютюнопроизводители от Шуменско.

От доста години тютюнопроизводителите имат проблеми с финансирането на продукцията си. Хората са недоволни от последните решения на Консултативния съвет в Министерство на земеделието.

Според тях тези решения ги ощетяват финансово. Те смятат, че националните доплащания се разпределят несправедливо, защото при повече продукция държавата плаща по-малко.

Засегнати са близо 8000 тютюнопроизводители, които са предали по над 2 тона тютюн.

Националните доплащания за предалите над 2 тона тютюн е по 1 лев и 54 стотинки на килограм, а за тези производители - до 1 тон, е 2 лева и 75 стотинки, недоволстват хората.

Тютюнопроизводители от Шуменска област, които се присъединиха към протеста, недоволстват срещу забавеното заплащане на тютюна, който вече са произвели и предали, а фирмата, която го е изкупила, бави плащанията.

В знак на протест хората запалиха бали с тютюн.

Към протестите се присъединиха и животновъди от региона. Техните искания са за по-високи субсидии на глава добитък.

Протестиращите се заканиха, че ако държавата не предприеме мерки за решаване на проблемите им, протестът ще се премести в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Американ преди 7 години
Пушенето намалява, а тия тютюн гледат!?
15
0
 
0
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
Ще пушим на аванта. А пчеларите какво да направят - да отворят някой друг кошер пред парламента сутринта ли? Фермерите пък да правят попара на депутатите с прясно млекце. Да се погледнат и другите производители. И заплати да не се увеличават само на учители. Щом има за едни, ще има и за други
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има производства и услуги , които могат да се изпълняват без да си зависим от партиите в държава.. Конкуренцията и качеството са естествения регулатор . Така е на ЗАПАД. Но затова е необходимо и нова система в която да и имат доверие .Арендаторите / старите колхозници/ не правят протести. Те винагеи се отчитат на партията си любима.
13
0
 
3
 
! Отговори
тютюнопроизводител преди 7 години
До АнонименОткъде си незнам и с какво се занимаваш но изглежда хабер си нямаш от земеделие. Но при други времена може и сега ще бъдеш идеален партиен секретар. Заради такива сме на това положение. Години наред тютюна беше една от културите с най голям дял за валутните постъпления в хазната.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИЗМАМЕНИ И ОГРАБЕНИ. НЕ ОСТАНА ПРОИЗВОДСТВО ДА НЯМА ОГРАБЕНИ. Всеки опит да си свободен и честен се наказва.
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а тези разбира чи дето пишат че тютюна е най лесната работа , да вземат даси заровят глата в пясъка ,като щрауса че глупоста им край няма
10
2
 
10
 
! Отговори
до 9 преди 7 години
ти въобще знееш ли как се отглежда тютюн , хабер си нямаш , не пиши глупости че е смешно , най трудна и мръснa работа е това
9
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 4 (8)Отглеждат тютюн, защото ги мързи. Това е една от културите, която изисква минимални усилия. Основната работа е при брането му.
8
3
 
3
 
! Отговори
до 4 преди 7 години
не всяка земя ражда лавандула овошки ябълки и така на татък , този район отглеждат масово тютюн и това става на тази почва , сей тютюн в Бургас и ще видиш каква реколта ще пожънеш , така че като пишете мислете малко ,
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абсолютно погрешно е да се дават субсидии за тютюна. Да се разберат с изкупвчите ида си реализират продукцията. Вече няма държавни цигарени фабрики, които да изкупуват тютюна. Тъй че да с еоправят. Съгласен съм, че трябва да е ясно какви и колко субсидии могат да получат , ако произвеждат домати, чушки и т.н. Но така наистина ще трябва да работят, здраво.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно тъй. Палете тутуна. Ако си бяхте взели някой и друг вестник, можеше и цигарки да си свиете
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
щом не знаеш какви култури се отглеждат в този регион...........ама знам кой етнос отглежда тютюн.
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГеографияБрех, каква е тази земя, на която вирее само тютюн?!Тези хора могат да сеят и друго - царевица, лавандула, овошки и т.н.
3
11
 
10
 
! Отговори
География преди 7 години
Явно си бягал от часовете по "Георгафия", щом не знаеш какви култури се отглеждат в този регион. И не ДПС или ДОСТ ги сади и финансира, а хора, които не ги мързи да работят! Вдигни си главата и излез извън София, защото животът не е само МОЛ-ове...Има и тъмна страна - работа на полето.
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да отглеждат грозде,ябълки.....и защо ще протестират в софия,да си искат помощ от депутатите си,да се разберат - ДОСТ ли, ДПС ли...който им е обещавал
1
0
 
18
 
! Отговори
Men преди 7 години
Точно пък за тютюн трябва 0% субсидии и високи данъци. Да им помогнат с нещо друго!