Най-накрая надежда за Байрям, заминава за Германия

Семерджиев подписа, ще му бъде направена трансплантация
17
Най-накрая надежда за Байрям, заминава за Германия
Кадър: bTV

Малкият Байрям Али от село Тъжа заминава за Германия, където трябва да му бъде направена трансплантация. Това става, след като служебният здравен министър Илко Семерджиев подписа днес формуляр за лечението му в чужбина.

Още по темата

Деветгодишното дете ще бъде прието в Университетската болница в Тюбинген, Германия, като министерството ще поеме всички разходи по хоспитализацията, изследванията, лечението, бъбречната трансплантация, както и за грижите в следтрансплантационния период.

Формулярът бе издаден след заключенията на консилиум от български специалисти относно възможностите за лечение на малкия Байрям в България и прилагането на всички необходими документи за изпращането му в чужбина, уточниха от пресцентъра на здравното министерство.

Заради случая с 9-годишно дете се стигна до оставки във Фонда за лечение на деца, като директорът на фонда проф. Владимир Пилософ ще освободи поста си до дни, на 6 март.

Първоначално детето беше одобрено за лечение в чужбина, но държавата спря трансплантацията в Германия, ден преди заминаването му. След това обаче състоянието му бързо се влоши. През последните дни се налага ежедневна хемодиализа за детето, а кръвното му се покачва до 200 на 120.

Личният лекар на момчето обясни, че вече са правени опити за трансплантация в "Пирогов", но е преценено, че операцията е крайно рискована и технически невъзможна.

Преди Коледа Фондът за лечение на деца решава да поеме лечението на Байрям в чужбина. Според новия екип на Министерството на здравеопазването фондът не е потърсил правилните експерти, които да кажат дали детето може да се оперира в България и определи, че момчето ще бъде оперирано у нас.

Преди дни Байрям постъпи в болница "Лозенец", за да започне подготовка за трансплантация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И най на края една добра новина
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Само не ми е ясно,защо след като се знаеше,че трансплантацията на може да бъде извършена тук детето не замина?"Щото после ако се окаже, че е можело да бъде оперирано тук, ще им съдерат кожата на "комисийката" да върнат разходите. Презастраховат се.А отделно - аз съм против да се плаща за това лечение от общия фонд, в който и аз внасям. Пак казвам - за майка ми - редовен платец - нямат 40 лева да отделят за патерици, за байрямарчето ще отделят няколко стотин хиляди.И пак няма да стане човек.
5
3
 
6
 
! Отговори
321 преди 7 години
Защо беше необходима лекарите от Правителствена болница да се пънат, че могат да го оперират, ката се знае, че никой в България не е способен да направи такава трансплантация. Нивото на лекарите ни е много ниско и не напразно всички пациенти имащи средства бягат в Германия, Израел и Турция. В Турция даже инвитро специалистите са на светлинни години от нашите търгаши и всички по-заможни бг. двойки там се лекуват. Не че тук е по евтино, просто толкова си могат лекарите и главната им задача е да пр
4
3
 
14
 
! Отговори
Сократис преди 7 години
Това дете е дошло на този Свят с няколко вродени аномалии,които сами по себе си го инвалидизират и без допълнителните бъбречни усложнения.Да,жалко е,че трябва да води непълноценен живот изпълнен с мъки,но защо е така...Кой и кога ще обърне внимание защо в 21 век се раждат дефектни хора?Генът идва от родителите които в болшинството от случаите са сами виновни за недъгавото си поколение което после хем само се мъчи,хем виси на плещите на държавата и то безрезултатно...
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и защо трябваше да го забавят? за да не си признаят,че в БГ вече няма кадърни лекари,или за да усвоят парите за него още тук ? дано се оправи детето ! ще е добре и да научи български,да стане някога лекар и то!
2
20
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наистина трябва да замине за Германия -за Освиенцим или Треблинка !
1
2
 
50
 
! Отговори
Макс преди 7 години
Слава богу,най накрая добра новина!Чудя се обаче на родителите,които не възпитават децата си в български ценности,а в същото време искат от държавата да направи максимума за тях.Това дете дори не проговори на български,това имам в предвид.Вероятно просто не го знае.Където и да отидеш в чужбина,когато си легален ,за да почнеш нормална работа изискваща ценз ти искат да знаеш езика им...тук дори тези които се водят българи,не че не знаят ,а не искат умишлена да учат децата си на това.